Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:43 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nerespectarea legii aruncă în aer RATC-ul

ro

12 Jan, 2012 14:42 491 Marime text

Nerespectarea legii aruncă în aer RATC-ul

 Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, consideră că situaţia actuală la care a ajuns Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa este rezultatul unui management defectuos.
 Vina pentru situaţia actuală aparţine în totalitate conducerii RATC, care nu respectă prevederile legale. În contextul de faţă, RATC trebuia să semneze o convenţie cu Casa Judeţeană de Pensii pentru decontarea sumelor prevăzute de lege, convenţie cadru stabilită la nivel naţional de Casa Naţională de Pensii pentru a se elimina suspiciunile şi pentru transparenţa modului de folosire a banului public. În speţă, conducerea Regiei are obligaţia de a prezenta lunar CJP-ului tabelul cu semnături pe baza căruia s-au eliberat legitimaţiile de călătorie, precum şi taloanele de pensie ale beneficiarilor.
 Astfel, preşedintele Christian Gigi Chiru este de părere că, situaţia critică în care se găseşte acum RATC-ul se datorează  nerespectării legii de către conducerea RATC cât şi măsurilor neperfomante luate de primar şi Consiliul Local în ultimii ani.
Faptul că parcul auto al RATC a fost schimbat cu autobuze achiziţionate la un preţ mult mai mare decât cel real, renunţându-se la tramvaie şi troleibuze, s-a confirmat a fi o măsură ineficientă pe termen lung, întrucât autobuzele au următoarele dezavantaje:
· poluează mult;
· consumă mult;
· întreţinerea lor costă mult;
· au locuri mai puţine.
Aceste aspecte au dus la creşterea preţului biletelor ajungând a fi printre cele mai mari din ţară, respectiv 3.5 RON. Cu toate acestea, este greu de înţeles de ce RATC Constanţa nu are suficiente fonduri pentru a-şi acoperi activitatea. Mai mult, dacă nu are fonduri suficiente pentru desfăşurarea activităţii, nu înţelegem cum încheie în fiecare an contracte de sponsorizare cu diferite asociaţii, pe sume atât de mari.
Preşedintele PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, consideră că, dacă de-a lungul timpului managementul ar fi fost făcut în interesul călătorilor şi nu în interes de grup, în acest moment situaţia nu ar fi fost atât de gravă, nu ar fi fost nevoie de disponibilizări, de concedii fără plată sau modificări aberante ale orelor de transport.
Acelaşi management neperformant îl întâlnim şi la alte regii, ca de exemplu RADET Constanţa,  acesta fiind adevăratul motiv pentru care oraşul nostru are cea mai scumpă gigacalorie din ţară. Aşa-zisa subvenţie pe care o acordă Primăria este de fapt suportată tot de constănţeni, mai exact de cei care care plătesc o gigacalorie de două ori mai mare pentru a susţine subvenţia celor din categoria defavorizată.

Biroul de presă
PDL Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii