Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:10 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat de presa - Interventia dlui senator Viorel Riceard Badea la APCE (cazul Bodnariu) - 26.01.2016

ro

26 Jan, 2016 14:16 1232 Marime text
Intervenția domnului senator Viorel-Riceard Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, la dezbaterea liberă
 
Luni, 25 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 25-29 ianuarie a.c.) senatorul Viorel-Riceard Badea a luat cuvântul, în plenul Adunării, în cadrul dezbaterii libere, susținând o intervenție referitoare la situația extrem de îngrijorătoare a familiei Bodnariu.    

Potrivit senatorului român, decizia autorității norvegiene de protecția copilului (Barnevernet) din regiunea Sogn og Fjordane, județul de reședință al acestei familii, de a-i separa pe Marius și Ruth Bodnariu de cei cinci copii ai lor este total abuzivă și disproporționată, întrucât, potrivit legislației norvegiene, măsura separării copiilor de părinți se ia doar în ultimă instanță. Mai mult, această măsură a fost pusă în executare prin recurgerea la forță, inclusiv în cazul unui bebeluș de 3 luni care a fost privat de alăptare și de afecțiunea maternă atât de necesare la o asemenea vârstă.

Totodată, a relevat faptul că nu a fost parcursă niciuna dintre etapele intermediare: anchetă socială, consiliere psihologică sau mediere, etape care puteau stabili circumstanțele de fapt și puteau legitima luarea unei decizii în deplină cunoștință de cauză. De asemenea, potrivit senatorului Badea, temeinicia acestei măsuri nu a fost verificată de o instanță judecătorească, așa cum prevede art. 9 din Convenția Națiunilor Unite privind drepturile copilului, acest lucru conducând literalmente la destrămarea unei familii.

Parlamentarul român a subliniat faptul că acest caz din păcate se adaugă altor situații care au existat de-a lungul timpului și care au avut ca efect separarea copiilor de părinți și plasarea acestora în familii surogat, menționând că în Norvegia există în fiecare an aproximativ 50 000 de cazuri de acest gen, iar dintre acestea circa 10 000 se finalizează cu separarea copiilor, lucru extrem de îngrijorător și care denotă de fapt lacune ale sistemului de protecție a copilului din Norvegia.

Senatorul Badea a amintit totodată numeroasele acțiuni de susținere a cauzei acestei familii din partea românilor din țară și a celor care trăiesc în diaspora, inclusiv în mediul virtual prin numărul impresionant de semnături strâns de petițiile online. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii