Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:38 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunitatea Elenă „Elpis” Constanța, eveniment ce va marca Ziua Mondială a Limbii Elene

ro

05 Feb, 2024 11:32 811 Marime text
Foto: Facebook
  • Ziua Mondială a Limbii Elene este marcată anual, în data de 9 februarie.

Data a fost aleasă pentru că marchează comemorarea poetului naţional grec Dionysios Solomos (9 februarie 1857) şi a fost declarată Ziua Mondială a limbii elene în anul 2017. Ziua Limbii Elene a fost adoptată de Senat şi de Camera Deputaților în România prin Legea nr. 204/2018 fiind publicată în Monitorul Oficial la 25 iulie 2018.

Limba elenă cu diversele sale forme se întinde pe o perioadă de 4000 de ani, având aproape același alfabet, este limbă fondatoare pentru civilizația europeană, dacă ținem cont de contribuția acesteia la terminologia științifică, mai ales în astronomie, matematică, logică și filozofie.

Comunitatea Elenă Elpis Constanța împreună cu Uniunea Elenă din România și Consulatul Republicii Elene la Constanța vă invită să luați parte la evenimentul de celebrare ce va avea loc la Teatrul Elpis (teatrul de păpuși) în data de 10 februarie la ora 10.00 și va avea următorul program:

- domnul Dr. Constantin Cheramidoglu va introduce publicul în paginile de istorie ale deosebitelor nostre meleaguri explicându-ne cum a intrat limba elenă prin porțile cetății Tomis în Dobrogea, implicit în România.


- Importanța limbii și culturii elene - Influențe pe scară mondială prezentare video susținută de doamna profesor Eleni Popa.

- Concurs de evidențiere a elementelor de limbaj comun prezente în cele două limbi, română și greacă, “elemente grecești - cuvinte și expresii celebre- pătrunse în lexicul românesc“ susținut de echipele liceelor constănțene: Colegiul National “ M Eminescu “, Colegiul Comercial “ Carol “, Colegiul National “ Constantin Brătescu “, Liceul Teoretic “ Ovidius “, Liceul Teoretic “ Traian “, Liceul teoretic “ George Călinescu “, Colegiul National“ Mircea cel Bătrân “

„Așadar vă așteptăm alături de noi sâmbătă 10 februarie, ora 10.00 la Teatrul Elpis pentru a celebra împreună acest eveniment de seamă al culturii mondiale și a afla lucruri inedite despre influența pe care această limbă a avut-o și o are în Dobrogea și România”, se arată în informarea transmisă de comunitatea Elpis Constanța.

 
PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și
Comuniatea Elenă Elpis Constanța organizează Vasilopita, tăierea plăcintei Sfântului Vasile, la Biserica Greacă Methamorphosis
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii