Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:08 01 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 Mai, Ziua Internațională a Muncii. Semnificații și tradiții

ro

01 May, 2025 09:54 230 Marime text

Sursa foto: Pexels/ Imagine cu rol ilustrativ





Ziua internațională a muncii este o celebrare a muncitorilor, a clasei muncitoare, în general, și a luptei lor istorice în vederea obținerii unor drepturi sociale și economice, și este marcată în fiecare an la data de 1 mai.

În multe alte țări, însă, Ziua internațională a muncii este prilejul perfect folosit de sindicatele mai multor categorii profesionale de a face cunoscute revendicările lor sociale sau profesionale, potrivit Agerpres.

Ziua muncii este sărbătoare legală în peste 80 de țări din întreaga lume. Statele Unite și Canada sărbătoresc Ziua muncii (Labour Day) în prima zi de luni din septembrie, în Australia data sărbătorii legale a Zilei muncii variază considerabil între diferitele state și teritorii (prima sau a doua zi de luni din martie, mai și octombrie), iar Regatul Unit și Republica Irlanda au o sărbătoare legală în prima zi de luni din mai, numită 'Early May bank holiday'.

La noi în țară, ziua de 1 Mai a fost marcată începând din 1890, prin organizarea de petreceri câmpenești. Primele demonstrații muncitorești au fost organizate în București, în 1945, iar ultimele s-au desfășurat în 1971. Astăzi, Ziua internațională a muncii este zi nelucrătoare, sărbătorită prin concerte, ieșiri la iarbă verde sau diverse activități festive.


La începutul Revoluției Industriale, invențiile precum calea ferată, mașina de egrenat bumbacul și electricitatea au început să schimbe societatea. Pe măsură ce Revoluția Industrială a luat proporții și s-a răspândit în întreaga lume, au fost necesare milioane de oameni, viitorii muncitori, pentru a ocupa locurile din noile fabrici. Oamenii au început să se angajeze în fabrici, cu speranța că vor putea oferi o viață mai bună familiilor lor. Din păcate, realitatea câștigării unui salariu a devenit o lecție dură pentru mulți. Mulți dintre angajatori își tratau lucrătorii nedrept, forțându-i să lucreze în condiții precare de-a lungul cât mai multor ore. Clasa muncitoare avea nevoie de cineva care să le apere drepturile, deoarece greutățile muncii în fabrici, în condiții grele, deveneau insuportabile pentru mulți.

În 1864, a fost înființată la Londra, Asociația Internațională a Muncitorilor (AIM), ce avea ca obiective: un program de lucru mai scurt, un mediu de lucru mai sigur, salarii echitabile, eliminarea muncii copiilor, capacitatea statului de a reglementa condițiile de muncă. În 1871, muncitorii din Franța au fost inspirați de activitatea Asociației Internaționale a Muncitorilor și i-au urmat exemplul, înființând propria mișcare muncitorească, potrivit https://nationaldaycalendar.com/.

În 1884, Federația Organizațiilor Meșteșugărești și a Uniunilor Sindicale (mai târziu, Federația Americană a Muncii) a ținut o convenție la Chicago, care a proclamat faptul că 'opt ore vor constitui o zi legală de muncă de la 1 mai 1886 și după această dată'. În anul următor, 'Knights of Labor' - pe atunci cea mai mare organizație a muncitorilor din America, constituită ca o societate secretă a croitorilor în Philadelphia, în 1869 - au susținut proclamația, ambele organizații încurajând muncitorii să facă grevă și să protesteze, se arată pe https://www.history.com/.

Muncitori de pe tot cuprinsul Statelor Unite au organizat manifestații în ziua de 1 mai 1886, pentru a-și susține cauza. Cea mai mare demonstrație a avut loc la Chicago, unde au participat aproximativ 90.000 de muncitori, dintre care circa 40.000 erau în grevă. Însă, trei zile mai târziu, în Piața Haymarket din Chicago, unde numărul greviștilor ajunsese la peste 65.000, lucrurile au escaladat și poliția a intervenit cu brutalitate. S-au înregistrat morți și răniți.

La 20 iulie 1889, cu prilejul primului Congres al Internaționalei a II-a, întrunit la Paris, s-a stabilit ca la data de 1 mai să fie sărbătorită Ziua internațională a muncii, cu acest prilej fiind organizate demonstrații pentru a marca evenimentele tragice de la Chicago, dar și de a determina autoritățile să accepte ziua de lucru de opt ore, se arată pe https://maitron.fr/. Între 1890 și 1891 au avut loc manifestații în SUA, în mai multe țări europene dar și în Chile, Peru, Cuba, potrivit https://journals.co.za/. Ziua internațională a muncii a fost recunoscută drept un eveniment anual, oficial, la cel de-al doilea Congres al Internaționalei a II-a din 1891, de la Bruxelles, potrivit https://libcom.org/.

 
 
 Citește și
1 mai 2025. Astăzi în lume se celebrează sărbătoarea celtică străveche, Beltane sau Bel Tan
 
 
 
 
 
Citește și
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii