Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:11 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Propunere arestare preventiva - 18.08.2009

ro

18 Aug, 2009 18:41 1595 Marime text

MINISTERUL PUBLIC
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
TRIBUNALUL CONSTANŢA
Secţia de urmărire penală
 Nr. 1766 /P/2oo9                                                                                                           18.o8.2oo9                                                                                                           
3722 C Ă T R E ,
TRIBUNALUL CONSTANŢA

  În baza art. 149/1 Cpp în referire la art.  148 al.1 lit. f  Cpp,  propunem arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, începând cu data de  18 august 2oo9,  a  inculpatului:
AGIURGIOAII MANCHENION, fiul lui Anton şi Zabeta, născut la data de 03.07.1948 în com.Oţeleni, judeţul. Iaşi, cetăţean român, studii - 2 clase, agricultor,  domiciliat în comuna Pantelimon, sat Pantelimonu de Sus, str.Ulmetum nr.112, judeţul Constanţa, CNP 1480703133105,
- pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la omor, prev. de disp. art. 20 C.pen rap. la art.174 C.pen., constând în aceea că, în seara zilei de 16 august 2009, în jurul orelor 19.00, i-a aplicat părţii vătămate MIHULCĂ IONEL o lovitură cu toporul în zona capului, cauzându-i leziuni ce au necesitat 22-24 zile de îngrijiri medicale, constând în crearea unei plăgi a scalpului şi leziuni traumatice la nivelul aripilor nazale şi buzelor, prin lovire cu corp dur contondent şi plagă a septului nazal prin lovire cu corp dur cu margini tăioase.
  Din analiza actelor de urmărire penală efectuate în cauză rezultă că, la data de 16.o8.2oo9, în jurul orelor 19,oo, la domiciliul inculpatului, din loc.Pantelimon, se afla în vizită fiul său, PETRUŞ ce locuieşte în Constanţa, împreună cu soţia sa şi cei doi copii : BOGDAN în vârstă de 15 ani şi MIHĂIŢĂ-IULIAN în vârstă de 17 ani.
  Fiul inculpatului a invitat la domiciliul tatălui său, loc unde şi el are în proprietate un corp de casă, pe martorul MORARU PETRICĂ şi pe victima MIHULCĂ IONEL cu soţia sa, DOMNICA, întrucât au făcut un grătar.
  La un moment dat, în curtea alăturată celei în care cei precizaţi mai sus se aflau la o masă în apropierea grătarului, într-o curte destinată creşterii păsărilor, între inculpat şi nepotul său BOGDAN s-a creat o stare conflictuală.
  Această stare conflictuală s-a creat pe fondul faptului că inculpatul AGIURGIOAII MANCHENION i-a reproşat nepotului său BOGDAN faptul că, se joacă cu porumbeii.
  Întrucât, minorul ar fi refuzat să iasă din curtea destinată păsărilor, inculpatul l-a luat la bătaie pe nepotul său, lovindu-l cu un băţ, împrejurare ce a fost constatată de fratele celui lovit, MIHĂIŢĂ ce la rândul său a fugit în curtea alăturată şi a i-a anunţat de cele văzute pe părinţii săi.
  În aceste împrejurări, martorul AGIURGIOAII PETRICĂ împreună cu soţia sa MIHAILINA s-au deplasat în grabă în curtea destinată păsărilor şi au luat atitudine faţă de acţiunea violentă a inculpatului faţă de fiul lor.
  În aceste împrejurări inculpatul manifestându-se violent a început să adreseze cuvinte injurioase şi indecente părinţilor minorului, situaţie în care a abandonat băţul ce îl avea în mână şi s-a înarmat cu o furcă intenţionând să-l lovească pe fiul său.


  Inculpatul , prin forţa fizică a fost deposedat de fiul său PETRICĂ, de nora sa MIHAILINA şi de către nepotul său de 17 ani MIHĂIŢĂ-IULIAN, de furcă şi oprit din manifestarea sa violentă.
  În continuare, martorul AGIURGIOAII PETRICĂ cu soţia şi cei doi copii se deplasează în curtea unde se aflau oaspeţii lor, iar inculpatul rămâne în curtea animalelor, timp în care, continua să adreseze cuvinte injurioase, ameninţări cu bătaia şi faptul că îi va omorî pe cei ce l-au dezarmat, cerându-le să îi părăsească curtea locuinţei şi să plece la Constanţa.
  După aproximativ 5-1o minute, când AGIURGIOAII PETRICĂ se afla la masă în curte cu membrii familiei sale, precum şi cu martorul MORARU PETRICĂ şi victima MIHULCĂ IONEL, şi-a făcut apariţia  inculpatul pe una din alei ce dădea spre curte, fiind înarmat cu un topor de dimensiuni mari. Acesta, în timp ce se apropia de masă adresa celor prezenţi cuvinte injurioase, indecente şi ameninţătoare.
  Inculpatul AGIURGIOAII MANCHENION iniţial a fost văzut în timp ce se apropia de masă cu toporul, de soţia sa AGIURGIOAII AURELIA care tocmai venise acasă de pe câmpul de la marginea satului, unde se afla cu vacile la păscut, fiind anunţată de un vecin că în curtea locuinţei sale se produce un scandal.
  Din analiza declaraţiilor de la dosar rezultă că, la vederea inculpatului cu toporul în mână ridicat deasupra capului, prima persoană care a luat atitudine a fost nora acestuia respectiv AGIURGIOAII MIHAILINA care în intenţia sa de a-şi proteja copiii s-a îndreptat iniţial spre inculpat solicitându-i să renunţe la atitudinea sa violentă, dar aceasta, de teamă, a fost nevoită să se retragă deoarece inculpatul îşi continua mersul spre ei, timp în care, cu toporul simula acţiuni de lovire.
  Cei de la masă, de teamă s-au ridicat în picioare şi au fugit din faţa inculpatului, cu excepţia victimei MIHULCĂ IONEL care a rămas pe loc şi s-a adresat inculpatului să înceteze.
  Inculpatul AGIURGIOAII MANCHENION fără a ţine cont de solicitarea victimei s-a apropiat de aceasta şi i-a aplicat o lovitură în zona capului şi a feţei cu toporul, ceea ce a determinat ca victima să cadă pur şi simplu ca secerată la sol, căzând cu faţa pe o porţiune betonată şi rămânând în stare de inconştienţă.
  Din lovirea victimei toporul a ricoşat în masa din apropiere , producând spargerea unor obiecte de veselă.
  În urma acţiunii de lovire a victimei de către inculpat, martorii din lucrări reuşind să-l imobilizeze şi să-l deposedeze de toporul ce-l avea asupra sa.
  În continuare, cei prezenţi prin apelarea serviciului de urgenţă „112” au solicitat ambulanţa pentru acordarea ajutorului medical victimei, precum şi intervenţia lucrătorilor de poliţie ce s-au deplasat la faţa locului şi au procedat la imobilizarea inculpatului şi conducerea acestuia la sediul postului de poliţie, întrucât acesta continua să se manifeste zgomotos adică, să adreseze cuvinte injurioase şi indecente celor prezenţi la faţa locului.
  Victima a fost transportată în stare de inconştienţă cu ambulanţa la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa unde a fost internată cu diagnosticul : fractură de sinus maxilar stâng şi fractură de piramidă nazală, fiind supusă unei intervenţii chirurgicale de urgenţă.
  La data de 17.o8.2oo9 fiind examinat de medicul primar  legist Marius Popa s-au stabilit următoarele concluzi provizorii : victima prezintă următoarele leziuni : plaga scalpului şi leziuni traumatice la nivelul aripilor nazale şi buzelor, prin lovire cu corp dur contondent; plaga septului nazal prin lovire cu corp dur cu margini tăioase, excoriaţii frontale latero-cervicale stg şi cot stg, prin lovire de corp dur, necesită 22-24 zile de îngrijiri medicale de la data producerii şi apreciază că nu vor surveni niciuna din urmările prev.de art.182 Cod penal.
  Inculpatul AGIURGIOAII MANCHENION în declaraţia sa dată în faţa procurorului declară că nu îşi mai aminteşte nimic din împrejurăriel comiterii faptei ce i se reţine în sarcină, dar luând la cunoştinţă de declaraţiile martorilor din lucrări, acesta nu neagă mărturiile acestora. Acesta declară că regretă fapta comisă şi o motivează prin aceea că se afla în stare vădită de ebrietate, datorită faptului că în cursul zilei, între orele 1o,oo şi 19,oo a consumat aproximativ 1 litru şi jumătate de ţuică.
  Partea vătămată MIHULCĂ IONEL se află internată în  Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, acesta fiind în imposibilitatea fizică de a vorbi, datorită leziunilor la nivelul capului, dar fiind întrebat de procuror a declarat că solicită tragerea al răspundere penală a inculpatului AGIURGIOAII MANCHENION şi că se constituie parte civilă în procesul penal.
  Materialul probator pe care se sprijină învinuirea adusă inculpatului, este compus din : procesul verbal de cercetare la faţa locului ;  declaraţii parte vătămată; declaraţii martori; pr verbal de concluzii provizorii şi declaraţiile inculpatului. .
  Împotriva inculpatului s-a pus în mişcare acţiunea penală la data de 17.o8.2oo9 pentru infracţiunea ce i s-a reţinut în sarcină şi, totodată, s-a dispus reţinerea pe timp de 24 ore a inc. AGIURGIOAII MANCHENION  începând cu orele 17,oo.
  Apreciem că se impune luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, având în vedere modalitatea concretă în care a săvârşit infracţiunea şi pericolul concret pentru ordinea publică iar legea prevede pentru infracţiunea comisă, pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 4 ani.
  Pericolul concret pentru ordinea publică rezultă din lezarea valorilor şi relaţiilor sociale privind apărarea vieţii şi integrităţii fiinţei umane, ceea ce afectează sau periclitează ordinea publică cu implicaţii şi rezonanţe negative în rândul colectivităţii.
  Prin fapta comisă de inculpat s-a creat o stare de temere, groază şi nelinişte în rândul membrilor de familie şi al prietenilorprezenţi la faţa locului, precum şi al colectivităţii în care trăia, iar prezenţa inculpatului în rândul acestora ar provoca o stare de indignare, de dezaprobare publică de natură a determina o stare de insecuritate , de a amplifica starea de tensiune în rândul publicului sau a unui grup important de persoane, existând şi riscul de recidivare.
  Intenţia de a ucide a inculpatului se deduce din materialitatea acţiunii sale, rezultând din modul în care acesta a aplicat lovitura adică, într-o zonă vitală a organismului şi anume : capul victimei, intensitatea puternică a loviturii aplicate şi natura corpului contondent respectiv, un topor de dimensiuni mari.
  În baza art. 136, 144 şi art.149/1 Cpp, propunem luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpat, pe  o durată de 29 de zile, începând cu data de  18 august 2oo9.
  Vă trimitem dosarul de urmărire penală  care conţine un nr. de _____ file  .
  În prezent inculpatul se află în arestul IPJ Constanţa ; a fost reţinut la data de  17.o8.2oo9, orele 17,oo, fiind asistat de  avocat din oficiu Murat Addis Samir, conform delegaţiei pentru asistenţă judiciară obligatorie, seria AV nr. 3802 din 17.o8.2oo9, ora 15,35 .

PRIM PROCUROR,
FLOREA ADINA

Red. proc.DM
Dact.CL/Ex.3.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii