Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:18 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 Septembrie - Ziua Jandarmeriei Rurale

ro

31 Aug, 2009 17:20 1292 Marime text

jandarmi.jpgLa 1 septembrie a.c., noi, jandarmii, sărbătorim 116 ani de la promulgarea actului de înfiinţare a Jandarmeriei Rurale în România. Cu acest prilej, în toate unităţile Jandarmeriei Române se vor desfăşura activităţi comemorative şi sultural-sportive.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS" va organiza în zilele de 1 şi 2 septembrie următoarele activităţi:

1 septembrie:

- Vizite la Sala Tradiţiilor de la sediul unităţii, care este deschisă publicului constăţean între orele 09.00 - 13.00;

- Simpozion cu tema „Repere istorice - Jandarmeria Rurală 116 ani" - 09.30

2 septembrie:

- Concurs de tir cu participarea personalului unităţii, în poligonul Cumpăna.

jandarm.jpgRepere istorice

Necesitatea unei forţe specializate puternice a cărei misiune principală să o constituie paza şi ordinea de stat, asigurarea liniştii şi libertăţii cetăţeanului, precum şi a modului de aplicare şi respectare a legilor ţării, a preocupat din cele mai vechi timpuri factorii de conducere politică şi militară a ţării şi au determinat intensificarea acţiunilor acestora pentru elaborarea unei legi de organizare a Jandarmeriei în întreaga ţară, adaptate la realităţile timpului.

Astfel, în anul 1887, cu prilejul expunerii de motive la legea comunală, I.C.Brătianu sublinia că "Gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţie rurală de până acum". Lipsa resurselor băneşti au întârziat până în anul 1893 materializarea unei astfel de legi.

Meritul pentru deplina clarificare a rolului, locului şi organizării Jandarmeriei rurale i-a revenit partidului conservator condus de Lascăr Catargiu, care a elaborat şi prezentat Parlamentului în ianuarie-februarie 1893, Legea pentru organizarea Jandarmeriei rurale, promulgată prin Decretul Regal nr.2919 din 30.08.1893.

Legea prevedea instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară, deoarece structurile anterioare practic neprofesionalizate, nu făceau faţă situaţiei complexe de pe teren şi nici nu corespundeau instituţiile unui stat modern european, din acea vreme. Demn de remarcat este faptul că legiuitorul (Lascăr Catargiu în principal) a pus accentul pe menţinerea şi garantarea siguranţei publice, cât şi pe executarea legilor.

În acest context, la 1 septembrie 1893, a apărut şi Regulamentul de aplicare a Legii Jandarmeriei rurale. Prevederea cea mai importantă a acestui document era următoarea: "Organizarea Jandarmeriei rurale, astfel cum este prescrisă de lege, face din această instituţiune un corp militar, pus la dispoziţiunea ministrului de interne, pentru a asigura ordinea şi siguranţa publică. Ea se mai află sub ordinele ministrului de justiţie, ale ministrului public în ce priveşte atribuţiunile de poliţie, precum şi sub acela al ministrului de război pentru tot ce se raportă la disciplină, comandament şi instrucţie militară a trupei" (art.1).

Momentul care marchează apariţia primei structuri jandarmereşti în judeţul Constanţa este 1 Aprilie 1894 când s-a constituit Compania de Jandarmi Constanţa.

La 1 iulie 1908 intră în aplicare noua lege de organizare a Jandarmeriei rurale - prin care Compania era împărţită în 5 secţii şi 74 posturi corespunzătoare cu împărţirea administrativă a judeţului pe 5 plăşi şi 74 comune. Jandarmeria devine parte integrantă din armata activă, jandarmul ajunge şef de garnizoană, are dreptul să pronunţe şi să încaseze amenzi în caz de contravenţie la legile poliţiei rurale,la poliţia drumurilor şi la regulamentele comunale.

Din punct de vedere organizatoric, prezintă cel mai mare interes Legea nr.264 din 22 aprilie 1943 pentru organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei. Jandarmeria este un corp militar instituit pentru a veghea pe teritoriul rural la executarea poliţiei generale şi militare. Sugestivă este şi prevederea că Jandarmeria aparţine M.Ap.N., fiind pusă la dispoziţia M.I. numai pentru executarea misiunilor de poliţie ce-i revin.

La 23 martie 1929 Parlamentul a pus bazele unei legi moderne şi complete de organizare a Jandarmeriei rurale.

În acelaşi an, se promulgă Statutul Jandarmeriei Rurale de către regele minor Mihai I. Acest statut garanta: stabilitate, înaintare, retribuţii şi alte indemnizaţii, gradaţii, pensii, condiţii de căsătorie, recompense.

O nouă măsură importantă care trebuie să fie evidenţiată este Regulamentul Legii şi Statutului Jandarmeriei Rurale.

În perioada anilor 1946-1948, în contextul sovietizării ţării, o aprigă prigoană este îndreptată către jandarmi, tot mai mulţi ofiţeri şi subofiţeri din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa şi ai Legiunii de Jandarmi Constanţa sunt trecuţi în rezervă.

În anul 2003, la solicitarea comunităţilor rurale, generate de problemele acute cu care se confruntă zi de zi în ce priveşte ordinea şi liniştea publică, precum şi combaterea infracţionalităţii, au luat fiinţă posturi şi secţii de jandarmi pe întreg teritoriul ţării, care şi-au dovedit cu prisosinţă eficienţa, dar au fost însă grabnic desfiinţate.

Indiferent de timp şi condiţii istorice, jandarmeria Română a fost şi este o forţă în slujba legii şi cetăţeanului.

La 1 septembrie 2009, Jandarmeria Rurală ar fi împlinit 116 ani de la înfiinţare.

Aşadar, se cuvine să ne plecăm pioşi în memoria înaintaşilor şi să cinstim cum se cuvine trecutul de merit al acestor eroi, ştiuţi sau anonimi, care nu au precupeţit niciun efort pentru a asigura un climat de ordine şi siguranţă cetăţenilor acestei ţări.

OFIŢER DE RELAŢII PUBLICE
Lt.col. SORIN MUSTĂŢEA

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii