Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

100 viitori ingineri au obținut competențe de concepție și proiectare a produselor folosind fondurile UE

ro

28 Jul, 2010 22:07 3521 Marime text
01_umc_plm_adaptor_modulul_1.jpgBucurești, 19 Iulie 2010

ADA - The PLM Company, lider în România în implementarea soluțiilor pentru managementul ciclului de viață al produsului, în parteneriat cu Universitatea Maritimă Constanța, Facultatea de Electromecanică navală oferă diplome de competențe pentru 100 studenți care au finalizat, la sfârșitul lunii iunie, primul modul de pregătire - „Concepția și proiectarea produselor" - din cadrul proiectului PLM-ADAptor.

Programul PLM - ADAptor susține dezvoltarea resurselor umane printr-o investiție de 2,4 milioane Euro confinanțată din Fondul Social European prin programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 - 2013.

02_umc_plm_adaptor_modulul_1.jpgÎn 8 luni de la lansare, în centrul de instruire de la Universitatea Maritimă Constanța, proiectul PLM - ADAptor a pregătit 110 de studenți pentru lucrul în departamentele de concepție și proiectare produse, în conformitate cu cerințele companiilor din industrie. Cursurile care tocmai s-au finalizat au fost susținute de profesorii din cadrul facultății, pe baza manualelor special realizate pentru acest proiect.

În cadrul modulului desfășurat în laboratoarele de proiectare ale universităților partenere studenții au obținut competențe pentru conceperea și realizarea unui prototip virtual cu ajutorul unor soluții software de ultimă generaţie de tip CAD (Proiectare asistată pe calculator).

03_umc_plm_adaptor_modulul_1.jpgSuntem bucuroși să înmânăm 100 de diplome de competență pentru concepție și proiectare de produs studenților - oferta de muncă de mâine. Succesul programului PLM - ADAptor s-a observat de la debutul proiectului, când din cei 100 de studenți estimați pentru instruire gratuită, am primit 267 de cereri de înscriere, și pentru a beneficia cât mai mulți de această finanțare europeană am înscris cu 20% mai multi studenți decât era prevăzut.

Prin programul PLM-ADAptor pregătim alături de Universitatea Maritimă Constanța, viitorii profesioniști în domeniul managamentului ciclului complet de viață al produsului - Product Lifecycle Management. În pregătirea practică a studenților se utilizează tehnologii moderne, dezvoltând astfel competențele cheie necesare unui inginer." a declarat Ionel Barbu, managerul proiectului și directorul general ADA - the PLM Company.

04_umc_intalnire_22iunie2010.jpgEvaluarea studenților la finalizarea modulului și emiterea diplomelor s-a realizat pe bază testelor de evaluare a competențelor dobândite. Astfel, în cadrul primului modul de instruire din cadrul proiectului - „Concepție și proiectare a produselor"- s-a urmărit formarea și evaluarea următoarelor competențe: elaborarea de soluţii CAD, realizarea desenelor în format 2D și modelelor 3D pe bază de schiță cu aplicaţie de tip CAD, transpunerea fişierelor CAD pe suport, utilizarea elementelor standardizate în desenul tehnic, multiplicarea informaţiei 2D/3D, realizarea de ansambluri şi componente. La acestea se adaugă deprinderea utilizării aplicaţiilor software specializate, care înglobează tehnologii de vârf în proiectarea asistată pe calculator.

05_umc_intalnire_22iunie2010.jpg"Beneficiul major al studenților este structura modulelor de pregătire construită conform răspunsurilor companiilor în cadrul studiului realizat la începutul proiectului, studiu privind nevoile de forță de muncă specializată. De aceea, prin PLM - ADAptor certificăm competențe CAD (proiectare asistată pe calculator), CAE (testare asistată pe calculator), CAM (fabricație asistată pe calculator) și PDM (managementul documentației tehnice) conform cerințelor de azi ale industriei și aceasta asigură studenților șanse concrete de angajare și un debut favorabil în carieră", a mai declarat Ionel Barbu, manager de proiect PLM - ADAptor și Director General ADA - The PLM Company.

Programul educațional PLM-ADAptor se desfășoară pe o durată de 31 de luni, începând cu luna noiembrie 2009. Studenții la Universitățile tehnice incluse în proiect s-au înscris la cursuri accesând platforma electronică a programului - www.plmadaptor.ro. Procesul de înscriere este foarte simplu și se compune din trei etape. Prima etapă - înscrierea - se face în cadrul site-ului www.plmadaptor.ro, unde studenții trebuie să completeze datele personale (nume, prenume, nivelul actual al studiilor, etc.), să aștepte pe e-mail confirmarea finalizării procesului de înscriere. Etapa a doua - selectarea candidaților - constă în alegerea studenților conform ghidului de recrutare a grupului țintă pubicat în cadrul site-ului proiectului. Cursurile se încheie cu evaluarea prin examen a competențelor. Ultima etapă presupune anunțarea rezultatelor, prin SMS. De asemenea în cadrul platformei, studenții au disponibil un forum pentru discuții libere și schimb nemijlocit de cunoștințe și experiență în domeniul proiectării.

"Am eliminat toate barierele birocratice la înscrierea în cadrul proiectului pentru a acorda șanse egale tuturor studenților care doresc să participle în cadrul proiectului. Prin forumul on-line am oferit studenților accesul la cele mai bune practici pentru concepție și proiectare, informațiile acumulate reprezintă o bază comună de cunoștințe accesibilă tuturor participanților la proiect dar și celor interesați de domeniul proiectării. Forum-ul proiectului a asigurat transparență: aici se pot observa și entuziasmul cu care a fost primită instruirea pentru competențe, și receptivitatea studenților la metodele de formare și evaluare", a declarat Laurențiu NAE, responsabil comunicare în cadrul proiectului PLM Adaptor.

Următorul modul care începe în luna octombrie 2010 conține cursuri pentru „Simularea și analiza prototipului virtual"; înscrierile pentru acest modul încep în luna Septembrie. Programul de pregătire va continua cu modulul despre realizarea fabricației digitale a produsului și se va finaliza cu modulul pentru integrarea etapelor de dezvoltare a produsului, colaborarea în întreprinderea virtuală și managementul documentației tehnice despre produse.

Pe durata proiectului sunt organizate două evenimente „Bursa locurilor de muncă", în cadrul Universității Maritime din Constanța unde sunt invitate firmele din industrie și studenții implicați în proiectul PLM-Adaptor.

Până la finalul proiectului în 2012, PLM-ADAptor urmărește crearea premiselor necesare întreprinderilor româneşti de a se integra in spaţiul economic și tehnologic al Uniunii Europene, scăderea migraţiei forței de muncă din zonele declarate defavorizate ale României și oferirea către industrie de viitori angajați calificați la standarde europene.

Despre proiectul PLM-ADAptor

Programul are ca scop dezvoltarea resurselor umane prin corelarea sistemului de educație și formare profesională cu dinamica pieței muncii; proiectul se defășoară în parteneriat cu ADA și 7 instituții de învățământ superior din domeniul tehnic din țară: Universitatea „Vasile Alecsandri"din Bacău, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galați, Universitatea din Oradea, Universitatea Maritimă Constanța, Universitatea din Petroșani.

Proiectul promovează parteneriatul între instituțiile de învățământ superior și firmele din industrie, prin corelarea sistemul de educație și formare profesională cu dinamica pieței muncii. Pentru a răspunde cât mai bine cerințelor de pe piața muncii din industrie, în prima fază a proiectului s-a realizat o cercetare a nevoilor din industrie și s-a construit profilul ideal al noului angajat pentru corelarea pregătirii cu așteptările angajatorilor.

Mai multe informații : www.plmadaptor.ro

Despre ADA

ADA este lider în România în implementarea soluțiilor pentru managementul ciclului complet de viață al produsului (CAD, CAE, CAM, PLM).

Compania este specializată în consultanță tehnică, analiză FEA, servicii inginerești de proiectare, programare roboți și linii automate și instruirea forței de muncă pentru lucrul cu softurile dedicate managementului ciclului de viață al produsului. Soluțiile ADA sunt adaptate nevoilor industriilor producătoare în parte (aeronautică, navală, auto și mijloace de transport, mașini și roboți industriali, mobilă, echipamente medicale, bunuri de larg consum).

Mai multe informații: www.adacomputers.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Radu Adrian 04 Aug, 2010 01:20 As dori sa particip si eu la acest curs, cat si la modulele urmatoare. Nu voi naviga toata viata si chiar imi doresc sa lucrez ceva peste ceea ce fac simplii navigatori. As vrea sa fiu mai tarziu supervizor tehnic si cred ca asta ma va ajuta. Poate voi face si un masterat tehnic, care imi va potenta experienta de pe mare.