Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Ialomița Buletin informativ - 23.08.2022

ro

23 Aug, 2022 14:40 633 Marime text
    Nr.73 din 23 august 2022
 
                                               
 
BULETIN INFORMATIV
 
 
Pompierii ialomițeni au fost prezenți la datorie 24 de ore din 24 pentru intervenția imediată la solicitările cetățenilor și gestionarea optimă a situațiilor de urgență, produse la nivel local.
Stingerea incendiilor, acordarea de prim ajutor, deblocarea sau salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții reprezintă doar câteva exemple dintre cele 40 de misiuni desfășurate de salvatorii ialomițeni, în ultimele 24 de ore (22.08.2022).
La nivel județean, 28 de persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
 
Dintre cele mai relevante misiuni gestionate de pompierii ialomițeni, amintim:
 
  • O intervenție soldată cu victime a avut loc luni, în jurul orei 8.00, pe Autostrada A2, la km 156. Două echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit la un accident rutier, produs între trei autoturisme, în urma căruia au rezultat trei victime. În sprijinul acestora a intervenit și un echipaj al SAJ Ialomița. După acordarea asistenței medicale de urgență la fața locului, două persoane au fost transportate la Spitalul Municipal Fetești pentru investigații medicale de specialitate, iar cea de-a treia victimă a refuzat transportul la spital .
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.
  • În perioada de referință, trei echipaje de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Urziceni au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD pentru lichidarea unui incendiu produs la o anexă gospodărească, în comuna Balaciu, sat Pitișteanu. Au ars anexa gospodărească pe o suprafață de aproximativ 16 metri pătrați și aproximativ 2 metri cubi de lemne. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost fumatul în locuri nepermise sau fără respectarea normelor.
Recomandări preventive: 
  • Se interzice fumatul la o distanţă mai mică de :
  • 40 m faţă de locurile în care există pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, explozivi, vapori inflamabili etc.;
  • 10 m fată de locurile în care există materiale solide combustibile: lemn, textile, hârtie, carton asfaltat, bitum;
  • 50 m fată de culturile de cereale pâioase în perioada coacerii şi recoltării sau de zonele împădurite;
  • Nu fumaţi niciodată în pat, când sunteţi obosit sau aţi consumat băuturi alcoolice în exces;
  • Scrumul şi resturile de ţigări se depun în scrumiere. Nu aruncaţi resturile de ţigări în coşuri de gunoi.
 
ǁ         În data de 22.08.2022, un echipaj de salvatori din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia a intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire dezafectată din Municipiul Slobozia. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.
 
  • De asemenea, două echipaje de salvatori din cadrul Stației de pompieri Fetești au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată. Au ars aproximativ 2 hectare de vegetație uscată și deșeuri menajere. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost foc deschis în spații deschise.
  • Pompierii ialomițeni au fost solicitați să intervină la un accident rutier, în care a fost implicat un autoturism, pe raza comunei Ciochina, sat Orezu. În urma evenimentului rutier a rezultat o victimă. După acordarea primului ajutor medical la fața locului, victima a refuzat transportul la spital.
Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea carosabilului.

Pe parcursul zilei de luni, echipajele operative au intervenit în  municipiile Slobozia și Urziceni pentru înlăturarea efectelor negative generate de vremea rea. Cu eforturi susținute, pompierii militari au acționat în sprijinul populației și administrației publice locale pentru evacuarea apei din 2 case și 1 subsol. Totodată, colegii noștri au acționat pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil, în municipiul Slobozia.
Monitorizarea permanentă a situației din teren și măsurile întreprinse pentru gestionarea promptă a solicitărilor primite din partea cetățenilor au făcut ca evenimentele să nu se soldeze cu victime.
În ultimele 24 de ore, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 5 incendii înregistrate la nivel județean .
Din totalul celor 5 incendii care au avut loc în perioada menționată, la nivel județean, 3 intervenții au fost înregistrate la arderi necontrolate (vegetație uscată și deșeuri menajere), fiind afectate peste 3 hectare de teren.
Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, facem apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor la arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
  • arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
  • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
  • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
  • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
  • supravegherea permanentă a arderii;
  • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
  • se interzice acoperirea focarelor cu pământ.
 
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
 
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro
                                       
                                               Compartimentul Informare și Relații Publice      
                                                                     
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii