Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:38 06 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultări ale ministrului Bogdan Aurescu cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, în marja RADR

ro

02 Sep, 2015 22:33 830 Marime text
Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 2 septembrie 2015, consultări cu viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Miroslav Lajčák, cu ocazia participării omologului slovac în calitate de invitat special la lucrările Reuniunii Anuale ale Diplomației Române 2015, la panelul “Problematica Europeană – Provocările actuale ale Agendei UE. Demararea Pregătirilor pentru asumarea Preşedinţiei Consiliului UE în 2019”.
Cei doi oficiali au salutat calitatea şi substanţa relaţiei bilaterale, pe toate palierele sale, bazate pe abordările şi interesele convergente în plan regional şi european, precum şi pe afinităţile culturale şi istorice care unesc cele două state.

Îi mulțumesc colegului meu pentru că a acceptat invitația mea. Prezenţa domniei sale la această reuniune este încă o dovadă a relaţiilor excelente de cooperare dintre România şi Slovacia, atât pe plan bilateral, cât şi la nivelul UE, al NATO și în plan regional. România şi Slovacia sunt parteneri dedicaţi construcţiei europene, existând multe interese convergente între statele noastre. (…).Avem o bază solidă de cooperare între ţările noastre la nivelul UE în următorii ani, avem o agendă europeană comună, bazată pe o atitudine pro-europeană şi pe promovarea valorilor fundamentale ale UE”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu. 
Referindu-se la relația bilaterală dintre România și Republica Slovacă, vicepremierul Miroslav Lajčák a precizat că aceasta se bazează pe trei piloni principali: valorile comune generate de apartenența la UE și NATO, legăturile istorice dintre cele două state și existența unei minorități slovace foarte bine integrate în România.
 
Cei doi miniștri de externe avut un schimb de idei consistent privind contextul actual, în care Uniunea Europeană traversează o perioadă dificilă şi complexă, marcată de numeroase provocări, precum gestionarea eficientă a presiunilor migratorii şi contracararea ameninţărilor la adresa securităţii UE.  

O temă de interes deosebit abordată în cadrul discuţiilor a privit politicile celor două ţări în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităţilor naţionale, ministrul Lajčák apreciind modelul românesc al relațiilor minoritate-majoritate ca model performant de interculturalism. Cei doi miniștri au subliniat, în acest context, rolul celor două minorităţi, cea română din Slovacia şi cea slovacă din România, în consolidarea relaţiei bilaterale dintre cele două ţări.  ''Am convenit cu vicepremierul Lajčák să promovăm modelul de relaționare interetnică din România și Slovacia, pentru a pune în valoare această experiență comună pozitivă, în special că în acest an aniversăm 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei a Convenției-Cadru pentru protecția minorităților naționale, România fiind primul stat care a ratificat acest instrument'',  a subliniat ministrul Aurescu.

Cei doi miniștri au evidenţiat dinamica pozitivă a schimburilor economice, care au depăşit, în 2014, 2 miliarde de euro, şi au reiterat dorinţa de a valorifica la maximum potenţialul cooperării economice, având în vedere şi evoluţiile pozitive ale celor două economii, atât în anul 2014, cât şi în prima jumătate a anului 2015. A fost evocată o serie de măsuri concrete de consolidare a relaţiilor economice, cum ar fi organizarea unei noi reuniuni a comisiei economice mixte şi posibilitatea organizării unui Forum între oamenii de afaceri din România şi Slovacia.

În ceea ce priveşte demararea pregătirilor pentru asumarea Preşedinţiei Consiliului UE de către România, în a doua jumătate a anului 2019, ministrul Bogdan Aurescu a arătat că există premise solide pentru intensificarea cooperării dintre România şi Slovacia în următorii ani, având în vedere și faptul că Slovacia va deţine Preşedinţia Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2016.
În perspectiva preluării mandatului Preşedinţiei Consiliului UE, am început deja un proces de reflecţie internă şi o analiză a măsurilor necesar a fi luate pentru a ne pregăti pentru această responsabilitate. (…) În acest sens, experienţa şi expertiza viitoarei Preşedinţii slovace sunt extrem de valoroase şi utile pentru noi în procesul de pregătire. Unul dintre subiectele abordate astăzi – inclusiv în cadrul sesiunii plenare a RADR, în cadrul căreia am avut o discuție foarte practică pe acest subiect  - a fost menţinerea unui dialog constant cu Slovacia, consultarea şi schimbul de bune practici pe tema pregătirii Preşedinţiei Consiliului UE”, a evidențiat șeful diplomație române. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a asigurat Republica Slovacă de întregul sprijin al României pentru Preşedinţia slovacă a Consiliului UE din 2016 și a mulțumit vicepremierului Lajcak pentru împărtășirea, în cadrul RADR, a lecțiilor învățate pe parcursul pregătirilor. 

Ministrul Bogdan Aurescu a adresat, totodată, aprecieri pentru preşedinţia slovacă a Grupului Vişegrad (exercitată în perioada 1 iulie 2014 – 30 iunie 2015), din perspectiva iniţiativelor propuse. 
Ministrul Aurescu și omologul său slovac au abordat şi alte aspecte de maximă actualitate aflate pe agenda europeană, context în care ministrul român al afacerilor externe a apreciat că dezvoltări precum persistenţa instabilităţii în vecinătatea europeană, evoluţiile economice actuale, valul de migraţie şi fenomenul terorist constituie provocări fără precedent, prin complexitate şi amploare, la care UE trebuie să facă faţă.  
În privința problemei migrației, cei doi miniștri au pledat pentru o soluție concretă și viabilă, îndreptată către sursa problematicii și care să fie agreată la nivelul tuturor celor 28 de state membre ale UE. Ministrul slovac a accentuat faptul că acest subiect nu trebuie abordat doar prin prisma cotelor de repartizare a imigranților și  a subliniat importanța găsirii de soluții în statele de proveniență a migranților, necesitatea combaterii traficului ilegal de persoane și a diferențierii între migranții politici și cei economici - inclusiv prin instalarea unor centre de recepție pentru migranți la granițe. Vicepremierul Lajčák s-a declarat îngrijorat că, în lipsa identificării unei soluții veritabile, libertatea de mișcare în spațiul UE și Schengen va fi afectată. 

Referitor la Parteneriatul Estic, ministrul român al afacerilor externe a accentuat  importanţa prioritară pentru cele trei ţări care şi-au exprimat opţiunea europeană - Ucraina, Republica Moldova şi Georgia - a implementării Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (AA/DCFTA), care trebuie dublată de un sprijin substanţial din partea UE. În acest sens, ministrul român a arătat că este necesară injectarea de viziune şi dotarea cu instrumente noi a Parteneriatului Estic. De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a încurajat și Slovacia să participe la grupul de lucru convenit chiar astăzi, la inițiativa României, cu Polonia, destinat eficientizării și reformării Parteneriatului Estic.
În privinţa Republicii Moldova, cei doi miniştri au exprimat speranţa că noul Guvern de la Chişinău, susţinut pe o majoritate pro-europeană, va fi în măsură să adopte în perioada următoare măsurile necesare pentru consolidarea stabilității politice și pentru aprofundarea  procesului de reforme în spirit european.   
 
Cei doi miniştri au avut un schimb de opinii asupra evoluţiilor din vecinătatea estică a UE, cu accent pe criza din Ucraina. Au exprimat preocuparea faţă de situaţia actuală din Ucraina, marcată de conflictul armat din sud-estul ţării și de escaladarea recentă a tensiunilor în capitala ucraineană, în contextul votului legislativ asupra amendamentelor constituționale privind descentralizarea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii