Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:14 16 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MDRT a demarat consultarea legată de PUZ-ul pentru zona costieră

ro

20 Jan, 2012 19:10 728 Marime text
Planul de urbanism zonal pentru zona costieră (tronsonul capul Midia - Vama Veche) a fost discutat astăzi de membrii Consiliului Consultativ al Turismului (reprezentanţi ai celor mai importante asociaţii patronale, profesionale şi de promovare şi ai autorităţilor publice locale). Consiliul a fost convocat la iniţiativa Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), care doreşte, astfel, să consulte toţi factorii implicaţi în dezvoltarea urbanistică a litoralului.

MDRT a iniţiat elaborarea Planului de urbanism zonal (PUZ) pentru zona costieră ca urmare a dezorganizării şi a modului haotic în care s-a făcut, în ultimii 20 de ani, amenajarea urbanistică a staţiunilor turistice de pe litoral. Proiectul urmăreşte reglementarea coerentă, potrivit regulilor generale urbanistice, a teritoriului situat pe o suprafaţă de 200 de metri de la linia apei în interiorul plajei pentru următoarele unităţi administrativ-teritoriale: oraşul Năvodari, municipiul Constanţa (inclusiv staţiunea Mamaia), comuna Agigea, oraşul Techirghiol, oraşul Eforie, comuna Tuzla, comuna Costineşti, comuna 23 August, municipiul Mangalia (inclusiv staţiunile Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn) şi comuna Limanu (inclusiv Vama Veche). Prin acest PUZ, se va asigura un instrument de management şi control al dezvoltării durabile şi integrate a litoralului românesc.

PUZ-ul pentru zona costieră întocmit de specialişti presupune o analiză a situaţiei actuale a zonei costiere, identificarea principalelor probleme şi elaborarea mai multor propuneri de remediere a acestora. Analiza urmăreşte să identifice atât exemplele negative de amenajarea urbanistică de pe litoral, cât şi exemplele pozitive, care pot servi drept model de dezvoltare.

„Litoralul românesc reprezintă o zonă de importanţă strategică pentru turism, zonă care, în ultimii 20 de ani, a suferit un proces de continuă degradare ca urmare a modului haotic de construire. Plajele, care, conform Constituţiei, fac parte din domeniul public al statului, au fost treptat supuse unui proces de degradare antropică, prin construcţii amenajate direct pe nisip, prin încălcarea prevederilor constituţionale. Atractivitatea turistică a litoralului românesc şi competitivitatea sa pe plan internaţional sunt evident influenţate de aceste fenomene, la fel şi calitatea vieţii locuitorilor din zonă. Pentru dezvoltarea coerentă a litoralului românesc şi în vederea asigurării transparenţei procesului decizional, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a demarat astăzi această consultare cu mediul privat şi asociativ, cu industria din turism. Împreună vom decide care sunt cele mai eficiente şi adecvate linii generale după care litoralul românesc trebuie dezvoltat şi ce trebuie făcut pentru ca acesta să redevină competitiv din punct de vedere turistic", a declarat directorul general al Direcţiei Generale Dezvoltare Teritorială din cadrul MDRT, Anca Ginavar.

Biroul de Presă

Ti-a placut articolul?

Comentarii