Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:06 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Geoană Strategia Dunării este de importanţă strategică pentru România

ro

06 Oct, 2011 11:43 970 Marime text

Mircea Geoană: Strategia Dunării este de importanţă strategică pentru România

Preşedintele Senatului României, Mircea Geoană, a avut, miercuri, 5 octombrie a.c, o întrevedere cu prim-ministrul Landului Baden-Wurttemberg din Germania, Winfried Kretschmann, ocazie cu care a subliniat importanţa strategiei Dunării pentru dezvoltarea României.
Mircea Geoană a arătat că acest proiect are o încărcătură simbolică, comercială, economică şi strategică pentru România. “'Proiectul reuneşte ţări din zona euro, din zona non-euro, posibil viitori membri şi improbabili viitori membri ai Uniunii. Este, practic o omogenizare în sensul dezvoltării, în sensul prosperităţii, a unei Europe în mai multe viteze. Este un proiect care poate să ajute la depăşirea acestui risc de fractură în interiorul Europei, are o valenţă strategică certă din această perspectivă. Reprezintă o modalitate practică de a utiliza în sensul dezvoltării europene această importantă axă comercială transcontinentală, care este, de fapt, vechiul drum al mătăsii. Strategia dunăreană reprezintă pentru România şi pentru toate ţările noastre ultimele şanse de a putea avea acces la fondurile europene în actuala perspectivă financiară 2007-2013”, a subliniat preşedintele Senatului. În plus, el a amintit că la nivelul Senatului României a fost înfiinţat un grup de lucru special pe problema strategiei dunărene.
Mircea Geoană i-a propus oficialului german organizarea unei conferinţe care să reunească toate grupurile de politicieni interesaţi de strategia dunăreană, de la politicieni naţionali la eurodeputaţi, pentru a identifica oportunităţile ţărilor riverane. “Vă lansez o invitaţie la a aduna, împreună, aceste organizaţii care reprezintă cele mai influente grupuri de politicieni şi de autorităţi locale din zona dunăreană şi să imaginăm o conferinţă în care să vedem cu toţii care sunt proiectele, care sunt sinergiile, care sunt obstacolele, pentru a face din acest coridor dintre Eurasia şi inima economică a Europei, care este Germania, un coridor de prosperitate şi de dezvoltare. Cred că este un proiect ambiţios în care merită să investim energie, resuse şi imaginaţie”, a declarat Preşedintele Senatului României. De altfel, una din concluziile întrevederii de marţi a fost legată de întărirea colaborării dintre grupul de lucru pe strategia Dunării din Senat cu comisia de afaceri europene din cadrul Parlamentului Landului Baden-Wurttemberg.
Mircea Geoană a mai spus că Germania reprezintă „un partener strategic” pentru România. “Vreau să vă asigur de faptul că,  indiferent de culoarea politică a Parlamentului şi a Senatului, aici, la nivelul Senatului, înţelegem importanţa şi necesitatea acestei relaţii consolidate”, a afirmat Preşedintele Senatului. El a vorbit şi despre unele probleme structurale ale României, precum nivelul scăzut de absorbţie a fondurilor europene sau lipsa competitivităţii economice.

“România are, în acest moment, câteva probleme structurale unde cred că putem să colaborăm pentru a putea să le depăşim. Mă refer la nivelul relativ scăzut de competitivitate economică şi la rolul încă modest al industriei în formarea produsului intern brut românesc. În douăzeci de ani, România a pierdut patru milioane de locuri de muncă, în principal din industrie. A doua problemă este o capacitate sub-mediocră, ca săfiu elegant, cu privire la absorbţia fondurilor europene, structurale şi de coeziune.
În al treilea rând, o slabă capacitate administrativă şi de guvernanţă economică la nivel de ţară. În al patrulea rând, o problemă gravă şi foarte gravă legată un anumit grad de lipsă de transparenţă şi de corupţie în anumite zone politice şi administrative care au un anumit impact şi asupra economiei şi asupra reputaţiei României în Europa şi în lume”, a afirmat Geoană.
La rândul său, primul ministru al landului Baden-Wurttemberg a vorbit despre importanţa pentru Germania a strategiei dunărene. “Mă bucur că aţi amintit şi despre Strategia pentru regiunea Dunării pentru că şi pentru noi ea reprezintă foarte mult. Strategia pentru regiunea Dunării este un element simbolic. Amintesc că în urmă cu câteva săptămâni a avut loc un Congres pentru a marca o dată în plus importanţa crucială pe care Landul nostru o acordă acestei Strategii, dar şi angajamentul nostru profund. Ne bucurăm de existenţa acestui proiect important la nivelul Europei, un proiect în care noi ne angajăm cât se poate de profund”, a spus Winfried Kretschmann. Din cadrul delegaţiei germane s-a mai exprimat şi opinia potrivit căreia partea de co-finanţarea naţională să fie redusă pentru proiectele realizate în cadrul strategiei dunărene.
Ion Prioteasa, Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj şi vice-preşedinte al Grupului Interregional Dunărea din Comitetul Regiunilor a subliniat importanţa acestei strategii în efortul de dezvoltare al judeţelor riverane din sudul României. Prioteasa s-a referit la oportuniţăţile care sunt prezentate judeţelor ce se află pe cursul Dunării prin intermediul acestei strategii şi a arătat că aceste proiecte trebuie să aibă ca rezultat final reducerea decalajelor economice şi de dezvoltare dintre regiunile româneşti şi restul spaţiului european. Totodată, Ion Prioteasa a amintit că landul Baden-Wurttemberg a fost primul land german care a aderat la iniţiativa româno-austriacă de a înfiinţa strategia Dunării.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii