Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:17 21 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Iași Măsuri de prevenire a incendiilor la centralele termice

ro

20 Feb, 2024 14:49 367 Marime text
COMUNICAT DE PRESĂ 
Măsuri de prevenire a incendiilor la centralele termice
 
Pompierii ieşeni recomandă cetăţenilor întreţinerea instalaţiilor de gaze şi a centralelor termice, aceasta fiind o măsură obligatorie pentru evitarea incendiilor, exploziilor şi a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.
Întreţinerea, exploatarea şi repararea instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale revine consumatorului, care răspunde pentru buna lor funcţionare.
Verificarea instalaţiilor de utilizare este obligatorie după punerea în funcţiune în următoarele situaţii:
la intervale de doi ani;
în cazul neutilizării instalaţiei o perioadă mai mare de 6 luni;
după orice accident care ar putea afecta funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiei.Când se constată prezenţa gazelor într-o încăpere, se va proceda de îndată la aerisirea acesteia. Aprinderea focului se va face numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze.
ATENŢIE! la prezenţa monoxidului de carbon produs de dispozitivele cu gaz şi de coşurile de fum neinstalate sau neîntreţinute corespunzător.
Aprinderea focului se va face prin utilizarea unui mijloc corespunzător (torţă, aprinzător etc.) cu respectarea principiului ”gaz pe flacără”.
Atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise şi respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului.
Reguli ce trebuie respectate dacă dispuneţi de o centrală termică de apartament:
utilizaţi doar centrale termice certificate conform legii;
montajul centralei trebuie efectuat numai de către firme autorizate;
solicitaţi verificarea tehnică periodică, această operaţiune se efectuează numai de către firme autorizate;
dacă apare o defecţiune la centrala termică, urmaţi întocmai paşii indicaţi în manualul de utilizare;
nu încercaţi să o reparaţi dumneavoastră.NU UITAŢI! Verificarea cu flacără a instalaţiilor de gaze naturale prezintă pericol de explozie şi incendiu. Dormitul în încăperi cu focul aprins sau în încăperi cu aparate de utilizare nelegate la coşul de fum, prezintă pericol de moarte.
Detectorul de gaz îți poate salva viața. Detectoarele de gaze sunt obligatorii în apartamentele și spațiile interioare în care există o centrală termică, un aragaz sau orice alt dispozitiv conectat la rețeaua de gaze naturale și dacă aceste spații au montate geamuri termopan. Conform prevederilor legale, trebuie montate detectoare automate de gaze cu limita de sensibilitate de cel puțin 2% metan (CH4) în aer, în cazul în care geamurile ferestrelor au o grosime mai mare de 4 milimetri sau sunt de construcție specială, sau în cazul ferestrelor de termopan sau al celor securizate.
În orice situație de urgență apelați numărul unic pentru apeluri de urgență “112”
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihail Sturdza” al Judeţului Iaşi face un apel către cetăţenii să manifeste maximă prudenţă în utilizarea tuturor sistemelor de încălzire.
Compartimentul Informare şi Relaţii Publice
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii