Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:46 19 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

MAE Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a doua zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU

ro

20 Sep, 2023 13:13 596 Marime text
Întrevederile bilaterale ale ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu în cea de-a doua zi a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU 

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut marți, 19 septembrie 2023, o serie de întrevederi bilaterale, în contextul participării la lucrările Adunării Generale a ONU de la New York, ca parte a delegației Președintelui României, Klaus Iohannis. Astfel, ministrul Luminița Odobescu a avut întrevederi ministrul pentru Europa și afaceri externe din R. Albania, Igli Hasani, cu ministrul afacerilor externe și senegalezilor din străinătate al Republicii Senegal, Aïssata Tall Sall, cu ministrul afacerilor externe, al comunităților și al apărării din Republica Cabo Verde, Rui Alberto de Figueiredo Soares si cu ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan Al-Saud.
Ministrul Luminița Odobescu a transmis în cadrul discuțiilor bilaterale interesul consolidării cooperării bilaterale politice și sectoriale.  Totodată, șefa diplomației române a continuat să prezinte în contactele cu omologii săi situația de securitate din regiunea Mării Negre și din proximitatea granițelor României, precum și sprijinul pe care România îl oferă combaterii insecurității alimentare la nivel global prin sprijinirea Ucrainei, inclusiv prin facilitarea exportului de cereale prin teritoriul țării noastre.   
În cadrul întrevederii cu omologul albanez, în contextul aniversării în 2023 a 110 ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Albania, convorbirile au prilejuit o trecere în revistă a agendei relațiilor bilaterale, cu accent pe calendarul acțiunilor politico-diplomatice din perioada următoare. A fost evocată dinamica bună a componentei economice a relației bilaterale, precum și creșterea constantă a volumului schimburilor comerciale dintre cele două state. Ministrul Luminița Odobescu a salutat lansarea oficială a negocierilor de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană, la 19 iulie 2022 si a subliniat importanța continuării angajamentul susținut pe calea reformelor. Partea română a reiterat disponibilitatea pentru continuarea acordării de expertiză relevantă în procesul aderării la UE, la cererea părții albaneze și a evocat oportunitatea menținerii unui dialog constant între experți, pentru consolidarea cooperării bilaterale pe această dimensiune.
În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul afacerilor externe și senegalezilor din exterior al Republicii Senegal, Aïssata Tall Sall, șefa diplomației române a exprimat dorința părții române de a impulsiona relația bilaterală, inclusiv prin realizarea unor contacte la nivel înalt, până la finalul anului 2023. A subliniat potențialul de creștere și diversificare a cooperării sectoriale în domenii precum educația, gestionarea situațiilor de urgență si agricultura. Ministrul Luminița Odobescu a reiterat angajamentul ferm al României pentru stabilitatea și securitatea în Sahel, apreciind rolul esențial stabilizator al Senegalului la nivel regional.
Întrevederea bilaterală cu ministrul afacerilor externe, al comunităților și al apărării, Rui Alberto Figueiredo Soares, a prilejuit exprimarea deschiderii părții române de a relansa cooperarea bilaterală între România și Cabo Verde. Ministrul Luminița Odobescu s-a referit, de asemenea, la relația constructivă pe care UE o are cu Cabo Verde, bazată pe cooperare și dialog și dezvoltată în cadrul Parteneriatului Special semnat în 2007. În context, a evidențiat rolul Cabo Verde ca model de dezvoltare la nivel regional.
În cadrul întrevederii bilaterale cu ministrul afacerilor externe al Regatului Arabiei Saudite, Prințul Faisal bin Farhan Al-Saud, ministrul Luminița Odobescu a reconfirmat interesul României pentru consolidarea dialogului politico-diplomatic româno-saudit, inclusiv în formate de cooperare regională și multilaterală. Totodată, a evidențiat potențialul cooperării între cele două părți în domeniul economic și comercial, care poate fi valorificat la un nivel superior. Ministrul afacerilor externe român a exprimat aprecieri pentru implicarea diplomației saudite în organizarea Reuniunii de la Jeddah, Formula de Pace ucraineană reprezentând propunerea adecvată pentru o pace justă și durabilă în Ucraina.
Întrevederile ministrului afacerilor externe din prima zi  a săptămânii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU sunt disponibile aici:  https://www.mae.ro/node/62864.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii