Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:53 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Prahova Buletin informativ - 06.02.2023

ro

06 Feb, 2023 12:32 545 Marime text
BULETIN INFORMATIV
NR. 16 din 06 februarie 2023
 
În ultimele 72 de ore, pompierii salvatori din județul Prahova au acționat pentru gestionarea unui număr de 98 misiuni, dintre care 28 au fost intervenții în situații de urgență, 65 urgențe medicale și 5 activități de îndrumare și control.
Echipajele de salvatori au acționat pentru stingerea a 10 incendii, precum și în alte 13 intervenții în sprijinul comunităților, care au presupus deblocarea ușilor de acces în locuințe, pentru a facilita intervenția echipajelor medicale la persoane cu probleme de sănătate, asistența a trei persoane supraponderale, nedeplasabile, o intervenție de degajare a țurțurilor formați la clădirea unei școli din municipiul Ploiești etc.
În acest interval, 66 de persoane au avut nevoie de asistență medicală de urgență din partea paramedicilor SMURD.
Totodată, pompierii prahoveni au asigurat măsurile specifice la 4 accidente rutiere, în care au fost implicate 9 autoturisme și cei 13 ocupanți ai acestora. Dintre acestea, cel mai grav accident s-a produs sâmbătă în localitatea Potigrafu, comuna Gorgota. În eveniment a fost implicat un singur autoturism care a părăsit partea carosabilă și s-a izbit violent de un copac. În autovehicul se afla doar șoferul, care a rămas încarcerat. Pompierii au intervenit cu o autospecială de stingere, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD. Din fericire, șoferul a fost extras cu rapiditate de către echipajul de descarcerare și a fost transportat la spital în stare de conștiență.
 
În săptămâna 30 ianuarie – 05 februarie 2023, Inspecţia de Prevenire a desfășurat 11 activități de informare, acţiuni de control și de îndrumare pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor la unități de cultură și centre comerciale.
Pe timpul desfășurării acestor acțiuni au fost depistate 71 de încălcări ale normelor de apărare împotriva incendiilor şi protecţie civilă, din care 33 au fost soluționate pe timpul activităților. Ca urmare a neregulilor constatate, personalul a aplicat un număr total de 67 avertismente și 4 amenzi în valoare de 23.500 lei. Cu ocazia desfășurării controalelor, au fost organizate 12 exerciții cu 181 de persoane și 12 instruiri pe linia apărării împotriva incendiilor, la care au participat 235 de persoane.
În urma verificărilor derulate în teren, personalul specializat nu a identificat situații pentru care să fie necesară aplicarea măsurii complementare de oprire a funcționării la obiectivele verificate, din cauza încălcării grave a cerințelor de securitate.
De asemenea, echipajele de pompieri militari ale subunităților de intervenţie au efectuat 3 misiuni de recunoaştere în teren, la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde au fost verificate căile de acces, sursele de alimentare cu apă, reţelele de hidranţi şi alte aspecte de interes operativ.
 
În acest sfârșit de săptămână au fost emise o serie de atenționări privind fenomene meteorologice – coduri galbene meteo de ninsoare și intensificări ale vântului, cu rafale de 50...70km/h, astfel incât va fi viscol și vizibilitate scazută. Din fericire, până în acest moment, în județul Prahova nu au existat intervenții ca urmare a fenomenelor meteo.
***
 
Având în vedere faptul că dintre cele 10 incendii pentru localizarea și lichidarea cărora au intervenit pompierii prahoveni în acest weekend, un număr de 6 incendii s-au manifestat la nivelul coșurilor de fum ale unor locuințe, revenim în atenția cetățenilor cu o serie de atenționări și reguli, prin respectarea cărora poate fi evitată producerea unor astfel de evenimente nefericite:
❗ Apelează la un hornar autorizat pentru curățarea coșului de fum!
❗ Verifică sobele pentru depistarea eventualelor fisuri, crăpături sau alte nereguli și rezolvă defecțiunile constatate pentru a asigura funcționarea normală a acestora!
❗ Pregătește instalația electrică dacă știi că vei folosi alte mijloace de încălzire - calorifere electrice, radiatoare etc.
❗ Îți faci provizii de lemne potrivite pentru arderea în sobă și nu folosi alte substanțe combustibile.
 
Recomandăm tuturor cetăţenilor să execute activităţile de verificare, reparare, izolare termică şi curăţare periodică a coşurilor de evacuare a fumului şi mijloacelor de încălzire numai cu personal atestat şi să solicite la terminarea lucrării un act care să ateste: data şi locul executării verificărilor, denumirea prestatorului de servicii, denumirea sau numele beneficiarului, tipul lucrării prestate şi semnătura (eventual ştampila) prestatorului.
În cazul producerii unui incendiu, este obligatoriu să anunțați evenimentul, în cel mai scurt timp posibil, la numărul unic pentru situații de urgență 112.
Acordați atenție pregătirii în situații de urgență. Informați-vă asupra măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de risc, prin accesarea platformei naționale de pregătire: https://fiipregatit.ro.
De asemenea, puteți descărca noua aplicație DSU. Fii informat și fii pregătit oriunde, oricând!
Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare IOS, dar și Android și poate fi descărcată gratuit, accesând unul din următoarele link-uri:
App Store ( https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906)
Google Play ( https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu )
***
Unitățile operațive rămân mobilizate pentru asigurarea promptă a răspunsului în cazul producerii situațiilor de urgență și acordarea de prim ajutor persoanelor aflate în dificultate.                                                                                                             
 
  Compartimentul Informare și Relații Publice
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii