Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:05 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Protest la Universitate - astazi, ora 16.00

ro

08 Sep, 2010 17:34 2263 Marime text

mihai_viteazu_statuie.jpgAstazi, incepand cu ora 16.00, va avea loc un protest la Universitate, in dreptul statuii lui Mihai Viteazu.

Motivele acestui protest de urmatoarele considerente

1. parcarea subterana ar fi trebuit realizata fara dislocarea statuilor simbol ale Bucurestiului (care ocupa doar 10% din suprafata constructiei). Statuia lui Mihai Viteazu este cea mai veche din Bucuresti datand de la 1974, iar cea a lui Heliade Radulescu de la 1881 si au fost opera unor mari sculptori - Albert-Ernest Carrier Belleuse (din Franta), respectiv  Ettore Ferrari (din Italia).

2. Simpla mutare a statuilor reprezinta un risc pentru acestea. Ele sunt deja desprinse de fundatiile lor originale.

3. A fost incalcata legea nr. 52/2003 care prevede obligativitatea unei consultari publice pentru proiecte de acest fel. In absenta acestei consultari publice toate avizele obtinute sunt ilegale.

4.
Nu s-a tinut cont de opiniile critice fata de mutarea statuilor exprimate de Uniunea Arhitectilor din Romania sau de alti specialisti in patrimoniu.

5. Nu exista nici un fel de detalii concludente postate pe internet pentru a fi consultate de orcine cu privire la proiectul acelei parcari subterane, termenele exacte de executie, data pana la care statuile ar urma sa fie readuse pe vechile amplasamente, avizele obtinute, samd.

6. Vestigiile Academiei Domnesti (prima academie din Romania) realizate de Constantin Brancoveanu care se afla in zona statuii lui Mihai Viteazu ar urma sa fie distruse. Deja resturi ale acesteia ai fost distruse prin lucrarile de escavare de langa statuia lui Mihai Viteazu.

7. nu exista nici o garantie ca statuile vor fi aduse inapoi si dispuse exact in acelasi fel cum au fost construite.

8. se pare ca se intentioneaza ca acea parcare subterana sa aiba si etaj supraterane si de aceea au fost mutate statuile.


9. in nici un oras civilizat din Europa nimeni nu s-ar fi atins de bunuri de patrimoniu cu o valoare inestimabila. S-ar fi facut efortul de a se gasi alte solutii tehnice. Spre exemplu, realizarea magistralelor de metrou a presupus realizarea lucrarilor in subteran, nu la suprafata.

10.
La cca 100 m exista o parcare subterana langa hotelul Intercontinental care de regula este relativ goala, si o alta la cca 500 m la Piata Unirii suficient de incapatoare.

11.
Santierul pentru mutarea statuii lui Heliade Radulescu nu avea amplasat nici macar un panou cu detaliile lucrarii, lucru obligatoriu conform legii, lucru care graieste de la sine despre neseriozitatea acestui proiect. Abia la cateva ore dupa ce am chemat politia a fost adus si acest panou dar el se refera doar la lucrari de "investigare, cercetare, expertizare si conservare ale constructiilor" nu si la dislocarea si mutarea statuilor.
 
La protest si-a anuntat prezenta si dl. Liviu Mihaiu. Atasat este punctul de vedere al Uniunii Arhitectilor din Romania.

La protest si-a anuntat prezentasi dl. Liviu Mihaiu. Atasat este punctul de vedere al Uniunii Arhitectilor din Romania.

Detalii suplimentare (inclusiv filmari si fotografii) sunt aici: 1 , 2 , 3 > (aici este si fotografia cu panoul lucrarilor pe care insa nu este trecuta posibilitatea de a disloca si muta statuile) 

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii