Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:50 18 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

130 de ani de la naşterea lui Octavian Goga

ro

31 Mar, 2011 23:19 1928 Marime text
Muzeul de Arheologie Callatis Mangalia și Colegiul Economic Mangalia, cu sprijinul primarului Mihai Claudiu Tusac, organizează vineri, 1 aprilie 2011, începând cu ora 12.00, la sediul Colegiului Economic Mangalia, o activitate culturală dedicată împlinirii a 130 de ani de la nașterea poetului Octavian Goga.

Referitor la organizarea acestei activități, directorul Muzeului de Arheologie Callatis Mangalia, cercetător științific dr. Sorin Marcel Colesniuc, a făcut următoarele precizări: "Colaborarea noastră cu elevii și dascălii Colegiului Economic Mangalia este mai veche. Împreună am organizat numeroase activități culturale, în cadrul proiectului Muzeografii și arheologii de mâine, cele mai multe la sediul muzeului callatian. De această dată, activitatea dedicată poetului Octavian Goga o vom organiza la Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Economic Mangalia. Ideea aparține prof. Constantin Negoiaș, de la Catedra de limba și literatura română a Colegiului Economic, care, împreună cu prof. Ibolya Negoiță, au redactat o invitaţie deosebită, alcătuită din titlurile poeziilor scrise de poet - Chemare: Noi, Dascălul Constantin Negoiaş şi DăscăliţaDorinţa Copiilor din clasele a XI-a A, a XI-a B şi a XII-B, vom fi in Aşteptare(a) dumneavoastră Acasă (Colegiul Economic Mangalia - C.D.I.), Atunci, în Ziua de 1 aprilie 2011, ora 12.00. Poetul Octavian Goga (01.04.1881- 07.05.1938), Profetul, De demult ... , Reîntors de Departe la Lăcaș străbun, ne va spune: E sărbatoare, Pax nobis! Ibolya Negoiţă, la

Născut la 1 aprilie 1881 la Rășinari, judeţul Sibiu, Octavian Goga a urmat școala primară în satul natal, iar liceul la Sibiu și Brașov. S-a înscris la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta, după care şi-a continuat studiile la Berlin. A publicat încă din adolescenţă în ziarul Tribuna din Sibiu şi în Revista ilustrată din Bistriţa. Publică apoi în revista Familia din Oradea şi Luceafărul din Budapesta. A lucrat ca ziarist şi director al ziarului Luceafărul şi a înfiinţat revista Ţara noastră. A mai publicat în: Epoca, Adevărul, Flacăra şi revista România, proza sa jurnalistică fiind comparabilă cu cea a lui Mihai Eminescu. A primit premii pentru poezie şi proză, iar în 1920 a fost ales membru al Academiei. A fost ministru în diferite guverne şi a devenit prim-ministru al României în perioada 28 decembrie 1937 - 10 februarie 1938. În ziua de 5 mai 1938 a suferit un atac cerebral şi a intrat în comă, iar două zile mai târziu a încetat din viaţă. În ziua de 14 mai au avut loc funeraliile naţionale, după care a fost înmormântat la Cimitirul Belu. Conform dorinţei sale, în anul 1939 a fost reînhumat la conacul de la Ciucea, judeţul Cluj".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii