Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:35 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CE răspunde la interpelarea Vioricăi Dăncilă privind reabilitarea unor zone urbane periferice

ro

21 Mar, 2011 18:10 826 Marime text

Bruxelles, 21 martie 2011

Europarlamentarul PSD, Viorica Dăncilă, a primit răspunsul Comisiei Europene la întrebarea scrisă privind sprijinirea eforturilor administraţiilor locale şi regionale privind politicile necesare pentru reabilitarea unor zone urbane, cu precădere a celor periferice, şi transformarea lor în generatoare de energie.

Comisia precizează că, pentru perioada 2007-2013, sprijinul planificat din politica de coeziune pentru energia durabilă este de aproximativ 9 miliarde euro în ansamblul UE. Pe baza principiului gestiunii partajate, gestionarea programelor ține de responsabilitatea statelor membre.

Din 2009, o modificare adusă Regulamentului privind Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) a extins domeniul de aplicare al acestuia, pentru a sprijini investițiile în energia durabilă la clădiri în toate statele membre. O a doua modificare reglementară a extins utilizarea instrumentelor de inginerie financiară la eficiența energetică și energia regenerabilă din clădiri, inclusiv locuințele existente, se arată în răspunsul comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn.

Potrivit oficialului european, în cadrul programului URBACT, se sprijină schimbul de bune practici și cooperarea între orașele europene. Îmbunătățirea eficienței energetice este unul dintre domeniile tematice prioritare ale acestei cooperări în cadrul unor rețele.

Comisia a adoptat la 26 ianuarie 2011 Comunicarea „Contribuția politicii regionale la creșterea durabilă în Europa 2020", care stabilește rolul politicii regionale în ceea ce privește contribuția la punerea în aplicare a Strategiei Europa 2020, în special la inițiativa emblematică „O Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor". Această comunicare invită părțile interesate din domeniul politicii regionale să acționeze fără întârziere, să investească mai mult în creșterea durabilă și să utilizeze fondurile mai eficient. Ea recomandă ca regiunile și orașele să accelereze investițiile în energii regenerabile și eficiență energetică, se menţionează în răspunsul executivului european.

Potrivit comisarului Hahn, Comisia a lansat în 2008 inițiativa „Pactul primarilor". Pactul se bazează pe angajamentul formal al orașelor și regiunilor semnatare de a-și reduce emisiile de CO2 cu cel puțin 20% până în 2020, prin planificarea și punerea în aplicare a unor măsuri privind energia durabilă pe teritoriile lor, justificate prin planuri de acțiune în domeniul energiei durabile, prezentate Comisiei de către semnatarii pactului spre validare. Până în prezent, 2 181 de orașe de toate dimensiunile s-au alăturat inițiativei, împreună cu 117 regiuni, provincii și rețele, acționând ca structuri de sprijin care oferă asistență în special orașelor și comunităților mai mici. În 2009, în continuarea pactului, Comisia a lansat instrumentul de Asistență europeană pentru energie locală (ELENA), finanțat în cadrul Programului Energie inteligentă - Europa, care oferă subvenții autorităților locale și regionale și altor entități care acționează în numele acestora, acoperind costurile de asistență tehnică legate de dezvoltarea de investiții profitabile în domeniul energiei durabile. Astfel, ELENA oferă o legătură vitală pentru mobilizarea cheltuielilor din fondurile politicii de coeziune. În cadrul acestui instrument, a fost alocată suma de 17,5 milioane EUR pentru asistență tehnică, pentru a mobiliza până la 1,4 miliarde EUR în investiții legate de orașe și regiuni.

Comisia cooperează în prezent cu BEI pentru a crea un instrument financiar special - Fondul european pentru eficiență energetică - în vederea utilizării fondurilor necheltuite din cadrul Programului energetic european pentru redresare (PEER). Având în vedere necesitățile identificate la nivel local și regional, se va oferi atât asistență tehnică, cât și finanțare pentru investiții în domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile. Acest lucru ar trebui să permită utilizarea finanțării din partea UE într-un mod eficient și eficace, optimizând impactul pe termen scurt al acesteia asupra investițiilor, prin crearea unui efect de levier între finanțarea din partea UE și investițiile totale mobilizate, precum și prin promovarea unei sinergii cu fondurile aferente politicii de coeziune și ELENA, se mai spune în scrisoarea citată.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii