Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:17 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Studentii s-au intalnit marti cu Ministrul Educatiei

ro

29 Sep, 2010 14:06 1717 Marime text

La început de an universitar, ANOSR s-a întâlnit cu reprezentanţii MECTS pentru a discuta o serie de probleme de interes pentru studenţii din România.

Concluziile întâlnirii sunt următoarele:

1. În ceea ce priveşte Legea Educaţiei Naţionale, ANOSR şi-a reafirmat interesul de a avea o lege care să răspundă nevoilor studenţilor, solicitând din nou sprijinul MECTS pentru ca amendamentele propuse să fie introduse în lege. În acest context, majoritatea amendamentelor propuse de către ANOSR sunt susţinute şi de către Ministerul Educaţiei;

2. În urma studiului efectuat de către ANOSR cu privire la aspectele sociale ale educaţiei în care studenţii au venit cu o serie de propuneri, MECTS şi-a arătat deschiderea în vederea încurajării universităţilor în a-şi creşte veniturile pe seama contractelor de cercetare, în detrimentul utilizării studenţilor ca plătitori de taxe ‘absurde'.

3. ANOSR a propus eliminarea taxelor percepute studenţilor sub forma ‘fondului de rulment'. Astfel, MECTS și-a asumat găsirea unei soluţii, astfel încât studenţii să nu mai plătească la începutul fiecărui an, sume pentru cheltuieli ‘invizibile'.

4. În contextul în care, din perspectiva studenţilor, în România sistemul de ajutor social pentru studenţi nu îşi atinge obiectivele reale- acelea de a îmbunătăţi condiţiile sociale ale studenţilor, ANOSR împreună cu MECTS vor discuta soluţii concrete pentru reformarea acestuia în beneficiul studenţilor.

ANOSR îşi arată dezamăgirea faţă de faptul că finanţarea de bază a învăţământului superior a scăzut pe seama reducerilor salariale. Considerăm că, în contextul crizei pe care o traversăm, una dintre soluţiile pe care Romania trebuie să şi le asume este reforma şi investitia în educaţie şi cercetare. Numai investiţia în educatie poate ajuta Romania să-şi atingă scopurile economico-sociale, iar o reducere a investiţiei în educaţie, va atrage aspecte negative.

"Eliminarea taxelor ‘ascunse' sau a fondului de rulment din universităţi este un pas spre încurajarea universităţilor de a-şi creşte veniturile din cercetare şi parteneriate cu mediul privat în schimbul soluţiilor simple şi comode, de a-şi creşte veniturile pe seama studenţilor. Sperăm ca MECTS să trateze cu maximă seriozitate acest subiect." - Daniela Alexe - Preşedinte ANOSR

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii