Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:49 18 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presă - Senat

ro

02 Oct, 2015 13:10 990 Marime text
Intervenţie domnului senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 28 septembrie-2 octombrie 2015)

Joi, 1 octombrie a.c., cu ocazia celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 28 septembrie-2 octombrie 2015), senatorul Viorel-Riceard Badea a intervenit în plenul Adunării, formulând o interpelare adresată primului ministru sârb, Aleksandar Vučić, prezent la dezbateri.

În interpelarea sa, senatorul român și-a exprimat aprecierea pentru maniera în care Guvernul sârb promovează relația bilaterală cu țara noastră și pentru schimbările pozitive înregistrate în ultima perioadă în această țară și a dorit totodată să afle punctul de vedere al premierului sârb referitor la unele poziții exprimate oficial relativ la necesitatea recunoașterii unei noi limbi în Serbia, limba vlahă.

În replică, primul ministru sârb a arătat că țara sa depune toate eforturile pentru promovarea unor relații cât mai bune cu partea română. În ceea ce privește problema invocată de senatorul Badea, premierul sârb a relevat faptul că acele comunități din Valea Timocului, care declară că vorbesc limba vlahă nu pot fi forțate de autoritățile de la Belgrad să își declare apartenența la limba română. O asemenea intervenție din partea Serbiei ar fi echivalentă cu o încălcare a instrumentelor juridice în materie ale Consiliului Europei și a Constituție sârbe. Și-a exprimat în același timp deschiderea pentru dialog cu partea română în vederea soluționării oricăror probleme care ar putea genera situații de încălcare a standardelor în materia drepturilor omului.

Ti-a placut articolul?

Comentarii