Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul Tudor CHIUARIU, președintele Comisiei Juridice a Senatului, anunță finalizarea discuțiilor pe textele din proiectul de Lege de punere în aplicarea a Codului de procedură penală

ro

17 Apr, 2013 11:59 920 Marime text
PARLAMENTUL ROMÂNIEI

S E N A T
Calea 13 Septembrie nr.1-3, sector 5, Bucureşti, www.senat.ro
Direcţia de presă, tel. 021.414.2713, fax 021.315.60.03, presa@senat.ro



COMUNICAT DE PRESĂ



Senatorul Tudor CHIUARIU, președintele Comisiei Juridice a Senatului, anunță finalizarea discuțiilor pe textele din proiectul de Lege de punere în aplicarea a Codului de procedură penală.
"Am finalizat discuțiile pe textele din proiectul de Lege privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală. Au mai rămas câteva articole în divergență și asupra unora dintre ele am cerut opinia instituțiilor implicate și, în primul rând, Ministerului Justiției, și pe acestea le vom discuta mâine (miercuri, 17 aprilie-n.r.).
Aș vrea să fac o precizare. Am văzut că au apărut câteva semnale alarmiste în presă, potrivit cărora Ministerul Justiției ar scoate din Codul de procedură penală posibilitatea de a monitoriza tranzacții financiare și, astfel, dușmanii poporului care își ascund banii prin offshore vor scăpa. I-am chestionat pe reprezentanții Ministerului Justiției care au explicat că monitorizarea tranzacțiilor financiare e inclusă în urma adaptărilor terminologice pe care le-au făcut într-un alt articol care prevede supravegherea tehnică - ce include tot ce știm noi că există cu mijloacele de supraveghere a persoanelor și, inclusiv, a tranzacțiilor financiare. La metodele de supraveghere tehnică au fost introduse și cele privind monitorizarea tranzacțiilor financiare, și atunci acest articol era redundant, superfluu, se repeta", a declarat Tudor CHIUARIU, după încheierea ședinței de marți, 16 aprilie, a Comisiei juridice a Senatului.
În legătură cu proiectul USL de modificare a Legii referendumului, în sensul de a reduce de la 50 % la 30 % pragul de cvorum, senatorul PNL Tudor CHIUARIU a declarat că a avut diverse discuții cu colegii săi.
"Ideea de bază este că cine are de spus ceva cu privire la o problemă care ne privește pe toți trebuie s-o facă, să-și exprime votul. Noi, cei care ne interesează care sunt problemele Cetății, problemele României de astăzi, nu putem fi conduși de cei care stau acasă", a afirmat senatorul.
Întrebat dacă ar fi constituțională adoptarea Legii fundamentale cu un prag de 30 %, în condițiile în care revizuirea Constituției din 2003 a fost adoptată cu 50 %, Tudor CHIUARIU a spus că este perfect constituțională.
"Legile se aplică la acel moment dat la care sunt în vigoare, nu cele din 2003, din 1990, sau din 1968. E un principiu simplu pe care îl mai formulez o dată: Cei cărora nu le pasă nu pot decide pentru cei cărora le pasă! Pe această cale îi invit pe toți cei interesați de Legea fundamentală să participe la dezbaterile pe care Forumul Constituțional le organizează în București și în țară, să participe activ la această dezbatere și, în final, să se prezinte și, prin DA sau NU, să se exprime asupra proiectului noii Constituții", a declarat Tudor CHIUARIU.
Despre alegerea procentului de 30 ca prag, președintele Comisiei Juridice a Senatului a afirmat: "Una dintre explicații este că nu a fost niciodată, la niciun scrutin sau la vreun referendum, o prezență mai mică de 30 la sută. În consecință, e de așteptat că aceasta e prezența minimă pe care am putea-o avea".
Întrebat de decizia Curții Constituționale privind Statutul parlamentarilor, Tudor CHIUARIU a afirmat: "E o sancțiune constituţională. Eu am insistat de la începutul dezbaterilor privind Statutul senatorilor şi deputaţilor să avem o reglementare constituțională. Sigur, există multe tentaţii, presiuni şi uităm care sunt principiile de bază ale democrației, uităm de fapt care e funcţia fundamentală a reprezentanţilor cetățenilor în Parlament şi cum trebuie ea exercitată, aşa cum a decis Curtea într-un mod curajos, fără niciun fel de restricţii în ceea ce privește activitatea parlamentară. Sigur, s-a ajuns la această soluţie a diminuării indemnizaţiei care mi se pare proporţională, în aceste condiţii, cu scopul urmărit".



16 aprilie 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii