Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:58 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă Senatul României

ro

31 Mar, 2015 17:37 857 Marime text
Reunită în şedinţă plenară marţi, 31 martie 2015, Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei României a avut pe ordinea de zi prezentarea Sintezei principalelor teze şi obiective ale propunerii legislative de revizuire a Constituţiei României, în lumina Avizului Comisiei de la Veneţia din 21-24 martie 2014 şi a Deciziei Curţii Constituţionale nr.80 din 16 februarie 2014. O analiză politico-juridică. (elaborata de Consiliul Stiintific).
Preşedintele Comisiei, domnul senator Ioan Chelaru, a anunţat în deschiderea şedinţei cvorumul şi membrii prezenţi din partea corpului ştiinţific şi a propus ca materialul distribuit să fie discutat şi completat urmând ca, până la viitoarea şedinţă din data de 15.04. 2015, grupurile parlamentare să înainteze amendamentele propriu-zise, menţionând că, din partea societăţii civile, a instituţiilor statului implicate şi a uniunilor profesionale, amendamentele au început să sosească.
Punctele de vedere exprimate în cadrul discuţiilor au relevat, ca principale teme de preocupare ale celor prezenţi, necesitatea precizării unei abordări politice noi în actuala etapă de revizuire a Constituţiei, care se desfăşoară într-o configuraţie politică modificată a Parlamentului, obţinerea consensului politic minimal pe elementele de revizuire între forţele implicate, stabilirea scopurilor şi obiectivelor actualei revizuiri a Constituţiei – dacă va fi o revizuire sau va fi doar o ajustare de parcurs prin folosirea integrală şi  valorificarea materialului acumulat.
Preşedintele Senatului, domnul Călin Popescu Tăriceanu, şi-a exprimat preocuparea pentru reconfigurarea atribuţiilor Senatului ca reprezentant al comunităţilor locale şi în raport cu atribuţiile Camerei Deputaţilor. Puncte de vedere legate de cristalizarea unei viziuni comune de revizuire au susţinut şi domnul senator Puiu Haşotti şi domnul deputat Eugen Nicolaescu.
Domnul senator Cristian Dumitrescu, vicepreşedinte al Senatului,  s-a referit la constrângerile calendarului de revizuire actual şi la materialul legislativ acumulat de-a lungul etapelor deja parcurse.
În final, preşedintele Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei României, domnul senator Ioan Chelaru, a insistat asupra necesităţii realizării, până la şedinţa următoare, a unei înţelegeri între grupurile parlamentare cu privire la susţinerea Proiectului actual de revizuire a Constituţiei. Domnia sa şi-a anunţat intenţia de a avea o întâlnire cu reprezentanţii grupurilor politice până pe data de 15 aprilie, pe baza unui material elaborat de Consiliul Ştiinţific care să includă şi noile propuneri făcute. De asemenea, domnul senator Ioan Chelaru a reiterat solicitarea adresată grupurilor parlamentare de a  depune amendamentele elaborate în vederea revizuirii Constituţiei până la termenul stabilit.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii