Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:04 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Iași Măsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Paștelui Catolic

ro

29 Mar, 2024 12:24 325 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ NR. 28
Măsuri de prevenire a incendiilor cu ocazia Paștelui Catolic
 
În contextul manifestărilor religioase prilejuite de luminatele sărbători catolice, personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Mihail Sturdza al Județului Iași vor acționa pentru prevenirea, monitorizarea și gestionarea tuturor situațiilor de urgență.
În plan operativ, peste 130 de pompieri militari se vor afla zilnic în serviciu, pregătiți pentru gestionarea intervențiilor și misiunilor din zona de competență. Vor fi efectuate recunoașteri în teren și misiuni de monitorizare în zonele cu public numeros.
În plan preventiv, încă de la începutul acestei săptămâni au fost demarate activități de verificare și control pe linia prevenirii situațiilor de urgență, la lăcașurile de cult, privind modul de respectare a normelor de apărare împotriva incendiilor, scopul principal fiind identificarea și remedierea eventualelor deficiențe care pot pune în pericol siguranța persoanelor participante la slujbele religioase.
Cu acest prilej au fost realizate și instruiri ale preoților și a personalului clerical, asupra modului de acționare a stingătoarelor de incendiu, precum și asupra modalității de coordonare a evacuării enoriașilor, în cazul producerii unei situații de urgență.
Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, atât pe timpul manifestărilor religioase, cât și în locuințe, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
  • aprindeți lumânările doar în locurile special amenajate de către personalul bisericilor;
  • manifestați prudență în utilizarea lumânărilor în cadrul mulțimilor;
  • nu amplasați lumânările aprinse în apropierea materialelor ușor combustibile;
  • utilizați suporturi de lumânare incombustibile (lumânarea poate fi amplasată într-o farfurie cu puțină apă);
  • nu lăsați lumânările aprinse nesupravegheate;
  • parcarea autoturismelor persoanelor care participă la slujbele religioase se va realiza astfel încât să nu blocheze căile de acces pentru autospecialele de intervenție, în cazul producerii unor situații de urgență, sau să împiedice accesul la hidranții exteriori de incendiu.
În această perioadă casele în casele dumneavoastră încă se mai folosesc sobele sau alte mijloace de încălzire, în acest context, dorim să vă reamintim:
  • să vă asigurați că sobele și alte mijloace de încălzire a locuințelor nu prezintă defecțiuni sau improvizații;
  • să nu aruncați și să nu aprindeți focul utilizând lichide inflamabile;
  • să nu suprasolicitați rețeaua electrică prin conectarea simultană a mai multor consumatori mari;
  • să nu utilizați instalațiile electrice dacă acestea prezintă defecțiuni sau improvizații.
Totodată, dorim să vă atragem atenția asupra siguranței copiilor. Pentru a fi mereu în siguranță nu-i lăsați singuri în casă cu aparate sau mijloace de încălzire în funcțiune, cu lumânări sau candele aprinse, chiar dacă părăsiți locuința pentru o scurtă perioadă de timp. Discutați cu copiii, explicați-le pericolele la care se pot expune dacă nu respectă regulile minime de siguranță la incendiu și ce urmări grave pot exista.
Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
„Descarcă și tu noua APLICAȚIE DSU!” Aplicația DSU este disponibilă atât pe telefoanele cu sistem de operare APPLE, cât și Android și poate fi descărcată gratuit, după cum urmează :
  • App Store - https://apps.apple.com/ro/app/dsu/id1663813906
  • Google Play - https://play.google.com/store/apps/details?id=com.orson.dsu
Materiale de informare preventivă pot fi descărcate de pe linkul: https://isujis.ro/prevenire/informare-preventiva/materiale-de-informare-preventiva/
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situațiilor de urgență și acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Compartimentul Informare și Relații Publice 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii