Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Pompierii militari harghiteni la datorie, în minivacanța de Sărbătoarea Sfântului Andrei și 1 Decembrie

ro

04 Dec, 2023 15:50 567 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Pompierii militari harghiteni la datorie, în minivacanța de Sărbătoarea Sfântului Andrei și 1 Decembrie
În minivacanța prilejuită de Sărbătoarea ”Sfântului Andrei” și de Ziua Națională a României, pompierii militari harghiteni au asigurat, zilnic, la nivel județean, misiunile de protecție a populației.
Astfel, în perioada 28.11-03.12.2023, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.
 În ultimele șase zile, echipajele de pompieri salvatori au gestionat 56 de situații de urgență, constând în misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și alte intervenții derulate în sprijinul cetățenilor aflați în dificultate.
Echipajele de stingere au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 5 incendii,  iar echipajele SMURD au intervenit în 44 de misiuni, în urma cărora 44 de persoane au primit asistență medicală de urgență.
Concomitent cu intervențiile de stingere a incendiilor și de acordare a măsurilor de prim ajutor, echipajele operative au gestionat cu promptitudine 7  misiuni pentru protecția comunităților: o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la un incident de natură electrică la un transformator electric, în municipiul Miercurea Ciuc, o misiune de evacuare a apei din curtea și pivnița unei case inundate, din localitatea Remetea, precum și o misiune de descarcerare și 4 misiuni PSI, în urma producerii unor accidente rutiere.
Astfel, miercuri seara, în jurul orei 22:00, pompierii militari din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, alături de pompierii civili din cadrul SVSU Dârjiu, au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la o anexă gospodărească (afumătoare), în comuna Dârjiu, cauza fiind jarul căzut din sistemul de încălzire. La sosirea echipajului de intervenție,  ardea acoperișul anexei din lemn, cu pericol de propagare la casa de locuit și la anexele învecinate. Au ars mobilierul din lemn, tavanul afumătorii (5mp), cca. 10 mp din acoperiș și s-au deteriorat tencuiala interioară și aproximativ 10 mp din acoperișul anexei.
Pentru a vă bucura de toate bunătățile specifice sezonului rece, în siguranță, venim cu o serie de recomandări pentru toți cei care au afumători în gospodărie:
    ▪  Afumătorile nu trebuie amplasate în apropierea clădirilor, a depozitelor de furaje, în magazii, șoproane etc. sau lângă materiale combustibile.

   ▪  Se recomandă ca acestea să fie făcute din cărămidă şi materiale incombustibile.
   ▪ Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor, prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului.

   ▪  Curățați afumătoarea, astfel încât să evitați scurgerea grăsimii de pe  preparatele din carne în locurile fierbinți  sau în contact cu sistemul de producere a fumului.
Vineri, 01.12.2023, pompierii din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit în Miercurea Ciuc, str. Ghioceilor. La sosirea forțelor de intervenție incendiul era localizat de proprietari și o persoană, de sex masculin, în vârstă de 93 ani, a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, pentru acordarea de îngrijiri medicale suplimentare. Incendiul a izbucnit, cel mai probabil, de la o lumânare, în urma focului deschis în spații închise. Au fost afectate de flăcări: un fotoliu, mocheta, circa 1 mp din pardoseala de lemn și zugrăveala camerei.
Duminică, 03.12.2023,  în jurul orei 21:20, a fost anunțat un incendiu la o casă, în municipiul Odorheiu Secuiesc. La fața locului s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere, o autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta la subsolul casei de locuit, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, cu degajări de fum abundent și cu pericol de propagare la întreaga casă. S-a intervenit pentru stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 23:55. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind cablu/conductor electric defect, neizolat corespunzător sau deteriorat în urma unei acțiuni mecanice ori fizice.
Totodată, în perioada de referință, au fost transmise 14 mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT,  semnalând prezența animalelor periculoase (urși), în localitățile Zetea (10) și Brădești (4).
În continuare, echipajele de intervenție rămân la datorie și sunt pregătite să gestioneze cu eficiență situațiile de urgență înregistrate în dinamica operativă.
            Informații despre pregătirea în situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire https://fiipregatit.ro și aplicația mobilă DSU, disponibilă gratuit pe App Store și Google Play.      
 
 
COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii