Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ - 26.04.2022

ro

26 Apr, 2022 16:19 615 Marime text
Nr.30 din 26 aprilie 2022  
 
 
                                                       BULETIN INFORMATIV
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
            În perioada 21.04.2022, ora 08:00 – 26.04.2022, ora 08:00, misiunile acestora au vizat, în principal:
- 81 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave;
- 6 intervenții în sprijinul echipajelor SAJ Ialomița, pentru preluarea unor persoane cu probleme de sănătate;
- 6 misiuni de asigurare măsuri de prevenirea și stingerea incendiilor dintre care 1 misiune la un meci de fotbal și 5 misiuni la lăcașurile de cult din municipiul Slobozia;
- 1 misiune de salvare animale;
           În data de 21 aprilie, a.c., în jurul orei 14:00, un echipaj din cadrul Stației de pompieri Fetești, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă a intervenit în municipiul Fetești, pentru salvarea a trei căței, căzuți într-o hazna de aproximativ 4 metri adâncime. Patrupedele au fost recuperate în condiții de siguranță.  
- 2 accidente rutiere;
În data de 21 aprilie a.c., în jurul orei 15:45, două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs în localitatea Maia, în care a fost implicat un autoturism, care a ieșit în afara părții carosabile, intrând într-un gard. Din evenimentul rutier au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate care au fost monitorizate de echipajul medical aflat la locul intervenției, ulterior acestea au refuzat transportul la spital.
 
În data de 21 aprilie a.c., în jurul orei 17:15, două echipaje din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni, au intervenit cu o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD, la un accident rutier produs în comuna Movilița, pe DN 2,  în care au fost implicate o autoutilitară și un utilaj agricol. În sprijinul salvatorilor a intervenit și un echipaj al SAJ Ialomița – substația Urziceni. Din evenimentul rutier au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate care au fost monitorizate de echipajele medicale la locul intervenției, ulterior acestea au refuzat transportul la spital.
 
- 7 incendii de vegetație uscată
         În data de 21 aprilie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu la o groapă de gunoi neamenajată, pe un teren viran aparținând domeniului public, produs în comuna Borănești. A ars aproximativ un hectar de gunoi menajer, deșeuri diverse și vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a  sursei de aprindere.
 
           În data de 21 aprilie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de gunoi menajer, pe un teren viran aparținând domeniului public, produs în municipiul Urziceni. A ars gunoi menajer pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a  sursei de aprindere.
      
           În data de 22 aprilie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în municipiul Slobozia. Au ars aproximativ 200 metri pătrați vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, foc deschis în spații deschise.
 
           În data de 24 aprilie a.c., două echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea a două incendii, produse în municipiul Urziceni. Au ars aproximativ 1000 metri pătrați de gunoi menajer. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a  sursei de aprindere.
 
          În data de 24 aprilie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Gărzii de intervenție Țăndărei a acționat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru lichidarea unui incendiu, produs în orașul Țăndărei. Au ars aproximativ 300 metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, foc deschis în spații deschise.
 
          În data de 25 aprilie a.c., un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de Pompieri Urziceni a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs în comuna Jilavele ( sat Slătioarele). Au ars aproximativ 0,5 hectare de vegetație uscată, mărăciniș, lăstăriș și viță-de-vie. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind, folosirea intenționată a  sursei de aprindere.
 
 
            Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Barbu Catargiu’’ al județului Ialomița, face apel la cetăţeni, să respecte următoarele măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
- desfăşurarea arderii să aibă loc numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
- arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
- colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
-  curăţarea de vegetaţie, a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi, pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
            De asemenea, conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență.
 
           În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
          Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
          Foarte important! Cetățenii sunt rugați să anunțe toate situațiile care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii