Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reuniunea medicilor europeni, gazduita de Bucuresti

ro

16 Jun, 2013 12:03 1475 Marime text
COMUNICAT DE PRESA

Reuniunea medicilor europeni, gazduita de Bucuresti

Bucuresti, 16 iunie 2013

Colegiul Medicilor din Romania a gazduit la sfarsitul acestei saptamani pentru prima data in Romania reuniunea Comitetului European al Ordinelor Medicilor (CEOM).
Au participat reprezentantii organizatiilor profesionale din Franta, Marea Britanie, Belgia, Germania, Elvetia, Spania, Portugalia, Grecia, Cipru, Luxemburg, Italia, Slovenia si Romania. In prima parte a reuniunii a fost prezent si europarlamentarul Cristian Busoi.
“Reuniunea CEOM desfasurata la Bucuresti este o recunoastere a contributiei reprezentantilor Colegiului Medicilor din Romania la activitatea organizatiei, dar si a bunei calitati a medicilor romani care lucreaza in spatiul Uniunii Europene si care sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei”, a delcarat
Discutiile au fost axate atat pe analizarea problemelor comune cu care se confrunta toate tarile din Uniunea Europeana, cum este migratia medicilor, dar si pe probleme legate de autoreglementarea profesiei, codul deontologic si buna cooperare intre organismele de reglementare in interesul pacientului.
Dr. Roland Kerzman, din Belgia, presedintele CEOM a declarat ca organizatia pe care o reprezinta este interesata sa dezvolte cooperarea intre organismele de reglementare astfel incat sa asigure calitatea asistentei medicale in in interesul pacientilor din spatiul European.
Din cifrele prezentate, medicii romani ocupa primul loc ca numar al medicilor straini in Franta (4100, 40%), depasindu-i pe medicii belgieni, care reprezinta 20% si pe italieni (10%).
Dr. Xavier Deau, secretar general CEOM si vicepresedinte al Ordinului Medicilor din Franta a apreciat activitatea medicilor romani.
“Noi in Franta avem multi medici romani, iar Franta are multi studenti la medicina care invata in Romania. Suntem foarte fericiti de contributia Romaniei la educatia francezilor pentru ca noi avem numerous clausus in anul I de facultate, iar Romania salveaza acesti studenti.
Avem medici romani cu o excelenta cultura medicala si care vorbesc foarte bine limba franceza. Sunt foarte curajosi si invata extrem de repede baza pregatirii noastre. Merg sa lucreze in regiuni dificile, unde francezii au dezertat. In regiunea de est, jumatate din totalul medicilor sunt medici romani.
Venirea lor pune insa o problema de echitate si de echilibru. Mi-au spus mai multi medici romani ca dupa plecarea lor, colegii lor au ramas singuri in sectie. Il imbracam pe Paul si il dezbracam pe Pierre. Altfel spus, rezolvam problema Franta, insa creem o problema majora Romaniei”, a declarant dr. Deau.
In interventia sa in cadrul conferintei, dr. Deau i-a spus dr. Busoi ca venind aici a observat ca Romania nu este atat de saraca, asa ca nu intelege de ce nu isi permite sa creasca salariile medicilor.
Prof. dr. Vasile Astarastoa a propus spre reflexive modalitatile de compensare a cheltuielilor, nu prin plati directe, ci prin contributia statelor beneficiare la perfectionarea medicilor din Romania si la transferul de know how (stagii de pregatire, burse, tehnologie).
Organizatia CEOM a fost create in 1971 la Paris, iar ca misiune si-a propus sa promoveze calitatea actului medical in interesul pacientului, sa dezvolte standarde de calitate in medicina, sa creeze standard comune legate de etica medicala.
Romania va gazdui in luna noiembrie 2013 reuniunea unei alte organizatii importante europene – Comitetul Permanent al Medicilor Europeni.
Biroul de presa





Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii