Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:11 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Convorbiri între miniştrii afacerilor externe ai României şi Republicii Moldova

ro

31 Mar, 2014 19:29 713 Marime text
Ministrul Titus Corlăţean a avut, astăzi, 31 martie 2014, la Chişinău, convorbiri cu Natalia Gherman, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, alături de care a deschis lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europeană.
Ministrul Titus Corlăţean a adresat felicitări pentru progresele obţinute de Republica Moldova pe calea integrării europene şi pentru efortul consecvent al autorităţilor de la Chişinău de implementare a reformelor democratice şi standardelor europene. Acest angajament neabătut al Chişinăului este cu atât mai remarcabil în actualul context regional, marcat de deteriorarea climatului de stabilitate şi securitate şi de acţiuni vizând influenţarea opţiunii suverane pentru integrarea europeană. Pe acest fond, Concluziile Consiliului European din 20 martie, care precizează angajamentul de semnare până cel târziu în iunie 2014 a Acordului de Asociere UE - Republica Moldova, inclusiv a componentei de liber schimb a acestuia, confirmă justeţea poziţiei afirmate permanent de partea română, privind accelerarea calendarului european al Chişinăului.
Şeful diplomaţiei române a subliniat necesitatea unui efort suplimentar de informare, către opinia publică din Republica Moldova, a beneficiilor generate de procesul integrării europene, astfel încât dezbaterea publică să se poată desfăşura pe baza datelor şi informaţiilor obiective. Un moment cu profunde reverberaţii va fi apropiata liberalizare, în mai 2014, a vizelor de călătorie în spaţiul european, ceea ce echivalează cu extinderea, în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova, a uneia din libertăţile fundamentale ale Uniunii Europene – libertatea de călătorie. „Vedem cu toţii modul în care mesajele şi obiectivele europene sunt distorsionate, cum sunt fabricate poveşti ale unor presupuse costuri sociale, culturale, economice care ar fi provocate de apropierea de Uniunea Europeană. Oricine a călătorit în România în ultimii ani ştie că acest lucru nu s-a întâmplat şi nu se va întâmpla. Integrarea europeană aduce beneficii nete, directe, pentru fiecare cetăţean şi pentru societate în ansamblul său”, a declarat ministrul afacerilor externe.
Miniştrii au discutat, totodată, calendarul reuniunilor bilaterale la diverse niveluri în perioada imediat următoare şi au analizat progresele înregistrate pe proiectele de cooperare în derulare, la nivelul instituţiilor guvernamentale. S-a stabilit menţinerea unui contact permanent pentru a se asigura aplicarea integrală şi la termen a înţelegerilor convenite în cursul întâlnirilor recente dintre Prim-miniştrii României şi Republicii Moldova.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii