Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rovana Plumb, la aprobarea raportului sau „Nu mai putem ignora saracia femeilor"

ro

28 Jan, 2011 23:48 1072 Marime text
Bruxelles, 27 ianuarie 2011

Comisia Parlamentului European pentru drepturile femeii si egalitate de gen (FEMM) a adoptat, joi, raportul eurodeputatei PSD Rovana Plumb privind "feminizarea saraciei" in Uniunea Europeana. Presedinta Organizatiei de femei a PSD, Rovana Plumb, a declarat ca UE si autoritatile nationale nu mai pot continua sa ignore problema economica si sociala a saraciei cu care se confrunta una din cinci femei in Uniunea Europeana.

"Daca 2010 a fost Anul European de lupta impotriva saraciei si excluziunii sociale, asta nu inseamna ca in 2011 intoarcem pagina sau ca am bifat aceasta problema de pe agenda, cum de altfel nu am trecut inca nici de criza economica si financiara", a afirmat raportoarea.

Combaterea saraciei este unul din cele cinci obiective masurabile ale Comisiei Europene, propuse in cadrul strategiei UE pentru 2020, trebuind redus cu 25% numarul europenilor care traiesc sub standardele nationale de saracie, ceea ce ar face ca 20 milioane de oameni sa nu mai fie saraci. Conform statisticilor, aproape una din cinci femei europene traiesc in saracie.

In viziunea eurodeputatei, sunt cateva aspecte definitorii ale saraciei in randul femeilor in Europa, dar si la nivel global: „in primul rand, saracia are o dimensiune 3 G: de gen, geografica si de generatie. In al doilea rand, femeile sunt acum victime ale „restructurarii" sectorului public si ale taierilor bugetare. Al treilea aspect este ca impactul recesiunii este mult mai mare si cu consecinte nefaste in cazul grupurilor vulnerabile, care au de infruntat dezavantaje multiple (femei in varsta, migrante si/sau minoritare etnic, mame singure, femeile din zonele rurale etc.). A patra chestiune este ca, in general, guvernele promoveaza masuri anticriza in principal pentru sectoarele economice care sunt populate majoritar de barbati precum constructiile, productia de masini s.a."

Raportul Plumb solicita, printre altele, statelor membre sa acorde atentie dimensiunii de gen in cadrul planurilor de refacere in urma recesiunii si subliniaza necesitatea promovarii unei Carte europene a femeilor cu o larga consultare a Parlamentului European, a partenerilor sociali si a societatii civile, in vederea realizarii egalitatii de gen in toate aspectele vietii sociale, economice si politice.

Totodata, se solicita Comisiei Europene si statelor membre sa adopte masurile necesare de eliminare a inegalitatilor de gen la angajarea pe piata muncii, ca parte a Strategiei UE 2020; in acest context, se incurajeaza ferm fixarea drept obiectiv a reducerii diferentelor de gen in salarizare cu 1% in fiecare an (in prezent, diferenta de gen in salarizare la nivelul Uniunii Europene fiind de 18% ), urmarind atingerea obiectivului de reducere cu 10% pâna in 2020.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii