Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:51 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Securitatea alimentară necesită un răspuns global

ro

18 Feb, 2011 18:41 895 Marime text

Schimbările climatice și speculațiile la produse de bază sunt printre factorii principali care pot fi un risc la adresa securității alimentare, atât în UE cât și la nivel global, potrivit rezoluției adoptate joi, 17 februarie. Deputații solicită măsuri urgente pentru combaterea manipulării prețurilor la alimente și asigurarea menținerii producției de alimente în UE.

Secete, inundații, incendii și furtuni, de intensitate mult mai mare și mai frecvente decât în trecut, diminuează capacitatea de producție agricolă la nivel mondial, au reamintit deputații. Ei atrag atenția asupra modalităților de gestionare a solului și a apei, pentru a evita pierderea terenurilor agricole, solicitând Comisiei să monitorizeze punerea în aplicare a măsurilor naționale de reducere a schimbărilor climatice.

Lupta împotriva speculațiilor

Deputații au criticat speculațiile abuzive pe piața produselor alimentare, a materiilor prime agricole și a energiei, care pun în pericol securitatea alimentară. Pentru a combate manipularea prețurilor agricole, deputații solicită în textul rezoluției ca G20 să asigure convergența normelor referitoare la produsele alimentare și cele agricole, implicând și țările care nu fac parte din G20.

Deputații solicită Comisiei să evalueze posibilitatea de a acorda ESMA? mai multe competenţe pentru a împiedica manipulările şi abuzurile pe pieţele de mărfuri și să se asigure că folosirea instrumentelor derivate pe produse alimentare de bază este limitată cât de mult posibil la investitorii care au legături directe cu pieţele agricole.

În plus, deputații solicită guvernelor naționale "să nu adopte măsuri de restricţionare a exporturilor" deoarece acestea determină o mai mare nesiguranţă şi tulburări la nivelul pieţelor mondiale, fiind astfel în măsură să provoace o creştere şi mai mare a preţurilor la nivel global.

Sprijinirea agricultorilor europeni

Pentru garantarea securității alimentare în UE este nevoie de o politică agricolă puternică, se arată în textul adoptat. Deputații atrag atenția asupra scăderii veniturilor agricultorilor, cauzată de costurile de producție din ce în ce mai mari necesare pentru respectarea standardelor în materie de securitate alimentară, de protecţie a mediului, de bunăstare a animalelor, subliniind că este necesar ca acestea să fie compensate, pentru a se asigura că vor exista activități agricole și agricultori în UE și în viitor. Rolul instrumentelor de intervenţie pe piaţă, precum stocurile strategice, trebuie să fie un element-cheie în cadrul viitoarei politici agricole comune..

Ajutor pentru agricultorii din țările în curs de dezvoltare

Având în vedere că agricultura este unul din sectoarele cheie ale țărilor în curs de dezvoltare, deputații solicită creșterea ajutorului financiar alocat acestui sector pentru a sprijini introducerea unor tehnici durabile de producție. În plus, proprietatea funciară trebuie promovată ca instrument de reducere a sărăciei şi de garantare a securităţii alimentare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii