Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:36 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adina Valean sustine pozitia Comisiei Europene "Coordonarea politicilor economice ale statelor membre UE este necesara, insa trebuie sa aiba ca rezultat mai multa competitie si inovare"

ro

16 Jun, 2010 21:24 998 Marime text

În cadrul dezbaterii din plenul Parlamentului European privind pregătirea întâlnirii şefilor de stat şi de guvern de mâine, eurodeputata Adina Vălean a subliniat importanţa unei strategii economice ambiţioase şi a guvernării economice la nivel european. "Alegerea reală pe care trebuie să o facem este între o Europă unită şi acţiunea pe cont propriu, între metoda comunitară şi cea inter-guvernamentală. Este timpul să înţelegem că ţările europene sunt tot mai dependente economic unele de altele, piaţa internă trebuie îmbunătăţită, iar pentru aceasta coordonarea politicilor economice şi fiscale ale statelor membre trebuie să însoţească pilonul monetar al zonei euro. Aceasta nu înseamnă însă reglementare şi legislaţie excesivă, noi poveri administrative, ci facilitarea competiţiei; nu înseamnă uniformizare, ci crearea condiţiilor pentru inovaţie".

Mecanisme de sancţiune cu adevărat eficiente la nivel european

Totodată, Adina Vălean consideră că, în vederea asigurării condiţiilor pentru o economie europeană competitivă şi stabilă din punct de vedere financiar, sunt necesare măsuri pentru întărirea disciplinei financiare a ţărilor europene."Solidaritatea europeană nu trebuie să rămână un cuvânt în van, pentru că în mod cert ţările europene aflate în dificultate nu vor fi capabile să depăşească situaţia pe cont propriu. Pe de altă parte, nu este corect ca statele care au dus de-a lungul timpului o politică fiscală restrictivă şi se află în echilibru să plătească mereu pentru greşelile altora. Consider aşadar că sunt necesare mecanisme de sancţiune cu adevărat eficiente la nivel european prin stabilirea unor reguli mai dure ale Pactului de Stabilitate şi Creştere, corecta aplicare a acestora şi o politică susţinuta de reducere a deficitului bugetar şi acumulării de datorii".

Telecomunicaţiile şi internetul pot contribui la relansarea economiei europene

Nu in ultimul rând, vicepreşedinta liberalilor europeni susţine că noua strategie economica UE 2020 trebuie să fie mai ambiţioasă decât predecesoarea sa, ce a eşuat din pricina unei proaste implementări, a lipsei de obligativitate privind îndeplinirea obiectivelor şi a lipsei de răspundere din partea guvernelor naţionale. "Strategia UE 2020 poate să marcheze o nouă direcţie a politicilor europene. Ea nu trebuie să rămână doar o listă de obiective nerealizabile, ci să fixeze obiective cuantificabile, coerente şi termene realiste. În acest sens, propunerea privind agenda digitala mi se pare cel mai bun exemplu de reuşita. Consider ca telecomunicaţiile şi internetul au un potenţial economic semnificativ putând contribui la relansarea economiei europene, dar numai în condiţiile încurajării competiţiei printr-o reglementare echilibrată a pieţei şi a diminuării fragmentării pieţei".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii