Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

180 de ani de la infiintarea Armatei Romane moderne si ziua Armei Infanterie din Fortele Terestre romane

ro

28 Apr, 2010 20:59 1678 Marime text

C O M U N I C A T    D E    P R E S Ă

Infanteria, a fost şi este arma de bază a sistemului militar românesc.  La 30 aprilie, se împlinesc 180 de ani de la înfiinţarea Armatei Române moderne, dar este şi ziua Armei Infanterie din Forţele Terestre române.
Independenţa de stat a României a fost consolidată prin participarea oştirii române, la războiul ruso-turc din 1877-1878, primul conflict armat de anvergură din epoca modernă a istoriei noastre militare. În  războaiele mondiale infanteriştii dobrogeni au luptat pentru realizarea şi apărarea idealului de unire a tuturor românilor într-o singură ţară. Infanteria română, arma de bază a Forţelor Terestre, era organizată în divizii, ca mari unităţi tactice ale armei, ce erau structurate fiecare pe câte trei regimente de infanterie. În Dobrogea era organizată Divizia 9 infanterie cu regimentele sale: 34 „Constanţa”, 36 „Vasile Lupu” şi 40 „Călugăreni”. Infanteria se bucură azi de un imens prestigiu, câştigat printr-o istorie glorioasă în fapte de armă şi eroism. Reorganizarea Armatei Române după anul 1947 a condus la apariţia în anul 1869 a Comandamentului Infanteriei şi Tancurilor.
Ca urmare a schimbarilor survenite în România după decembrie 1989 s-a trecut la reorganizarea sistemului militar. Menţinerea capacităţii de luptă a acestei forţe, în prezent şi în viitor, simultan cu transformarea sa într-o forţă militară pentru secolul XXI, cere un efort cumulativ pe termen lung, de timp şi resurse.
Chiar dacă coordonatele războiului modern s-au schimbat, infanteria este unul dintre elementele de baza pe câmpul de luptă; prezenţa infanteriştilor în orice zonă de operaţii dă certitudinea victoriei şi, de aceea, rolul lor în ducerea acţiunilor de luptă rămâne unul hotărâtor. Astăzi continuatoarea tradiţiilor Diviziei 9 de infanterie dobrogene este Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”.
Trebuie amintit că data de 30 aprilie este şi Ziua Logisticii Militare. Tuturor le urăm la mulţi ani şi rezultate cât mai bune în pregătirea lor profesională.
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanţa, situat în Km 4-5, pe strada Prelungirea Liliacului, va invită cu această ocazie, vineri, 30 aprilie, să vizitaţi expoziţia permanentă dedicată artei şi tradiţiilor militare în Dobrogea din cele mai vechi timpuri până azi, armamentul alb şi de foc, uniforme de epocă, piese de artilerie, decoraţii, accesorii vestimentare, aparatură de specialitate, ţinute de camuflaj, diorame tematice, tehnici de minare a terenului, machete cu metode de aprindere şi intreţinere a focului, imagini cu infanteriştii militari dobrogeni în misiunile desfăşurate în ţară,  dar şi în teatrele de operaţii. Intrarea este gratuită.

Cu aleasă consideraţie,
DIRECTORUL MUZEULUI MILITAR NATIONAL
               „REGELE FERDINAND I” - FILIALA CONSTANTA
               Prof. Dr. Costin Scurtu

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii