Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:00 27 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Senat

ro

16 Oct, 2015 17:19 971 Marime text
În perioada 13 -17 octombrie 2015, o delegaţie a Comisiei pentru politică externă a Senatului României condusă de senatorul Petru Filip, președintele Comisiei pentru politică externă, a efectuat o vizită oficială în Israel şi Teritoriile Palestiniene.
Din delegație fac parte senatorii Titus Corlățean, Ben-Oni Ardelean, Daniel-Constantin Barbu și Voinea Florea.
La 15 octombrie a.c., delegația Senatului României a avut o primă întrevedere cu Riad Malki, ministrul palestinian al afacerilor externe. În cadrul întâlnirii, au fost abordate teme de actualitate aflate pe agenda bilaterală, aspecte privind situația de securitate internă și cea regională, evoluții privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu. Parlamentarii români au reiterat importanța continuării procesului de oferire de instruire pentru întărirea capacității instituționale palestiniene.
Totodată, au avut loc întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Legislativ  Palestinian, în cadrul cărora delegația română a discutat teme de actualitate aflate pe agenda bilaterală, situația politică regională, reconcilierea intrapalestiniană, Procesul de Pace din Orientul Mijlociu. În cadrul întrevederii, au fost abordate și aspecte privind cooperarea interparlamentară și modalități de consolidare și extindere a acestei colaborări prin identificarea unor formate care să vină în sprijinul dialogului bilateral. În acest context, partea română a lansat o invitaţie oficială omologilor palestinieni pentru a efectua o vizită oficială în România.
 
Tema reconciliereii intrapalestiniene a fost abodată pe larg și în cadrul reuniunilor realizate cu membri ai Comitetului Central al Fatah, precum şi cu Mohammad Shatyyeh, fost negociator În convorbirile de pace cu Israelul.
Delegația senatorilor români a avut o întâlnire și cu Majdi Khaldi, consilierul pentru politică externă al președintelui Mahmoud Abbas, context în care au fost dezbătute pe larg stadiul negocierilor de pace palestiniano-israeliene în cadrul PPOM, precum și situația de securitate internă și regională.
În ziua de 16 octombrie a.c., membrii delegaţiei Senatului au avut întrecederi cu guvernatorul oraşului Betleem precum şi cu reprezentanţi ai Consiliului Legislativ Palestinian aleşi în această circumscripţie. Discutiile s-au focalizat pe probleme cu care se confruntă comunitatea palestiniană care rezidează în această zonă.
Delegaţia română a fost primită la Aşezământul Românesc de la Ierusalim de către Arhimandritul Teofil Anastasoaie.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii