Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:23 26 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Participarea României la cel de-al nouălea Summit ASEM

ro

06 Nov, 2012 23:15 774 Marime text

Secretarul de stat Luminiţa Odobescu a condus delegaţia României la cel de-al nouălea Summit Asia Europa (Asia Europe Meeting - ASEM 9), care s-a desfăşurat la Vientiane, capitala Laosului, în perioada 5-6 noiembrie 2012.

Desfăşurat sub tema Prieteni pentru Pace, Parteneri pentru Prosperitate, Summit-ul a avut pe agendă subiecte de natură să consolideze abordarea statelor membre ASEM asupra necesităţii oferirii unui răspuns comun la provocările şi ameninţările actuale, fie că este vorba de aspectele economice şi financiare la nivel global sau regional, sau de cele legate de schimbările climatice, de asigurarea securităţii energetice sau alimentare. Au fost discutate, de asemenea, şi teme legate de cooperarea social-culturală dintre Europa şi Asia, precum şi viitorul ASEM.

Liderii europeni şi asiatici prezenţi la Summit au decis extinderea formală a ASEM cu trei noi membri, Elveţia, Norvegia şi Bangladesh, numărul total al participanţilor la acest proces de dialog ajungând, astfel, la 51. De asemenea, au fost adoptate două documente - Declaraţia de la Vientiane privind consolidarea parteneriatului pentru pace şi dezvoltare, care evidenţiază principiile şi cadrul de cooperare al celor două părţi, Europa, respectiv Asia, şi Declaraţia preşedintelui ASEM 9 - document tradiţional pentru reuniunile ASEM la nivel înalt, care sintetizează rezultatele acumulate de la lansarea formatului de dialog bi-regional în 1996, precum şi obiectivele urmărite în contextul evoluţiilor înregistrate pe toate cele trei paliere ale cooperării - politic, social si al contactelor interumane.

În intervenţia sa, secretarul de stat Luminita Odobescu a subliniat faptul ca România este implicată activ în cadrul procesului de dialog al ASEM şi a salutat rolul pe care acest format de cooperare îl are în consolidarea legăturilor economice, politice şi culturale dintre Europa şi Asia, mai ales în contextul provocărilor similare cu care acestea se confruntă.

Luminita Odobescu a evidenţiat, de asemenea, implicarea României în promovarea iniţiativei privind dezvoltarea durabilă şi cooperarea regională dintre statele din bazinele fluviilor Dunăre şi Mekong, care urmăreşte împărtăşirea bunelor practici şi a experienţelor dobândite în domenii precum gestionarea resurselor de apă, conservarea mediului, interconectivitate sau cooperare transfrontalieră.

Totodată, promovarea acestei iniţiative, inclusiv în contextul experienţei dobândite de ţara noastră în cadrul Strategiei UE pentru Regiunea Dunării, reprezintă un semnal al angajamentului României în dezvoltarea cooperării cu statele asiatice, în scopul de a impulsiona atât dialogul bi-regional, cât şi relaţiile bilaterale cu partenerii tradiţionali din regiune.

În marja Summit-ului ASEM 9, secretarul de stat Lumniniţa Odobescu a avut o întâlnire bilaterală cu viceministrul laoţian al afacerilor externe, Alounkeo Kittikhoun. În cadrul convorbirilor cei doi oficiali au avut un schimb de opinii privind cooperarea Europa-Asia în cadrul ASEM, precum şi cu privire la relansarea dialogului politic bilateral. Au fost evocate anumite domenii în care România ar putea oferi expertiză Laosului şi s-a agreat continuarea discuţiilor în scopul stabilirii unui mecanism de consultări periodice la nivelul celor două ministere de externe. De asemenea, în contextul aniversării, în noiembrie 2012, a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre cele doua ţări, Luminiţa Odobescu a înmânat un mesaj de felicitare adresat de ministrul Titus Corlăţean omologului sau laoţian, viceprim-ministrul şi ministru de externe Thongloun Sisoulith.

Informaţii suplimentare

ASEM reprezintă un proces informal de dialog (lansat în 1996, la Bangkok), între cele 27 de state membre UE, Comisia Europeană, Secretariatul ASEAN (Asociaţia Naţiunilor Sud-Est Asiatice) şi 19 state din Asia: cei 10 membri ai ASEAN (Brunei Darussalam, Cambodgia, Filipine, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Singapore, Thailanda şi Vietnam), alături de China, Coreea de Sud, Japonia, India, Mongolia, Pakistan, Rusia, Australia şi Noua Zeelandă.

Dialogul se desfăşoară pe mai multe paliere: reuniuni la nivel înalt (bienale) la care participă şefii de stat sau de guvern, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, precum şi secretarul general al ASEAN (cu rang de ministru); reuniuni ministeriale; reuniuni ale Înalţilor Funcţionari ASEM; întâlniri la nivel de experţi.

România participă la ASEM de la 1 ianuarie 2007. Aderarea formală a ţării noastre a avut loc cu ocazia Summitului ASEM 7 (Beijing, 2008).

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii