Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 15 05 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Gara CFR Constanța, la ceas aniversare! Se împlinesc 65 de ani de la inaugurare

ro

15 May, 2025 11:18 287 Marime text
Foto: CFR Infrastructură ConstanțaPe 15 mai 2025 se împlinesc 65 de ani de la inaugurarea Gării CFR Constanța. Pentru clădirea de călători din Constanța, au fost folosite soluții constructive originale și îndrăznețe pentru acea epocă, prin ansamblul modern și funcțional al întregii stații.

Potrivit CFR Infrastructură Constanța, pentru a marca locul ocupat de această construcție în arhitectura românească a deceniului al șaselea, proiectul ei a fost distins cu „Premiul de Stat și cu Premiul C.S.C.A.S." pe anul 1960”. Noua stație a fost proiectată pentru a face față traficului intens de călători, deoarece, prin sistematizarea litoralului Mării Negre, de la Mamaia până la Mangalia, municipiul Constanța a devenit poarta principală de acces.
 
Lucrările la întregul complex au fost începute pe 1 august 1959, inclusiv stația tehnică, racordurile spre Palas și Mangalia, precum și clădirea de călători și de exploatare, iar la 15 mai 1960, într-un termen extrem de scurt, ținând seama de volumul important de lucrări executate, noul complex feroviar a fost dat în funcțiune.
 
În cele 9 luni au fost executați 155.000 metri cubi de terasamente, 14 km de linie cu 29 de schimbători, un pasaj inferior cu două tabliere de 13 m deschidere, un zid de sprijin de 4,20 m înălțime și 198 m lungime la ieșire spre Mangalia, clădiri în suprafață de 6000 mp și peroane acoperite pe 12.000 mp.
 
Proiectanții noii gări CFR din Constanța, clădire ale cărei cupole sunt construite în formă de scoică, iar marchizele peroanelor aduc cu silueta unui pescăruș, sunt arhitect Teonic Săvulescu și inginerii Dan Ghiocel, Gheorghe Șerban și Mihai Manoilescu, din cadrul IPTTC, cei care au conceput lucrarea, de la ansamblu până la ultimul detaliu.

La 15 mai 1960, când noua clădire de călători a fost dată în folosință, vechea și bătrâna gară Constanța, care a funcționat timp de 100 de ani, în locul în care în prezent este sediul Tribunalului Constanța, a fost dezafectată.
 
Primele lucrări de modernizare a stației de călători CF Constanta au început în anul 2005, iar recepția finală a lucrării a avut loc la data de 10 aprilie 2012.

Prin proiectul de modernizare s-a avut în vedere extinderea corpului central „atrium”, cu două aripi spre nord și sud. Acestea au fost denumite aripa de nord, respectiv corp „B” și aripa de sud, respectiv Corp „A”, iar vechea clădire a fost denumită Corp „C”.

În corpul B s-au mutat casele de bilete, biroul de informații și alte spații administrative, dar s-au creat și câteva spații comerciale pe peron. În corpul C, în locul caselor de bilete s-au înființat spații comerciale, iar celebrul restaurant a fost desființat. În ceea ce privește corpul A, aici proiectul a fost unul spectaculos. Nu s-a construit numai la suprafață ci și sub pământ. În spatele pereților de sticlă și sub spațiile comerciale sunt construite două săli multifuncționale cu o capacitate de 144 locuri fiecare, fiind dotate cu cabină de proiecție, cabine pentru traducători și cabine de sunet, precum și garderobe, spații tehnice, spații pentru aprovizionarea unităților de alimentație publică de la parter și grupuri sanitare.



Corpul „B” adăpostește la subsol spații tehnice, la parter un hol și case de bilete, iar la etaj birouri“ - conform CFR Infrastructură Constnața

 
În anul 2023, SRCF Constanța a propus includerea în planul de investiții din fonduri proprii lucrări de  proiectare și execuție a  obiectivului de investiții: Modernizare peroane si copertine stația CF Constanța.

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, proiectul se afla la Ministerul Transporturilor în stadiul de avizare a Indicatorii Tehnico Economici pentru proiectul „Modernizare peroane și copertine în stația CF Constanța“. După ce se va încheia această fază, va fi promovată licitația pentru contractarea serviciilor de proiectare și execuție.

În proiect sunt prevăzute lucrări de demolare a peroanelor si copertinelor existente, construcția unei noi copertine, tip cupolă cu suprafața de 6.090 mp precum și realizarea unor noi peroane de tip înalt pentru a permite accesul facil al călătorilor la urcarea/coborârea din vagoane“ - au mai precizat reprezentanții CFR Infrastructură Constanța


Realizarea acestei investiții are ca scop atingerea următoarelor obiective:
  • Asigurarea accesului persoanelor cu dizabilități, conform noilor reglementări apărute la nivel național și european;
  • Asigurarea unui confort corespunzător persoanelor din stație prin repararea copertinelor;
  • Asigurarea unui acces in deplină siguranță a călătorilor și eliminarea oricăror pericole de producere a accidentelor;
  • Asigurarea necesităților pentru apa potabila a călătorilor;
  • Eliminarea pericolelor din zona pasajului pietonal datorită lipsei iluminatului public , acumulării apei pluviale  și stării necorespunzătoare a acestuia;
  • Asigurarea unui iluminat corespunzător pe peroane;
  • Asigurarea unei comunicări corespunzătoare a informațiilor;
  • Asigurarea unei supravegheri video a stației;
  • Asigurarea unui mobilier urban corespunzător călătorilor;
  • Realizarea unei rețele de scurgere a apei pluviale funcționale care să elimine într-o durată de timp rezonabilă cantitățile de apă pluvială.
Prin realizarea acestei investiții se asigură desfășurarea în siguranță și în concordanță cu standardele europene de performanță și interoperabilitate a traficului  de călători din stația CF Constanța.
În prezent, la Gara CFR Constanța sunt executate lucrări de reparații curente, atât în incinta stației, cât și pe peroane.
 
 Citește și: 


Se modifică proiectul Bisericii „Sfântul Ștefan” din zona Parcului de la Gară, Constanța - lucrările vor dura 24 de luni
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii