Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:45 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MDRT susține participarea publică în procesul planificării şi dezvoltării urbane

ro

20 Dec, 2010 18:00 981 Marime text
"Buna guvernare - bunul urbanism. Participarea publică în procesul planificării şi dezvoltării urbane" a fost tema unei dezbateri publice organizată astăzi, 19 decembrie a.c., de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, împreună cu Asociaţia ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei.

Prin aceasta, organizatorii și-au propus să sublinieze importanţa consultării şi informării populaţiei în elaborarea sau revizuirea planurilor de amenajarea teritoriului şi de urbanism, în condițiile în care implicarea tuturor factorilor interesaţi ai comunităţii în dezvoltarea urbană şi, implicit, în realizarea planurilor de urbanism şi amenajarea teritoriului a devenit, în ultimele decenii, o practică constantă.

Ministrul Elena Udrea, prezent la eveniment, a subliniat că participarea populaţiei în procesul de planificare urbană şi teritorială creşte calitatea deciziilor, eficientizează implementarea planurilor, reduce probabilitatea litigiilor asigurând securitatea juridică a investiţiilor şi accentuează spiritul de protecţie şi respect pentru comunitate.

Prin întâlnirea de astăzi, organizatorii au dorit să sublinieze că, într-o societate democratică, autoritățile administrației publice și societatea civilă sunt parteneri în procesul de planificare și dezvoltare urbană, orașul fiind o responsabilitate comună, iar parteneriatul dintre oameni şi administraţie depinde de măsura în care cetăţenii au acces la informaţiile care le influenţează viaţa.

În acest sens, MDRT a elaborat şi aprobat, prin ordin al ministrului, Metodologia de informare şi consultare a publicului cu privire la elaborarea sau revizuirea planurilor de urbanism, care stabileşte elementele obligatorii ale informării și consultării, specifice pentru fiecare categorie de plan de urbanism. Astfel, administraţia trebuie să informeze populaţia de la faza de inițiere a unui plan de urbanism, să o consulte pe parcurs şi să întocmească un raport al consultării care fundamentează decizia de adoptare sau respingere a planului, de către Consiliul Local. De asemenea, un element important îl constituie obligaţia de notificare a tuturor proprietarilor a căror proprietate va fi afectată de propunerile din plan.

Această metodologie asigură transparentizarea și democratizarea procesului și reduce posibilitatea abuzurilor asupra proprietății. Totodată, este necesar un proces de educare a cetăţenilor pentru a-şi cunoaşte drepturile şi a întelege ce se întâmplă cu oraşul lor, dar şi a administraţiei şi profesioniştilor pentru a înţelege nevoile utilizatorilor.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii