Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:05 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Iași Măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile populației

ro

13 Mar, 2024 15:35 424 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ NR. 21
Măsuri de prevenire a incendiilor la gospodăriile populației
 
Pompierii ieșeni recomandă cetățenilor luarea tuturor măsurilor de prevenire a incendiilor la gospodăriile populației.
          De la începutul anului până în prezent, în zona de competență a inspectoratului s-au înregistrat 161 de intervenții pentru stingerea incendiilor având drept cauză: instalații electrice defecte – 23 de incendii; aparate electrice lăsate sub tensiune – 1 incendiu; mijloace de încălzire nesupravegheate/improvizate – 10 incendii; coșuri de fum, burlane defecte – 36 de incendii; cenușă și jar/scântei – 5 incendii, jocul copiilor cu focul – 2 incendii; fumatul - 9 incendii; focul deschis (în spații deschise sau închise) – 64 de incendii; incendii produse de scântei mecanice și frecare - 1 și 10 acțiuni intenționate.
          Orice foc, fie că este în interiorul casei sau în exteriorul ei, trebuie supravegheat.
          Se interzice folosirea chibriturilor, lumânărilor, lămpilor de iluminat cu petrol, în spații cu pericol de incendiu (depozite de furaje, grajduri, magazii, alte anexe, poduri) și explozie (în apropierea buteliilor de aragaz, instalațiilor de gaze naturale, încăperi în care depozitați produse petroliere), cât și la executarea lucrărilor agricole – (în lanuri de cereale, pajiști, miriști), în păduri și în apropierea acestora.
          Nu utilizați aparatele electrice cu mâinile ude. Riscați să vă electrocutați și să suferiți arsuri.
          Nu trageți de cablul pentru debranșarea unui aparat electric. Acesta se poate deteriora, devenind o sursă de incendiu.
          Nu amplasați un obiect metalic de lungime mare (scară, țeavă, antenă) în apropierea unei linii electrice aeriene: aceasta conduce adesea la accidente mortale.
          În cazul unui scurtcircuit, se interzice folosirea, la înlocuirea siguranței, a unui fuzibil cu diametrul mai mare decât cel corect: prin utilizarea unui fuzibil mai gros, a lițelor, cuielor, monezilor, în cazul suprasolicitării rețelei electrice sau a unui scurtcircuit, acesta nu se mai poate topi, conducând la încălzirea puternică a cablului de alimentare sau a prizei, în aceste condiții putându-se declanșa un incendiu.
          Este interzisă depozitarea de materiale lemnoase, furaje sau alte materiale combustibile sau inflamabile (butelii, bidoane cu produse petroliere) în podurile locuințelor. Eventuala încălzire a adăposturilor de animale sau a grajdurilor este admisă numai dacă sunt folosite sobe fixe din cărămidă care se alimentează din exteriorul acestor încăperi sau aeroterme special destinate pentru astfel de spații (exemplu: eleveuze).
Pentru a preveni producerea incendiilor în bucătărie trebuie să respectați câteva reguli simple:
          Nu lăsați mâncarea pe foc nesupravegheată. Luați-o de la încălzit dacă trebuie neapărat să părăsiți bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neașteptate. După ce ați terminat de gătit, asigurați-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control sau opriți din funcționare aragazul. Atunci când gătiți, evitați să purtați haine sintetice largi (de exemplu, halate), deoarece acestea pot lua foc foarte ușor. Așezați cratița cu mâner astfel încât să nu cadă de pe aragaz sau să se răstoarne în sobă peste foc.
          Curățați și îndepărtați depunerile de grăsime și resturi de mâncare de pe aragaz, deoarece acestea pot lua foc ușor.
          În bucătării este interzis:
  • să păstrați lichide combustibile (cu excepția uleiului de gătit) sau ușor inflamabile;
  • să păstrați alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (mașina de gătit);
  • să utilizați la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolația străpunsă, improvizate sau cu ștechere defecte;
  • să lăsași mașinile de gătit în funcțiune nesupravegheate;
  • să depozitați lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile;
  • să lăsați cârpe, prosoape sau haine în apropierea mașinilor de gătit;
  • să turnați apă peste uleiul care a luat foc;
  • să folosiți apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutați.
          Dacă nu dispuneți de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la rețeaua de alimentare cu energie electrică, utilizați un prosop ud sau o haină pentru înăbușirea flăcării.
          Dacă s-a întâmplat să produceți un început de incendiu prin aprinderea uleiului dintr-o tigaie stingeți flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului.
          Dacă nu reușiți să stingeți incendiul, iar acesta se extinde, evacuați persoanele din casă, alertați vecinii și apelați urgent serviciul 112.
          Buteliile
          Se interzice cu desăvârșire încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun.
          Se interzice așezarea sau păstrarea buteliilor de gaze în apropierea oricăror surse de căldură ori sub acțiunea directă a razelor solare.
          Se interzice încălzirea buteliilor ori folosirea acestora în poziție culcată, răsturnată sau înclinată.
          Nu folosiți butelii lovite sau deformate, fără regulator de presiune, cu furtun care prezintă crăpături sau lărgiri la capete.
          Este interzisă trecerea (transvazarea) gazului din butelie în orice alte recipiente sau folosirea de butelii improvizate. La racordarea buteliei aplicați de fiecare dată o garnitură nouă, asigurând etanșarea perfectă prin strângerea piuliței cu cheia mecanică.
          Prevenirea incendiilor la aparatele electrocasnice:
  • nu alimentați mai mulți consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere) din același prelungitor (sau din aceeași priză) în același timp. Conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ștecher) și izolația se topește, producând scurtcircuitul electric.
  • nu lăsați aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiți. Pot fi oricând surse generatoare de incendiu. Când părăsiți gospodăria pentru o perioadă mai lungă, scoateți din priză ștecherele tuturor aparatelor electrice.
  • nu amplasați conductorii electrici aflați sub tensiune sub covoare, mochete sau preșuri. Un scurtcircuit al conductorilor electrici poate provoca aprinderea izolației și implicit a produselor aflate deasupra.
  • nu utilizați aparate electrice care au conductorii de alimentare uzați, deteriorați sau care nu mai au ștecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun și provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici.
  • nu amplasați perdelele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc foarte ușor.
  • nu așezați ghivecele sau vazele cu flori pe televizor sau frigider! Apa vărsată poate produce scurtcircuit electric, favorizând astfel apariția unui incendiu. Pentru remedierea aparatelor și instalațiilor electrice defecte din gospodăria dumneavoastră se apelează la specialiști.
          Pe timpul utilizării sobelor, se interzice:
  •  uscarea sau așezarea pe sobe a hainelor sau altor obiecte combustibile;
  • utilizarea sobelor fără ușițe la focare, sau cu ușițele defecte;
  • lăsarea nesupravegheată a focului;
  • lăsarea copiilor fără supraveghere în încăperi cu sobe în funcțiune;
  • executarea verificărilor de către persoane neautorizate;
  • supraîncălzirea sobelor în timpul exploatării.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
  • App Store - https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
  • Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Compartimentul Informare și Relații Publice 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii