Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rechizitoriu - 11.02.2009

ro

12 Feb, 2009 18:47 710 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia de urmărire penală  
Nr. 1544/P/2oo8                                                                                                                                                                                                                                
                                                                                                      Verificat,
                                                                                   sub aspectul legalităţii şi temeiniciei 
                                                                                                       conform disp.art.264 alin. 3 Cpp                                                       
                                                                                                Prim Procuror                                                                                  
 3722
  
R E C H I Z I T O R I U
Anul 2009 ,  luna februarie,  ziua 11


  Procuror  DRAGOMIR MATEI de la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta.
  Examinând actele de urmărire penală din dosarul cu nr. de mai sus, privind pe inculpatul:
IOAN GEORGE ADRIAN, cercetat în stare de arest, pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev.de art.211 al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c CP, cu aplic.art.37 lit.b CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP.

EXPUN  URMĂTOARELE  :

       Din analiza actelor de urmărire penală efectuate în cauză rezultă faptul că victima la începutul lunii octombrie 2008 l-a primit în gazdă pe inculpat, acesta locuind într-unul din dormitoare, iar victima în celălalt folosind în comun grupul sanitar.


        La data de 15.10.2008 inculpatul, după terminarea programului de lucru, a consumat băuturi alcoolice devenind în stare de ebrietate, ajungând la domiciliul victimei, în jurul orelor. 20.00. în jurul orelor 21.30 inculpatul a pătruns în ţinută sumară în dormitorul victimei şi sub ameninţări cu bătaia şi moartea i-a solicitat acesteia să întreţină cu el raport sexual. Pe motiv că a fost refuzat inculpatul s-a năpustit asupra victimei şi sub ameninţări cu moartea acesta i-a aplicat victimei lovituri multiple cu pumnii în zona capului, a feţei şi a pieptului, conjugate cu acţiuni de sugrumare prin comprimarea degetelor în jurului gâtului şi astuparea feţei cu o pernă, concomitent cu dezbrăcarea victimei şi aşezarea peste aceasta cu intenţia realizării unui raport sexual.
        În aceste împrejurări victima COSTEA LICA, prin opunere fizică, a reuşit să scape din mâinile agresorului şi sub pretextul că doreşte să-şi ia nişte medicamente a reuşit să ia din bucătăria locuinţei o mână de sare pe care a aruncat-o în ochii inculpatului ce o urmărea, concomitent cu aplicarea unei lovituri cu piciorul, în zona organelor genitale, cu scopul de a-l îndepărta de ea, reuşind să fugă prin ieşirea existentă în bucătăria locuinţei ce dădea în grădina blocului. În aceste momente inculpatul sub ameninţarea a două cuţite ce le luase din bucătărie a încercat să o determine pe COSTEA LICA ce ieşise în exteriorul blocului în pielea goală să revină în apartament, dar aceasta a refuzat şi în dorinţa ei de a scăpa de agresor i-a cerut acestuia să părăsească apartamentul pe motiv că nu-l va reclama.
       În aceste condiţii, inculpatul după ce a luat cu el două cuţite şi suma de 150 lei a părăsit locuinţa, nemaivenind până la data depistării, adică 15.11.2008.
       În urma acţiunii violente a inculpatului de a întreţine raport sexual cu victima, aceasta din urmă a suferit multiple leziuni traumatice ce conform raportului de constatare medico-legale s-au produs prin loviri cu şi de corpuri dure, comprimare digitală şi zgârâiere cu unghiile necesitând 6/7 zile îngrijiri medicale.
     La data de 13-14.11.2008 victima COSTEA LICA fiind internată în Spitalul Clinic Judeţean de urgenţă Constanţa şi supusă unei intervenţii chirurgicale, ca urmare a edemului cerebral datorat unor hematoame cronice subdurale, compresive, datorate unui traumatism cranio-cerebral şi facial acut deschis cu prezenţa unei fracturi occipitale drepte a decedat. Cu ocazia efectuării necropsiei medicul legist a stabilit că între leziunile cranio-cerebrale cauzate de inculpat la data de 15.10.2008 şi deces există legătură de cauzalitate.
  Din studiul raportului de constatare medico-legală final nr. 721/2/2oo8 din 9.o2.2oo9 rezultă că moartea numitei COSTEA LICA a fost violentă. Ea s-a datorat edemului cerebral difuz accentuat survenit în evoluţia unui traumatism cranio-cerebral cu fractură craniană şi hemoragie meningee.
  Leziunile traumatice constatate la necropsie (fractura occipitală dreaptă) şi cele decelate intraoperator (hematoamele subdurale cronice însoţite de tulburări neurologice care au impus sancţiune chirurgicală de urgenţă) s-au putut produce prin lovire de corp plan dur , în urmă cu circa o lună de la data producerii decesului în condiţiile agresiunii suferite de sus-numita în 15.1o.2oo8.
  Între leziunile traumatice menţionate mai sus şi mecanismul producerii morţii  exista legătură de cauzalitate directă condiţionată.
  Evoluţia nefavorabilă spre deces a fost favorizată în sens negativ şi de patologia cronică degenerativă vasculară de tipul arteriosclerozei sistematice predominant cea cerebrală şi cardiacă.
Inculpatul cu ocazia audierii sale neagă fapta de care este acuzat precizând că victima la data de 15.10.2008 i-a solicitat să întreţină cu ea raport sexual şi în schimbul acordului său nu va mai achita chiria locuinţei convenită. Totodată acesta afirmă că datorită insistenţelor victimei de a avea raport sexual cu el s-a supărat şi i-a aplicat acesteia mai multe lovituri cu palma după care a părăsit locuinţa şi în momentul de faţă nu îşi explică de ce victima a făcut plângere împotriva sa.
  De asemenea, inculpatul declară că, el nu şi-a însuşit suma de 15o lei din portmoneul victimei, ce se afla pe frigiderul din holul apartamentului şi nici un număr de două cuţite din suportul de cuţite aflat în bucătărie, aşa cum a precizat în mărturia sa victima, cât şi martorii audiaţi în cauză, ce au aflat de la COSTEA LICA.

 ÎNCADRAREA JURIDICĂ  :

  Fapta inculpatului IOAN GEORGE ADRIAN, care  la data de 15.10.2008, în jurul orelor 22.30, prin constrângerea fizică a numitei COSTEA LICA, în vârstă de 66 ani, constând într-o multitudine de lovituri cu pumnii şi strângeri (comprimare digitală) de gât, a pus în executare hotărârea de a avea un act sexual cu aceasta, cauzându-i leziuni traumatice cranio-cerebrale ce au legătură de cauzalitate cu moartea ei ce a survenit la data de 13.11.2008, precum şi faptul că a sustras din locuinţa victimei suma de 15o lei şi un număr de 2 cuţite din suportul aflat în bucătărie, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev.de art.211 al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c CP, cu aplic.art.37 lit.b CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP.
  Din perspectiva laturii subiective, inculpatul a săvârşit fapta cu intenţie directă, întrucât a voit realizarea acţiunii violente , dându-şi seama de caracterul său nejustificat.

  ACŢIUNEA CIVILĂ :

  Numitul COSTEA NICOLAE în calitate de fiu al victimei,  declară că se constituie parte civilă în proces urmînd a preciza cuantumul pretenţiilor civile în faţa instanţei de judecată.
  În conf.cu prev.art.1o6 din OUG nr. 15o/2oo2 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurări sociale de sănătate şi în baza adresei nr. 2959o din data de 2.12.2oo8,  urmează a fi introdusă ca parte civilă Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Constanţa, cu suma de  984,o8 lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare pentru perioada de internare :  11.11.-13.22.2oo8, conform Foii de observaţie nr. 6o621/1569 la Secţia NK-STI.
 
  DATE CU PRIVIRE LA PERSOANA INCULPATULUI :

               Inculpatul IOAN GEORGE ADRIAN  este în vârstă de 36 de ani, studii medii, electrician la SC INTERO-CONSTRUCT CONSTANŢA, divorţat, tată al unui copil minor aflat în îngrijirea fostei soţii, recidivist .
                            Din studiul fişei de cazier judiciar a inculpatului rezultă că a acesta a suferit o condamnare prin sentinţa penală nr. 572/2004 a Judecătoriei Constanţa pentru săvârşirea infracţiunii de viol prev. de art. 197 C.P. cu art. 71 – 64 C.P., fiind arestat preventiv în cauză la 19.12.2003 şi eliberat condiţionat la 24.11.2006, cu un rest de executat de 755 zile.
                      În timpul cercetărilor inculpatul a avut o comportare nesinceră , negând comiterea faptei ce i s-a reţinut în sarcină, precum şi faptul că şi-ar fi însuşit din locuinţa victimei suma de 15o lei şi două cuţite. Acesta , prin mărturia sa cât şi prin comportarea ulterioară comiterii faptei a încercat să zădărnicească aflarea adevărului.

 MIJLOACE MATERIALE DE PROBĂ  :

- plângerea şi declaraţia victimei  COSTEA LICA;
- raportul de constatare medico-legală nr. 87/s/16.10.2008, procesul verbal de concluzii provizorii medico-legale din 15.11.2008, în urma necropsiei şi raportul de constatare medico-legală nr. 721/2/2oo8 din 9.o2.2oo9 ;
- procese verbale şi rapoarte încheiate de lucrătorii de poliţie ce au fost sesizaţi de comiterea faptei şi planşe foto;
- declaraţiile de martori;
- declaraţiile inculpatului;
-   pr verbal de confruntare ;
- proces-verbal de verificare în teren a mărturiilor făcute de martorii COSTEA NICOLAE, BĂRĂSCU AURELIA, IGNAT EMILIA;
- pr verbal de prezentare a materialului de urmărire penală.

  ALTE DATE  :

  Faţă de inculpatul IOAN GEORGE ADRIAN  s-a dispus începerea urmăririi penale la data de 15.11.2oo8, ora 18,oo.
                Împotriva inculpatului s-a pus în mişcare acţiunea penală la data de 15.11.2008 pentru infracţiunea ce i s-a reţinut în sarcină şi totodată s-a dispus reţinerea pe timp de 24 ore a acestuia, începând cu orele 19.00, conform ordonanţelor şi rezoluţiilor de la dosarul cauzei iar la data de 16.11.2oo8 s-a solicitat, în temeiul disp.art.149/1 Cpp luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, Tribunalului Constanţa , pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la viol urmat de moartea victimei, prev.de art.2o CP rap.la art.197 al.1 şi 3 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP. Tribunalul Constanţa, Secţia Penală în dosarul nr. 9994/118/2oo8 a dispus prin încheierea de şedinţă nr. 151 din 16.11.2oo8, , în baza mandatului de arestare preventivă nr. 98  din 16.11.2oo8, arestarea preventivă a inc.IOAN GEORGE ADRIAN pe o perioadă de 29 de zile începând cu data de 16.11.2oo8 până la data de 14.12.2oo8 inclusiv.
  La data de 12.12.2oo8 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a solicitat instanţei prelungirea duratei arestării preventive întrucât urmărirea penală în cauză nu a putut fi definitivată iar temeiurile care au stat la baza măsurii arestării preventive subzistau, aceasta fiind acceptată dispunându-se prin încheierea de şedinţă nr. 66 din 12.12.2oo8 s-a dispus prelungirea duratei arestării preventive până la data de 13.o1.2oo9.
  La data de 9.o1.2oo9 Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a solicitat instanţei o nouă prelungire a duratei arestării preventive  şi prin încheierea de şedinţă nr. 5 din 12.o1.2oo9 s-a dispus prelungirea duratei arestării preventive până la data de 12.o2.2oo9.
  La data de 11.o2.2oo9, în temeiul dispa.rt.238 Cpp ,  art.228 al.1 Cpp şi art.235 Cpp s-a dispus :
                         -  schimbarea încadrării juridice a infracţiunii reţinute în sarcina inc. IOAN GEORGE ADRIAN din infracţiunea de tentativă de viol urmată de moartea victimei, faptă prev. de art. 20 rap. la art. 197 alin. 1,3 C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P în cea a infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev.de art.211 al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c CP, cu aplic.art.37 lit.b CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP;
                           -  începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev.de art.211 al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c CP, cu aplic.art.37 lit.b CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP,  faţă de inc.  IOAN GEORGE ADRIAN, cu aceleaşi date personale ;
şi
                        -  punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva inc. IOAN GEORGE ADRIAN, cu aceleaşi date personale, pentru comiterea infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi a infracţiunii de tâlhărie, faptă prev.de art. 211 al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c  CP, cu aplic.art.37 lit.b CP, toate cu aplic.art.33 lit.a CP.
              Urmează ca, în conformitate cu disp.art.88 Cp instanţa de judecată să deducă din pedeapsa ce o va aplica inculpatului, perioada reţinerii şi arestării preventive, la zi.
   La data de 11.o2.2oo9 inculpatului i-a fost prezentat materialul de urmărire penală, prilej cu care inc. IOAN GEORGE ADRIAN a declarat că-şi menţine declaraţiile date, nu mai are de cerut probe noi în apărarea sa , negând comiterea faptei.
  Faţă de cele de mai sus,
  În baza art. 262 pct.1 lit.b Cpp ;

D I S P U N :

             1. Trimiterea în judecată a inculpatului :
IOAN GEORGE ADRIAN – fiul lui Dragomir şi Floarea, născut la data de 02.02.1972 în Constanţa, jud. Constanţa, cetăţean român, studii medii, serviciul militar satisfăcut,  de ocupaţie electrician, cu antecedente penale, domiciliat în com. Nicolae Bălcescu, str. Carol I nr. 19, jud. Constanţa C.N.P. 1720202134018,
- pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la viol, prev.de art.2o CP rap.la art. 197 alin. 1  C.P. cu aplic. art. 37 lit. b C.P,
-  omor, prev.de art.174 al.1 CP, cu aplic.art.37 lit.b CP şi
-  tâlhărie, faptă prev.de art. 211  al. 1, 2 lit.b, al.3 lit.c CP, cu aplic.art.37 lit.b CP
-  toate cu aplic.art.33 lit.a CP.
   În baza disp.art. 264 Cpp dosarul se trimite Tribunalului Constanţa, urmând a fi citaţi :

            INCULPATUL :
IOAN GEORGE ADRIAN -  Arestul IPJ Constanţa

                       PĂRŢI  CIVILE :

COSTEA NICOLAE, Constanţa, Aleea Topolog nr. 5, bloc C3, sc.A, ap.2, ffl pe Al.Egretei , bl.AV9, sc.A ap2, judeţul Constanţa.
CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE PUBLICĂ CONSTANŢA,    B-dul Mamaia nr.57-59, Constanţa

                       MARTORI :

IGNAT EMILIA, Constanţa, Al.Topolog nr. 5, Bloc C3, sc.A, ap.3, judeţul Constanţa.
CUCONE NECULAE, Constanţa, Al.Topolog nr.5, bl.C3,et.II,ap.12, judeţul Constanţa.
CSOTEA CAMELIA, Constanţa,  Al.Topolog nr.8, bl.G2,sc.C, ap.49, judeţul Constanţa
VOICU  MARIANA, Constanţa, Al.Toppolog nr.5, bloc C3, sc.A, ap.4, judeţul Constanţa
BĂRĂSCU AURELIA, Constanţa, Al.Topolog nr.5, bl.C3,sc.A,ap.2, judeţul Constanţa
COSTEA MARIA, Constanţa, b-dul Aurel Vlaicu nr.3, bl.D2, sc.A, et.4, ap.14, judeţul Constanţa.
JIANU ALEXANDRU ADRIAN, Constanţa, b-dul Aurel Vlaicu 3, bl.D2, sc.A, ap.13, judeţul Constanţa.
IAMANDI RODICA, Constanţa, str.Bogdan Vasile nr.15, judeţul Constanţa.

  Se stabilesc cheltuieli judiciare în sumă de  15oo lei din care suma de 4oo onorariul apărătorului desemnat din oficiu, respectiv av. Niţă Eduard Nicolae din cadrul Baroului Constanţa ce a asigurat asistenţă juridică obligatorie până la data de 18.11.2oo8 după care, a fost desemnat ca avocat ales şi vor fi avansaţi din fondurile Ministerului de Justiţie iar restul, în conformitate cu disp.art.191 Cpp, vor fi suportate de inculpat.

PROCUROR ,
DRAGOMIR MATEI
Dact. CL/Ex.5.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii