Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 iunie - Ziua mondială a laptelui

ro

01 Jun, 2022 11:01 1272 Marime text
Ziua mondială a laptelui, foto: unsplash/ Anita Jankovic

Data de 1 iunie marchează o serie de evenimente importante petrecute de-a lungul istoriei, în lume. 

193: Împăratul roman Marcus Didius este asasinat în palatul său.
1475: Prima mențiune documentară a orașului Craiova.
1533: Anne Boleyn a fost încoronată regină a Angliei printr-o fastuoasă ceremonie la Westminster Abbey.
1910: Membrii expediției către Polul Sud, conduși de Robert Falcon Scott, părăsesc Anglia.
1914: Are loc, la Constanța, vizita oficială a Țarului Nicolae al II-lea, împreună cu ceilalți membri ai familiei imperiale ruse. Au fost întâmpinați de familia Regală și de personalități politice române. Aceasta va fi ultima lor vizită înafara Rusiei, înainte de asasinarea lor de către bolșevici din anul 1918.
1937: Se desființează Universitatea Săsească, unitate politică și administrativă a sașilor transilvăneni ce a activat din 1876 ca fundație.
1939: Alegeri parlamentare în România, în urma cărora Frontul Renașterii Naționale - care prezentase liste unice, fără contracandidați - obține toate locurile în Adunarea Deputaților și în Senat.
1941: Al Doilea Război Mondial: Creta capitulează în fața Germaniei.
1945: Autoritățile române înființează Universitatea Bolyai din Cluj, cu predare în limba maghiară, pentru a arăta bunăvoință în perspectiva Tratatului de Pace din 1947.
1946: Sunt executați la Jilava, Mareșalul Ion Antonescu, împreună cu Mihai Antonescu, Constantin Z. Vasiliu și Gheorghe Alexianu, în urma condamnării la moarte de instanța "Tribunalului Poporului".
1949: S-a inaugurat Teatrul de Stat din Reșița cu piesa „Cumpăna", de Lucia Demetrius.
1957: S-a înființat, la București, Muzeul Literaturii Române. A fost fondat de către criticul și istoricul literar Perpessicius, care a fost și primul director al instituției.
1957: Televiziunea Română a transmis prima emisiune pentru copii de la Teatrul Țăndărică din București.
1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.
1980: Postul de televiziune american, „Cable News Network" (CNN), a efectuat prima transmisie.
2004: Adunarea Generală al ONU, declară anul 2005, ca An Internațional al Fizicii, în amintirea împlinirii a 100 de ani de la publicarea celebrelor lucrări ale lui Albert Einstein.
2009: Un Airbus A 330, aparținând companiei Air France, a dispărut deasupra Oceanului Atlantic. Au fost 228 de victime, iar cutia neagră a fost găsită după 23 de luni de căutări.


Sărbători

Sf. Mc. Justin Martirul și Filosoful; Sf. Mucenici Hariton, Firm și Valerian (calendar ortodox)
Ziua Internațională a Copilului

Ziua internaţională a alergării

Astăzi se sărbătoreşte Ziua internaţională a alergării, marcată anual în prima zi de miercuri din luna iunie.

Considerată cea mai accesibilă activitate fizică, alergarea este din ce în ce mai practicată la nivel mondial. Concursuri de alergare din toată lumea adună de la an la an tot mai mulţi participanţi şi majoritatea oraşelor mari au cel puţin un grup de alergători, persoane de toate vârstele şi din toate categoriile, dornice să facă mişcare şi să socializeze.

Ziua mondială a laptelui 

În fiecare an, la 1 iunie, este marcată Ziua mondială a laptelui (#MilkDay).

Această sărbătoare a fost instituită în 2001 de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO - "Food and Agriculture Organization"), cu scopul de a aduce în atenţia publicului problemele şi activităţile legate de producţia de lactate, conform www.worldmilkday.org.

Ziua mersului desculţ

În prima zi a lunii iunie este marcată, de asemenea, Ziua mersului desculţ. Însoţită de hashtag-ul #GoBarefootDay, această zi a fost creată pentru a încuraja toate persoanele să încerce, măcar o dată pe an, să ia contact direct cu pământul prin tălpi, mergând sau stând desculţe, dar şi să doneze pantofii pe care nu îi mai poartă celor nevoiaşi, pentru care a nu purta încălţăminte nu este o opţiune, ci o realitate de zi cu zi.

Există o mulţime de lucruri în viaţă pe care le luăm de bune, cum ar fi pantofii pe care îi purtăm. Însă, mulţi oameni din întreaga lume nu îşi permit să aibă propriii pantofi, fiind nevoiţi să meargă în fiecare zi în picioarele goale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii