Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Parlamentul European solicita o Strategie a UE pentru Regiunea Marii Negre

ro

23 Jan, 2011 20:40 1298 Marime text
Adriana Ticau a subliniat importanta Regiunii Marii Negre pentru securitatea energetica si pentru diversificarea surselor si rutelor de aprovizionare cu energie ale UE. Europarlamentarul PSD a solicitat Comisiei să dezvolte o Strategie si un Plan de acțiune a UE pentru regiunea Marii Negre, susținand necesitatea creării unei legături intre aceasta si Strategia UE pentru regiunea Dunării. Intervenția a avut loc in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, in cadrul dezbaterii asupra raportului "Strategia UE pentru Marea Neagră".

"Parlamentul European sprijină integrarea deplină a piețelor si a cadrului de reglementare pe baza legislației UE din domeniul energiei si al mediului si încurajează participarea statelor din regiunea extinsă a Mării Negre la Tratatul privind carta energiei, precum si asistenta Uniunii Europene, a BEI si a BERD la modernizarea infrastructurii energetice in Regiunea Marii Negre", a declarat Adriana Ticau.

In calitate de raportor al avizului Comisiei ITRE, eurodeputata a subliniat valoarea adăugată europeană si importanta coridorului sudic al gazelor pentru îmbunătățirea siguranței aprovizionării Uniunii Europene. "Proiecte precum Nabucco, prioritate-cheie pentru UE, alături de alte proiecte precum gazoductul transadriatic (TAP), Conducta Petrolieră Pan-Europeană (PEOP), interconexiunea Turcia-Grecia-Italia (ITGI) sau interconexiunea Azerbaidjan-Georgia-Romania(AGRI), evidențiază atât importanta angajamentelor UE in Regiunea Mării Negre cat si nevoile ulterioare de intensificare a cooperării dintre țările din regiune".

Eurodeputata PSD a subliniat ca "având in vedere construirea de noi interconexiuni si conducte de gaz, de noi interconexiuni si rețele de electricitate, de noi infrastructuri si terminale de gaz lichefiat, precum si potențialul existent in regiune privind energiile regenerabile, subliniez ca ar trebui stabilite reguli de piața si condiții transparente si echitabile pentru tranzitul energiei si comerțul energetic, care sa garanteze previzibilitatea pe termen lung a investițiilor."

Adriana Ţicău a solicitat Comisiei sa continue sa sprijine proiectele de cercetare in regiunea Marii Negre. "Subliniem importanta creării unei rețele regionale de cercetare si educație in regiunea extinsă a Mării Negre si conectarea acesteia la GEANT si invit Comisia să continue să sprijine proiectele de cercetare in regiune". Europarlamentarul PSD sustine ca "este esențiala dezvoltarea infrastructurii din porturile UE la Marea Neagra si la Dunarea Maritima si a infrastructurii de transport intermodal si solicit Comisiei si Statelor Membre sa accelereze realizarea proiectelor prioritare de transport transeuropean in regiunea extinsa a Marii Negre".

Biroul de Presă al PSD

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii