Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

22 decembrie 1967 Fotbalistul și antrenorul român Dan Petrescu, la ceas aniversar. Ce alte evenimente importante au marcat această zi

ro

22 Dec, 2021 08:20 1517 Marime text

La data de 22 decembrie 1967 s-a născut Dan Petrescu, fotbalist și antrenor român. Acesta împlinește vârsta de 54 de ani. 


Daniel Vasile Petrescu (n. 22 decembrie 1967, București, România) este un fost fotbalist și actual antrenor român de fotbal. Din 31 august 2021 a reluat activitatea de antrenor al echipei CFR Cluj.



În cariera de fotbalist Petrescu a evoluat pe postul de fundaș dreapta, debutând la Steaua București, cu care a jucat și o finală a Cupei Campionilor Europeni. S-a consacrat pe plan internațional la Chelsea Londra, la care a jucat timp de cinci sezoane. După retragerea din activitate, a devenit antrenor, prima echipă pregătită de Petrescu fiind Sportul Studențesc. Cu CFR Cluj și Unirea Urziceni a câștigat titlul de campion al României.





Dan Petrescu și-a făcut junioratul la Steaua București, fiind promovat în prima echipă la o lună după ce Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni. A fost împrumutat un sezon la FC Olt, dar în 1987 a revenit la Steaua alături de care a jucat în semifinalele Cupei Campionilor în 1988, și apoi a disputat finala competiției din 1989, pierdută în fața lui AC Milan. În același an a debutat și la naționala României. A ratat participarea la Mondialul din 1990 din cauza unei accidentări.




În 1991 s-a transferat în Italia, la U.S. Foggia, echipă care tocmai promovase în Serie A. După trei sezoane petrecute în peninsulă, în 1994 a ajuns în Anglia, la Sheffield Wednesday, datorită evoluției sale la Mondialul din 1994, scrie wikipedia.org. 


Ce alte evenimente au marcat ziua de 22 decembrie, de-a lungul anilor 


1849: O grațiere din partea țarului Nicolae I îl salvează pe scriitorul rus Fiodor Dostoievski de plutonul de execuție, în ultima clipă.



1851: Arde Biblioteca Congresului din Washington, D.C




1927: S-a înființat Societatea de Difuziune Radiofonică din România (în prezent Societatea Română de Radiodifuziune).




1942: Al Doilea Război Mondial: Adolf Hitler semnează ordinul de dezvoltare a rachetei V-2 ca armă.



1989: Revoluția Română: După o săptămână de demonstrații populare și reprimari sângeroase, Nicolae Ceaușescu și soția sa Elena fug din București cu un elicopter în timp ce protestatarii izbucnesc în urale.




1989: Poarta Brandenburg din Berlin se redeschide după aproape 30 de ani, punând efectiv capăt diviziunii Germaniei de Est și de Vest.




2008: Emil Boc devine prim-ministrul României.







Aniversări

1967: Dan Petrescu, fotbalist și antrenor român



1972: Vanessa Paradis, cântăreață franceză



1974: Andreea Marin, prezentatoare de televiziune din România





Sărbători

Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului; Sf. Mare Muceniță Anastasia (calendar ortodox)




Sursa foto: Facebook/ Dan Petrescu
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii