Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:16 17 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea domnului senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea la Schengen, la „Reuniunea liderilor locali-naţionali ai ţărilor aflate de-a lungul Centurii economice şi al Drum

ro

23 May, 2015 14:11 633 Marime text
În perioada 21-22 mai 2015, domnul senator Titus Corlăţean, preşedintele Comisiei speciale Comune a Parlamentului României pentru aderarea la Schengen, membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Chineză, a participat la „Reuniunea liderilor locali-naţionali ai ţărilor aflate de-a lungul Centurii economice şi al Drumului Mătăsii”. Totodată, senatorul Corlăţean a fost invitat să participe şi la deschiderea celui de-al „19-lea Forum pentru investiţii şi comerţ pentru cooperarea dintre Estul şi Vestul Chinei şi Expoziţia Internaţională a Drumului Mătăsii” în Xi An, R.P. Chineză.

Conferinţa a fost organizată de Asociaţiile de prietenie China cu Uniunea Europeană Asia Centrală, Statele Arabe etc., cu sprijinul Ministerului chinez al afacerilor externe. Acest eveniment este rezultatul iniţiativei lansate anterior de preşedintele Republicii Populare Chineze, domnul Xi Jinping, pentru construirea Centurii Economice a Drumului Mătăsii şi a Drumului Maritim al Secolului XXI – denumită „O centură şi un drum”.
La conferinţă au participat oficialităţi centrale şi respectiv din mai multe provincii chineze, înalţi reprezentanţi politici din statele care ar urma să facă parte din proiectul Noului Drum al Mătăsii, precum şi reprezentanţi ai mediului bancar şi de afaceri din R. P. Chineză.

Senatorul Titus Corlăţean a avut o intervenţie în plenul conferinţei prin care a subliniat faptul că ţara noastră susţine aprofundarea parteneriatului strategic UE-China şi, complementar acestuia, a Formatului „16+1” (Europa Centrală şi de Est şi China), formule de cooperare care permit promovarea noii viziuni legate de Noul Drum al Mătăsii. A prezentat argumentele care susţin participarea României la acest proiect de anvergură de interconectare economică şi comercială între Asia şi Europa.
Participanţii la conferinţă au agreat textul unei declaraţii, care exprimă susţinerea politică pentru promovarea cu succes a proiectului „O centură şi un drum”.

În marja conferinţei, domnul senator Corlăţean a avut întâlniri bilaterale cu o serie de oficiali chinezi atât la nivel central, cât şi reprezentând diferite provincii din China, cu reprezentanţi ai mediului bancar şi de afaceri chinez, precum şi şefi ai altor delegaţii străine invitate la conferinţă (Coreea de Sud, Kazahstan, Kârgâstan, Republica Cehă, Georgia etc.)
În acest context, în cadrul discuţiei cu şeful delegaţiei din Georgia, cei doi oficiali au pus o evidentă relevanţă recentei relansări a interconectării Portului Constanţa şi respectiv Poti din Georgia prin intermediul liniei de feribot, în contextul promovării proiectului privind Noul Drum al Mătăsii, proiect care poate fructifica coridorul menţionat din Regiunea Mării Negre pentru a realiza conexiunea cu Europa.
 

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii