Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:26 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a ambasadorului Republicii Austria, Gerhard Reiweger

ro

09 Feb, 2017 16:18 1047 Marime text
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, l-a primit joi, 9 februarie 2017, pe ambasadorul Republicii Austria, Gerhard Reiweger.
Ambele părți au exprimat deschiderea pentru aprofundarea cooperării în vederea asigurării unor Președinții de succes ale Consiliului UE pentru Austria (semestrul II al anului 2018) și România (semestrul I al anului 2019). Ministrul delegat a reiterat determinarea autorităților române de a îndeplini acest mandat de o manieră constructivă, într-o strânsă relație cu statele membre și instituțiile europene. În același context a fost evocată importanța majoră a acestui proiect pentru întreaga societate românească, având în vedere beneficiile pe care le generează, inclusiv în sfera investițiilor, comerțului și turismului.
Ministrul delegat Ana Birchall a apreciat colaborarea cu Austria la nivelul agendei europene ca fiind una substanțială, plecând de la interesele comune ale celor două state, axate, în principal, pe necesitatea menținerii unei Uniuni Europene competitive, sigure și cu un nivel crescut de coeziune, mai ales în contextul provocărilor actuale. În acest sens, a subliniat faptul că dezbaterile privind viitorul Uniunii și relația cu Marea Britanie în contextul Brexit trebuie să plece de la premisa că proiectul european este indispensabil pentru toți membrii săi, iar valorile și principiile fundamentale sunt solide și indivizibile. A reiterat importanța unor abordări unitare, pragmatice și constructive, în cadrul unor formate incluzive de discuții, în perspectiva pregătirilor pentru cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, dar și a viitorului proces de negociere privind ieșirea Marii Britanii din Uniune.
Demnitarul român a reafirmat, de asemenea, caracterul esențial al integrității Pieței Unice pentru dezvoltarea economică și socială a UE și a statelor sale membre. A subliniat importanța respectării libertăților fundamentale, inclusiv privind libera circulație a forței de muncă și a serviciilor.
Totodată, a reiterat importanța consolidării securității cetățenilor europeni, inclusiv prin măsuri care vizează protecția frontierelor externe ale Uniunii Europene. A reafirmat sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de gestionare a migrației și a subliniat importanța continuării discuțiilor la nivelul UE pentru identificarea celor mai eficiente soluții în domeniul migrației și azilului. Partea română a evocat necesitatea consolidării cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, care să permită formularea de soluții durabile la cauzele profunde ale migrației.
Cu privire la Strategia Europeană pentru Regiunea Dunării (SUERD), inițiată în 2008 de România și Austria, a fost subliniată importanța unei mai bune comunicări publice, inclusiv de la nivel ministerial, cu privire la impactul pozitiv al proiectelor demarate sub egida acesteia în plan regional.
În cadrul întrevederii, Excelența Sa, domnul Gerhard Reiweger, a evocat perspectiva efectuării de către demnitarul român a unei vizite în Austria, în perioada imediat următoare, dedicată coordonării pregătirilor celor două țări pentru preluarea președinției rotative a Consiliului UE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii