Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare RIVAS JOSEFF - 06.04.2009

ro

06 Apr, 2009 19:28 3144 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia de urmărire penală
 Nr. 1252/P/2oo8                                                          
3.o4.2oo9
                                                                    
3722

  C Ă T R E ,
TRIBUNALUL CONSTANŢA

  În conformitate cu disp. art. 149/1  Cpp în ref.la art. 148 al.1 lit.a, b şi f Cpp, propunem luarea măsurii arestării preventive pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 3.o4.2oo9, a inculpatului  :
RIVAS JOSEFF, fiul lui Jose şi Maria Da Graca, născut la data de 4.o1.1978 în Londra, Regatul Unit al Marii Britanii, domiciliat în loc.Ciobanu, str.Eroilor nr.63, jud.Constanţa, fără forme legale în Constanţa,
- pentru săvârşirea infracţiunii de  tentativă la omor calificat, prev.de art.2o CP rap.la art.174-175 lit.i CP, constând în aceea că, la data de 13.o7.2oo8 în urma unei altercaţii cu partea vătămată SULIMAN AINUR i-a aplicat acestuia lovituri în zona capului, cauzându-i leziuni traumatice ce au fost produse prin lovire cu corpuri dure, necesită 54-55 zile de îngrijiri medicale şi i-au pus în primejdie viaţa victimei prin hemoragie meningo-cerebrală, rămânând cu infirmitate definitivă prin lipsa de substanţă osoasă craniană.
  La data de 1o.o9.2oo8 ,Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa a început urmărirea penală împotriva înv. RIVAS JOSEFF - pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev.de art.182 al.2 CP, constând în aceea că, la data de 13.o7.2oo8 l-a agresat fizic pe numitul SULIMAN AINUR punându-i viaţa în primejdie şi producându-i infirmitate definitivă prin lipsă de substanţă osoasă craniană.
  La data de 1o.o9.2oo8, ora 11,3o, Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a confirmat începerea urmăririi penale faţă de înv. RIVAS JOSEFF pentru săvârşirea infracţiunii prev.de art.182 al.2 CP.
  La data de 17.11.2oo8 Secţia Regională de Poliţie Transporturi Constanţa, Biroul Cercetări Penale declină dosarul penal nr. 9869/P/2oo8 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, privind pe cetăţeanul străin RIVAS JOSEFF , cercetat pentru  săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală gravă, prev.de art.182 al.2 CP către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru a se dispune dacă, fapta comisă de acesta întruneşte sau nu elementele constitutive ale infracţiunii de tentativă la omor, avându-se în vedere intensitatea loviturii aplicate şi consecinţele acesteia.
  Avându-se în vedere că fapta înv. RIVAS JOSEFF a fost comisă cu intenţia de a ucide, la data de 2.o4.2oo9 prin ordonanţa nr. 1252/P/2oo8 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei reţinute în sarcina sa, din infracţiunea de vătămare corporală gravă, prev.de art.182 al.2 CP în cea a infracţiunii de  tentativă la omor calificat, prev.de art.2o CP rap.la art.174-175 lit.i CP, iar în temeiul disp. art.238 Cpp, art.228 al.1 Cpp şi art.235 Cpp, prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus începerea urmăririi penale pentru comiterea infracţiunii de  tentativă la omor calificat, prev.de art.2o CP rap.la art.174-175 lit.i CP faţă de înv. RIVAS JOSEFF şi punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva aceluiaşi învinuit  pentru comiterea infracţiunii de  tentativă la omor calificat, prev. de art.2o CP rap. la art. 174-175 lit. i CP.
 În fapt, inculpatul RIVAS JOSEFF – cetăţean britanic a venit pentru prima dată în România în anul 2oo6, ocazie cu care s-a împrietenit cu numita HOLBAN VICTORIŢA din com.Ciobanu, jud. Constanţa, ce ulterior i-a devenit concubină. În contextul relaţiilor de concubinaj  cu această persoană, inculpatul RIVAS JOSEFF a revenit în România şi în anul 2oo7 în perioada concediului de odihnă, iar începând cu luna februarie 2oo8 a luat hotărârea de a rămâne o perioadă mai îndelungată în România, fapt pentru care a obţinut certificatul de înregistrare pentru cetăţenii Uniunii Europene, seria ROU nr. 9779 din 28.o2.2oo8 eliberat de Serviciul Judeţean Pentru Emigrări Constanţa, cu reşedinţa în comuna Ciobanu, str.Eroilor nr.63, judeţul Constanţa şi s-a angajat în calitate de agent de pază la SC SAVE  & SELF SECURITY SRL CONSTANŢA în baza contractului individual de muncă nr. 397574 din 2o.o5.2oo8.


                             În această calitate, la data de 12.o7.2oo8, orele 18,oo,  a intrat în serviciu până în dimineaţa zilei de 13.o7.2oo8 pe maşina de intervenţie, împreună cu conducătorul auto ŢUPAC MARIUS GABRIEL, având sarcina de a supraveghea activitatea agenţilor de pază pe timp de noapte.
  În dimineaţa zilei de 13.o7.2oo8, în timp ce inculpatul  RIVAS JOSEFF se deplasa cu maşina condusă de agentul ŢUPAC MARIUS GABRIEL pe raza Portului Constanţa în zona porţii de acces nr.3 a întâlnit partea vătămată SULIMAN AINUR şi pe martorul IOMER ISMET zis „GORE” – ambii agenţi de pază la aceeaşi unitate, ocazie cu care a intrat în discuţii contradictorii cu victima, pe motiv că aceasta se afla sub influenţa băuturilor alcoolice şi pe timpul nopţii nu i-a răspuns la apelurile făcute prin staţie. Discuţiile contradictorii dintre inculpatul RIVAS JOSEFF şi partea vătămată SULIMAN AINUR au degenerat, adresându-şi unul altuia cuvinte indecente şi injurioase. În aceste împrejurări, inculpatul RIVAS JOSEFF sub imperiul stării de nervozitate, coboară din autoturism şi apropiindu-se de victimă îi aplică acesteia o lovitură puternică în zona capului, cu piciorul,  ceea ce face ca victima să cadă ca secerată la sol, rămânând în stare de inconştienţă. În momentele imediat următoare, inculpatul RIVAS JOSEFF fără a acorda un prim ajutor victimei, se urcă în autoturism şi părăseşte locul faptei, fără a lua măsuri de a transporta victima cu maşina la spital, ori de a sesiza serviciile specializate de intervenţie, respectiv salvarea şi poliţia.
  Martorul IOMER ISMET realizând starea de gravitate a victimei SULIMAN AINUR, după ce a încercat să-i acorde primul ajutor, a procedat la anunţarea membrilor familiei victimei care s-au deplasat la faţa locului şi, la rândul lor, au sesizat salvarea, cu ajutorul agenţilor de pază de la firma SC COBRA SECURITY SRL.
  Victima fiind transportată de urgenţă la spital a fost supusă unei intervenţii chirurgicale.  Fiind examinată de medicul legist, conform raportului de constatare medico-legală nr. 465 LR din 2.o9.2oo8 rezultă că, victima SULIMAN AINUR prezintă leziuni traumatice care au putut fi produse prin lovire cu corpuri dure, pot data din 13.o7.2oo8 şi necesită 54-55 zile de îngrijiri medicale de la data producerii leziunilor, dacă nu survin complicaţii. Leziunile au pus în primejdie viaţa victimei, prin hemoragie meningo-cerebrală. Rămâne cu infirmitate definitivă prin lipsa de substanţă osoasă craniană.
  După declanşarea cercetărilor de către lucrătorii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Constanţa şi a audierii martorilor oculari IOMER ISMET, COCEIAŞ GEORGE şi AMIHĂLCHIOAIE GHEORGHE, a rezultat că inculpatul RIVAS JOSEFF a comis fapta ce i se reţine în sarcină.
  Procedându-se şi la audierea martorului ocular ŢUPAC MARIUS GABRIEL acesta a precizat că, între inculpatul RIVAS JOSEFF şi partea vătămată SULIMAN AINUR nu a existat nici o stare conflictuală, neavînd loc agresiunea descrisă mai sus, fapt ce a fost susţinut ulterior şi de martorul IOMER ISMET ce a revenit la prima declaraţie precizând de această dată că nu inculpatul RIVAS JOSEFF este autorul agresiunii, ci persoane necunoscute care obişnuiesc să sustragă fier vechi din Portul Constanţa.
  La data de 29.o9.2oo8 partea vătămată SULIMAN AINUR retractează declaraţia dată la data de 12.o9.2oo8 precizând că îşi menţine plângerea formulată, precum şi declaraţia dată la 26 august 2oo8 în faţa lucrătorilor de poliţie, precizând că varianta referitoare la agresarea sa de către persoane necunoscute i-a fost sugerată la sediul firmei de pază de către susţinătorii inculpatului RIVAS JOSEFF precum şi de către avocatul Bucur Ştefan ce fusese angajat de către alte persoane decât el sau familia sa, pentru a-i asigura asistenţă juridică. Acesta a mai declarat că a acceptat varianta propusă, întrucât i s-a promis că i se va da o sumă de bani în cuantum de 15.ooo RON care să fie achitată în două tranşe : o parte înainte de înaintarea dosarului la procuror şi o parte după soluţionarea favorabilă, în scopul exonerării de răspundere a inculpatului RIVAS JOSEFF. Partea vătămată SULIMAN AINUR a denunţat această înţelegere iar susţinerile sale cu privire la împrejurările în care a intervenit avocatul Bucur Ştefan, au fost confirmate parţial, de martorul NEDELCU MUGUREL-angajat al aceeaşi firme de pază, care a declarat că el a fost persoana care l-a adus la sediu pe avocat, precum şi pe partea vătămată şi că i-a pus în legătură pentru a stabili detaliile demersurilor ce urmau a fi făcute în faţa organului de urmărire penală.
  Partea vătămată SULIMAN AINUR şi membrii familiei sale ce au fost audiaţi ca martori au susţinut cele de mai sus, precum şi faptul că apărătorul inculpatului RIVAS JOSEFF, av. Gălan Alexandru a contribuit la realizarea acestui scenariu, lucru pe care l-au susţinut şi cu ocazia confruntărilor efectuate, activităţi la care a participat şi apărătorul.
  Martorul CHELAN GHEORGHE în calitate de şef tură la SC SAVE  & SELF SECURITY SRL CONSTANŢA, în mărturia sa a precizat că, de la martorul IOMER ISMET a aflat despre agresionarea victimei SULIMAN AINUR de către inculpatul RIVAS JOSEFF, imediat după comiterea faptei, aspect pe care, după ce l-a verificat a înştiinţat persoanele cu drept de decizie din cadrul firmei de pază.
  Inculpatul RIVAS JOSEFF cu ocazia audierii a recunoscut că a avut o stare conflictuală cu victima SULIMAN AINUR în data de 13.o7.2oo8, la locul indicat de părţi, dar precizează că nu l-a agresat pe acesta în nici un mod, ba mai mult, la un moment dat, victima a vrut să-l lovească pe el cu un pumn în zona feţei, ocazie cu care a eschivat primirea loviturii iar victima s-a dezechilibrat şi a căzut la sol accidentându-se grav.
  Totodată, inculpatul RIVAS JOSEFF afirmă că, a încercat să-i acorde primul ajutor victimei, prin udarea cu apă după care, văzând că nu îşi revine i-a cerut martorului IOMER ISMET să rămână să-l supravegheze şi să anunţe salvarea, motivaţie infirmată de probatoriul de la dosarul cauzei.
  Confruntările efectuate între părţi de către lucrătorii de cercetare penală nu au dus la eliminarea contrazicerilor din aceştia, însă motivaţiile celor care încearcă scoaterea de sub vinovăţie a inculpatului RIVAS JOSEFF, sunt lipsite de temeinicie.
  Totodată, din materialul probator de la dosarul cauzei rezultă faptul că, începând cu data de 7.1o.2oo8 inculpatul RIVAS JOSEFF s-a sustras urmăririi penale, acesta părăsind locul de muncă şi nemaifiind găsit până la data de 2.o4.2oo9.
  Inculpatul RIVAS JOSEFF motivează că în această perioadă ar fi fost plecat din ţară, dar nu poate dovedi temeinic acest lucru, aducând o motivaţie puerilă sustragerii sale de la urmărirea penală.
  Totodată, din adresa nr. 2o15116/PNF/UA  din 31.1o2.oo8 a Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională – Punctul Naţional Focal, rezultă că în urma demersurilor făcute pentru obţinerea cazierului judiciar al inculpatului RIVAS JOSEFF, ataşatul de Afaceri Interne al MIRA , acreditat la Londra, a comunicat că inculpatul a fost dat în urmărire generală la data de 28.o4.2oo8 pentru tentativă de omor şi jaf. Acest lucru explică de ce inculpatul RIVAS JOSEFF a părăsit Marea Britanie şi a încercat să se stabilească în România. De asemenea, acesta figurează în bazele de date cu o condamnare în anul 2oo3.
  De asemenea, prin adresa nr. 2o57718/MR din 5.11.2oo8 a Biroului Naţional Interpol rezultă că, Interpol Londra a precizat că, în cazul identificării numitului RIVAS JOSEFF de către autorităţile româneşti, vor transmite imediat mandatul european de arestare emis de către autorităţile judiciare britanice competente.
  Materialul probator pe care se sprijină învinuirea adusă inculpatului, este compus din : procesul verbal de cercetare la faţa locului ; proces verbal de sesizare; plângere şi declaraţii parte vătămată; declaraţii martori; procese verbale de confruntare între părţi, raport de constatare medico-legală privind leziunile traumatice suferite de victimă şi documente medicale ce au stat la baza acestora; acte de urmărire penală din care rezultă faptul că inculpatul a încercat să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului, prin influenţarea părţii vătămate şi a martorilor, precum şi faptul că a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. 
  Dat fiind faptul că, din probele administrate în cauză rezultă existenţa infracţiunii reţinute în sarcina inculpatului RIVAS JOSEFF, precum şi împrejurările că acesta se află în situaţia prev.de art.148 lit. a, b şi f Cpp întrucât, inculpatul s-a ascuns în scopul de a se sustrage de la urmărire, neputând fi găsit decât la data de 2.o4.2oo9, cu toate diligenţele depuse de organul de urmărire penală; am constatat date că inculpatul a încercat să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea părţii vătămate şi a martorilor,  precum şi faptul că inculpatul a săvârşit o infracţiune pentru care legea prevede pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani şi există  probe că lăsarea în libertate prezintă pericol pentru ordinea publică, pericol concretizat prin aceea că cercetarea acestuia în stare de libertate ar crea un sentiment de insecuritate şi de temere în rândul persoanelor , propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul RIVAS JOSEFF.
  Apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul RIVAS JOSEFF având în vedere modalitatea concretă în care a săvârşit infracţiunea, pericolul concret pentru ordinea publică rezultat din lezarea valorilor şi relaţiilor sociale privind apărarea vieţii şi integrităţii fiinţei umane cu implicaţii şi rezonanţe negative în rândul colectivităţii.
  Prin fapta comisă de inculpatul RIVAS JOSEFF pe raza României, precum şi pe raza Regatului Unit al Marii Britanii, aşa cum rezultă din documentele ataşate la dosarul cauzei, putem concluziona că inculpatul are un profil moral violent, iar prezenţa acestuia în rândul comunităţilor ar provoca o stare de indignare, de dezaprobare publică de natură a determina o stare de insecuritate, de a amplifica tensiunea în rândul publicului sau a unui grup important de persoane, ori de a crea o presiune psihică asupra martorilor care au dat sau au mers să dea declaraţii în defavoarea acestui, existând şi riscul de recidivare.
  În prezent inculpatul RIVAS JOSEFF se află în arestul IPJ Constanţa fiind reţinut pe timp de 24 ore începând, cu data de 2.o4.2oo9, de la orele 17,oo.
  Precizăm că inculpatul RIVAS JOSEFF  a fost asistat de apărător din oficiu, av. Mosor Constantin, conform împuterniciri avocaţiale  seria AV nr. 1884 din 2.o4.2oo9, ora 12,o8 .
  Inculpatul RIVAS JOSEFF cu ocazia audierii la procuror, i s-a asigurat traducător şi interpret, prin persoana d-nei Burcu Raluca – traducător şi interpret pentru limba engleză, conform autorizaţiei nr. 12326 eliberată de Ministerul Justiţiei.
  Vă trimitem dosarul de urmărire penală .

 PROCUROR,
DRAGOMIR MATEI
Red. proc.DM
Dact.CL/Ex.3.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii