Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:23 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva PATURA FLORIN

ro

08 Jan, 2010 20:53 1693 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ

În temeiul dispoziţiilor art. 1491 din C.pr.pen., propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpatul PĂTURĂ FLORIN, cunoscut cu antecedente penale, pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de 08.01.2010 până pe data de 05.02.2010.
Prin rezoluţia din data de 08.01.2010, ora 0015, confirmată de procuror, s-a început urmărirea penală faţă de PĂTURĂ FLORIN, iar prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa nr. 15/P/2010 din data de 08.01.2010 a fost pusă în mişcare acţiunea penală împotriva inculpatului pentru comiterea infracţiunii de trafic de substanţe toxice, prev. de art.  312 alin.1 C.pen.
În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului  s-a reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 07 ianuarie 2010 lucrătorii de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, fiind în exercitarea atribuţiunilor de serviciu în localitatea Tuzla din judeţul Constanţa, respectiv pe strada Mangaliei au observat o persoană de sex bărbătesc ce avea un comportament suspect.
Procedând la urmărirea persoanei în cauză, lucrătorii de poliţei au observat că persoana respectivă s-a deplasat pe strada Cimitirului în apropierea intersecţiei cu strada Mangaliei şi s-a oprit lângă un autoturism marca VW Golf 3, de culoare vişinie, cu numărul de înmatriculare B 9052 PB, în care a observat că se afla o altă persoană de sex bărbătesc, de aproximativ 55-60 de ani. După ce au purtat o discuţie, aproximativ 5 minute, primul individ a revenit pe Şoseaua Mangaliei, având asupra sa o pungă din plastic, deplasându-se pe sensul de mers spre localitatea 23 August.
Organele de poliţie au procedat la oprirea şi legitimarea persoanei respective, prilej cu care au constatat că acesta se numeşte PĂTURĂ FLORIN, cu datele de stare civile mai sus arătate.
Totodată, procedându-se la verificarea pungii din plastic găsită asupra inculpatului PĂTURĂ FLORIN, lucrătorii de poliţie au constatat că în interior se află trei recipienţi din plastic, în care se găseau alţi cinci recipienţi, tot din material plastic, prevăzuţi cu dop, având inscripţia REACTIV COLESTEROL, ce conţinea o substanţă foarte grea în comparaţie cu volumul acesteia. Tot în pungă, se mai afla o sticlă din plastic având o etichetă cu inscripţia VALAHIA, ce conţinea o substanţă lichidă de culoare argintie, având o greutate de aproximativ 11,115 kg. mercur brut, fapt ce  rezultă şi din proces-verbal de cântărire existent la dosar.
Fiind întrebat inculpatul cu privire la provenienţa substanţelor respective, acesta a declarat că în luna noiembrie a anului 2009 s-a deplasat la groapa de gunoi din localitatea Eforie Sud, loc unde a găsit bidonul şi uitându-se cu atenţie la conţinutul acestuia şi-a dat seama că este mercur.
Inculpatul a menţionat că a dus bidonul respectiv la domiciliul său şi l-a ascuns într-o magazie, cu intenţia de a-l comercializa, iar în seara respectivă intenţiona să vândă cantitatea de mercur contra sumei de 5500 euro.

Fapta reţinută în sarcina inculpatului este dovedită prin următoarele mijloace de probă administrate în cauză:
- proces-verbal de depistare a inculpatului, filele 3-6;
- declaraţia martorului Caraiman Pandele, fila 9;
- proces-verbal  de cântărire a cantităţii de mercur, fila
- declaraţiile inculpatului, filele ;

Considerăm că în cauză există probe din care rezultă săvârşirea infracţiunii de trafic de substanţe toxice, prev. de art.312 alin.1 C.pen., pentru care există cazul prevăzut de art. 148, lit. d şi f C.pr.pen., întrucât inculpatul a săvârşit, cu intenţie, o nouă infracţiune (aspect ce rezultă din cazierul judiciar existent la dosar), iar pedeapsa prevăzută de lege pentru săvârşirea infracţiunii este mai mare de 4 ani şi există probe că lăsarea în libertate a inculpatului  prezintă un pericol concret pentru ordinea publică.
Pericolul pentru ordinea publică rezultă din amploarea pe care a înregistrat-o în ultima vreme traficul ilicit de substanţe toxice, întrucât constituie o sursă de venituri fabuloase, reprezentând în zilele noastre una dintre cele mai periculoase forme ale criminalităţii organizate, iar gravitatea acestei infracţiuni este dată şi de faptul că substanţele toxice, în care este inclus şi mercurul, prezintă un real pericol pentru sănătatea publică, iar în speţa de faţă inculpatul a fost depistat cu o cantitate foarte mare de astfel de substanţă, respectiv 11,115 kg. mercur brut, acesta, aşa cum rezultă din materialul probator existent la dosar, cunoştea natura produsului pe care-l deţinea şi implicit îl oferea spre vânzare, ignorând  caracterul ilicit al faptei sale.
   Prin ordonanţa organului de poliţie nr.1029104 din 08.01.2010 s-a dispus reţinerea inculpatului PĂTURĂ FLORIN pe o durată de 24 ore începând cu ora 0100.
Inculpatul a fost asistat de apărătorul ales Roşu Nicolae, potrivit împuternicirii avocaţiale ataşate la dosarul cauzei.

BIROUL DE PRESĂ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii