Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:29 22 03 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Declaraţiile domnului senator Ioan Chelaru, Vicepreşedinte al Senatului României, la finalul şedinţei Biroului permanent de luni, 29 februarie 2016

ro

01 Mar, 2016 14:33 521 Marime text
Domnul Ioan Chelaru, Vicepreşedinte al Senatului României, a declarat, la finalul şedinţei Biroului permanent al Senatului întrunit luni, 29 februarie 2016, că ordinea de zi a reuniunii a numărat de 31 de puncte, discutate în totalitate.
Biroul permanent a repartizat la comisiile de specialitate ale Senatului României proiectele de acte normative înregistrate, a repartizat, de asemenea, şi legislaţia primită de la Comisia Europeană asupra căreia Parlamentul României urmează să se pronunţe, a constatat că o parte dintre proiecte de lege cu care Senatul a fost sesizat în calitate de primă Cameră erau, de fapt, de competenţa Camerei Deputaţilor şi a stabilit ca acestea să fie transmise Camerei Deputaţilor şi a aprobat prelungirea unor termene pentru câteva proiecte de lege aflate în întârziere.
De asemenea, Biroul permanent a stabilit programul de lucru pentru săptămâna în curs şi pentru săptămâna viitoare.
În această săptămână, în după-amiaza zilei de luni, 29 februarie, este programat plenul Senatului, marţi, 1 martie a.c., de la ora 9.30, este programată Ora ministrului, cu participarea ministrului Fondurilor Europene, doamna Carmen Aura Răducu, urmată de dezbateri asupra proiectelor de acte normative înscrise pe ordinea de zi, iar la ora 12.00 este programat votul final asupra inițiativelor legislative cu caracter ordinar.
Săptămâna viitoare este stabilit, de asemenea, programul obişnuit, cu precizarea că la Ora ministrului va participa ministrul Sănătăţii, domnul Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu.
A avut loc, de asemenea, o discuţie amplă privind invitarea în Parament, la Ora ministrului, peste două săptămâni, a domnului Lazăr Comănescu, ministrul Afacerilor Externe. Comisia pentru afaceri europene, condusă de doamna Anca Boagiu şi Comisia pentru politică externă, condusă de domnul Petru Filip, urmează să prefigureze, în vederea acelei audieri, o tematică largă, pornind de la legislaţia europeană şi implementarea acesteia, până la aspecte esenţiale foarte importante şi actuale legate de migraţie, spaţiul Schengen ş.a.m.d.
S-au aprobat, de asemenea, cu o singură excepţie, deplasările în străinătate menite să dezvolte relaţiile parlamentare externe, iar din punct de vedere organizatoric s-au stabilit aspecte care privesc departamentul tehnic.
S-a purtat, de asemenea, o discuţie amplă vizând modificarea regulamentelor Senatului şi Camerei Deputaţilor astfel încât să fie creată posibilitatea ca parlamentarii să-şi deschidă cabinete şi în alte colegii decât acelea în care au candidat. Comisia pentru regulament a Senatului şi cea a Camerei Deputaţilor, precum şi Comisia permanentă a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, organizarea şi funcţionarea şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului să elaboreze, în două săptămâni, textul acestui proiect de propunere legislativă. Iniţiativa nu presupune nici un fel de cheltuieli suplimentare, având în vedere că toate cheltuielile legate de cabinetele parlamentare sunt suportate din sumele forfetare. Singura problemă este legată de regulamente, care nu permit, în acest moment, astfel de demersuri.
Domnul Ioan Chelaru, Vicepreşedinte al Senatului României, a declarat că, în legătură cu introducerea pe ordinea de zi a plenului din 29 februarie a.c. a Legii dării în plată, toate grupurile parlamentare urmau să se pronunţe luni, 29 februarie a.c., asupra poziţiei pe care o vor adopta la vot, mai ales că există o discuţie foarte intensă asupra unor amendamente dezbătute în comisiile de specialitate care n-au întrunit un număr suficient de voturi şi care s-ar putea să fie susţinute în plen. Dacă dezbaterile în plen se vor încheia în cursul zilei de luni, 29 februarie a.c., nu va exista nicio reţinere să se dea şi votul pe această lege, având în vedere interesul foarte mare pentru vot, manifestat de toate părţile, mai ales că rolul decizional pe acest subiect este al Camerei Deputaţilor.
În legătură cu poziţia PSD asupra acestei legi, domnul Ioan Chelaru, Vicepreşedinte al Senatului României, a declarat că, în principiu, partidul său a spus „da”, dar, probabil, decizia definitivă se va lua după şedinţa grupului parlamentar, la care vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai băncilor, şi după dezbaterea în plen de luni, 29 februarie a.c., la care vor fi prezenţi şi iniţiatorii.
 
Direcţia Presă, comunicare şi imagine
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii