Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:54 19 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat UER Ministrul educației renunță la manuale noi pentru viitorul an școlar

ro

09 Dec, 2014 12:04 773 Marime text
Uniunea Editorilor din România semnalează cu tristețe și indignare opiniei publice abandonarea de către Ministerul Educației Naționale a proiectului noilor manuale.
Ne așteptam cu toții ca specialiștii și conducerea ministerului să tragă toate învățămintele din organizarea dezastruoasă a licitației pentru noile manuale destinate claselor I și a II-a și să demareze, cel târziu  la 15 septembrie 2014, procedurile premergătoare achiziției de manuale pentru clasele a III-a și a IV-a, prin aprobarea programelor școlare.

Ne aflăm la sfârșitul anului 2014 și nu numai că aceste importante documente n-au fost oficializate, dar, ca și acum un an, nu există specificațiile tehnice, iar OMEN nr. 5559/2013 n-a fost modificat corespunzător cu deciziile CNSC, fiind un factor perturbator al regimului manualelor și nicidecum un cadru juridic stimulativ, predictibil și generator de competiție corectă în domeniu.
Mai mult, domnul Remus Pricopie, ministrul educației, a anunțat recent că “atâta timp cât sunt eu ministru, nu dau drumul la licitația pentru clasa a III-a, până nu revedem regulile”.
În loc să perfecționeze procedurile existente și săle pună în acord cu deciziile instanțelor care au obligat CNEE-ul și MEN-ul la transparență, predictibilitate  și legalitate, domnul ministru declarăcă "…în acest moment, la ministerul educației se lucrează la un material, respectiv o propunere către Guvern, fie vorbim despre o lege a manualelor - va fi un document nu foarte extins, dar in care să se precizeze foarte clar în ce condiții se face achiziția pentru manuale - fie vorbim de un capitol distinct la ordonanța de urgență privind achizițiile publice, pentru că sistemul actual nu este viabil …”

Domnul Remus Pricopie vrea să fugă de propria răspundere și a instituției pe care o conduce privind  greșelile din organizarea și desfășurarea licitației, printre care întârzierea cu peste 6 luni a procedurilor de lucru, erorile flagrante de parcurs datorităprecarității documentației, lipsa de profesionalism a comisiei și a evaluatorilor, netransparența și carențele dialogului cu producătorii de manuale.
Pentru găsirea unei soluții, specialiștii din minister ar putea să privească la sistemului de evaluare și de achiziție din țările europene. Vor constata că, mai peste tot, nu ministerele educației achiziționează manuale, ci școlile, de pe o piață liberă și concurențială, având la dispoziție o subvenție din partea statului și alte fonduri atrase pe plan local.
Piata liberă și concurențială,  cu protecție socială țintită,este singura soluție rezonabilă.
                                                                                             

Consiliul Permanent al UER
Președinte Mihail Penescu

Ti-a placut articolul?

Comentarii