Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:42 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 2012

ro

11 May, 2012 20:55 1478 Marime text

Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării organizează la Centrul de Informare din Sulina o acţiune educaţională dedicată sărbătoririi în perioada 12 - 13 mai 2012 a Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, o campanie anuală de conştientizare prin care se urmăreşte sublinierea nevoii de protecţie a păsărilor migratoare şi a habitatelor lor.

Ziua Mondială a Păsărilor se sărbătoreşte la nivel global, începând cu anul 2006, fiind iniţiată de Secretariatul Convenţiei pentru Conservarea Speciilor Migratoare şi Animalelor Sălbatice (CMS) şi Secretariatul Acordului privind Conservarea Păsărilor de Apă Migratoare African-Eurasiatice (AEWA).

În cel de-al doilea weekend din luna mai, oamenii din întreaga lume, organizează evenimente publice, cum ar fi festivaluri dedicate păsărilor, programe de educaţie şi excursii, observaţii de păsări pentru a sărbători Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare. Tema propusă în acest an este: „Păsările Migratoare şi Oamenii - Împreună peste Timp".

Având în vedere legăturile culturale, sociale, istorice, economice şi spirituale pe care le avem cu păsările, devine clar faptul că păsările migratoare şi oamenii sunt indisolubil legaţi în mai multe moduri şi planuri diferite. Păsările migratoare pot fi găsite aproape peste tot pe planetă, aşa că practic, oriunde te duci, păsările vor fi acolo.

Multe specii de păsări migrează pentru a supravieţui. Fenomenul migraţiei păsărilor deţine o importanţă deosebită acestea acţionând ca indicatori ai ecosistemului, ai biodiversităţii şi schimbărilor climatice. În timpul migraţiei o pasăre poate parcurge distanţe foarte lungi, călătoria fiind plină de primejdii. Trist, dar adevărat, este faptul că principala ameninţare a păsărilor nu sunt factorii naturali ci activităţile umane (defrişări, agricultură, construcţii), prin distrugerea habitatelor, a locurilor de popas, iernat, producându-se astfel un impact dramatic asupra şanselor de supravieţuire a speciilor din Clasa Aves.

Tocmai de aceea este mai mult decât necesară cooperarea internaţională dintre statele lumii şi implicarea societăţii civile în aplicarea politicilor de mediu în vigoare, în respectarea măsurilor de conservare şi protecţie a înaripatelor.

Pentru mai multe informaţii va rugăm să accesaţi site-ul oficial al instituţiei: www.ddbra.ro

Guvernator,

Viorica BÎSCĂ

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii