Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recoltarea de celule stem la naştere - un lux necesar

ro

06 Mar, 2012 22:06 1080 Marime text

De Mărţişor, revista "Finanţiştii" a organizat seminarul cu tema "Recoltarea de celule stem la naştere - necesitate sau lux?", moderat de realizatoarea TV Gabriela Firea. Evenimentul şi-a propus să promoveze necesitatea informării în ceea ce priveşte recoltarea, depozitarea şi utilizarea celulelor stem. La eveniment au participat invitaţi din ţară şi străinătate, din rândul medicilor şi specialiştilor care activează în clinici şi bănci de celule stem, jurnalişti.

Rezultate excepţionale în tratarea cancerului la copii cu ajutorul transplantului de celule stem din cordonul ombilical

Dr. Dariusz Boruczkowski, specialist în transplantologia clinică a celulelor stem, medic în cadrul grupului Famicord, grup din care face parte şi Biogenis, a lucrat peste 18 ani în cadrul clinicii de Oncologie, Hematologie şi Transplantologie Pediatrica din Poznan (Polonia). Până acum, a efectuat peste 200 de transplanturi de celule stem. Dr. Boruczkowski a prezentat avantajele recoltării de celule stem la naştere, bolile în care pot fi utilizate acestea, precum şi două cazuri concrete tratate cu succes. In primul caz, un copil aflat în stop cardio-respirator a fost resuscitat folosindu-se celule stem prelevate din cordonul ombilical, prin transformarea acestora în celule nervoase şi transplantarea lor direct în creier. Cel de-al doilea caz prezentat de dr. Boruczkowski a fost cel al unui copil bolnav de cancer care a fost salvat cu ajutorul unei transplant de sânge ombilical provenind de la fratele său nou-născut. Şi dr. Ana-Maria Culai, director medical Cord Blood Center, a subliniat avantajele utilizării terapeutice a grefelor de sange placentar fraternale: rezultate comparabile cu cele posttransplant de maduva osoasa, calitate mai bună a vieţii pacientului dupa transplant, prin incidenţa mai redusă şi cu grad mai mic de severitate a posibilelor complicaţii postransplant, compatibilitate mult mai mare, disponibilitate imediată a grefei. La întrebarea referitoare la speranţa de viaţă a celulelor stem dr. Boruczkowski a relevat că acestea "ţin cel puţin până la 24 de ani, vârsta celor mai vechi celule stem prelevate".

Dr. Zacharias G. Kallis, Scientific Manager Lifeline, a prezentat rezultatele unor studii de cercetare care au utilizat celulele stem provenite din cordonul ombilical. Astfel, în Florida, celulele stem, diferenţiate în laborator, au devenit celule pancreatice şi în urma transplantului (la animale) au produs insulină. De asemenea, în Israel s-a finalizat de curând un studiu clinic în domeniul sclerozei multiple şi sclerozei laterale, cu îmbunătăţiri semnificative la pacienţii trataţi. Dr. Kallis a subliniat că în materie de aplicaţii viitoare pentru celulele mezenchimale există trei direcţii principale de cercetare: în medicina regenerativă - repararea ţesutului afectat, în terapia genetică, precum şi în de materie de ingineria ţesuturilor, prin prelevare/generare de bucăţi de ţesut şi grefarea lor la pacient (de exemplu valve mitrale, trahee). Până acum, Institutul de Transplant din SUA a inregistrat 240 de programe pe bază de transplant de celule mezenchimale, utilizate în tratarea bolilor de inimă, a cirozei, precum şi a diabetului de tip I. Potrivit dr. Kallis, în prezent în urma recoltării sângelui din cordonul ombilical se pot obţine trei produse: celule endoteliale, sânge ombilical disponibil pentru aplicaţii viitoare şi celule suspendate în plasmă.

Spitalul Fundeni - prima bancă publică de celule stem din România

Spitalul Fundeni ar putea să fie prima bancă publică de celule stem din România, a afirmat prof. univ. Dr. Irinel Popescu, în cadrul evenimentului. Spitalul este în curs de obţinere a ultimelor avize pentru a deveni prima bancă publică de celule stem din cordonul ombilical, a afirmat dr. Popescu, care este şi preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant. Acesta a adaugat ca România trebuie să se integreze curentului european de recoltare a sângelui ombilical în bănci publice, care devin din ce în ce mai importante, ca şi registrele naţionale, idee susţinută şi de dr. Aurora Dragomirişteanu, preşedintele Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice. Astfel, sângele donat nu impune nici un cost pentru mama care îl donează, dar devine proprietatea sistemului public sau a unei bănci publice de sânge. Până acum, în străinătate, peste 20.000 de pacienţi care aveau nevoie de sânge au avut acces la acest tip de tratament. De altfel, în cazul registrelor interconectate, din diferite ţări, accesul la baza internaţională de donatori este extins, ceea ce creşte şansele pacienţilor de a găsi donatori compatibili, a spus dr. Dragomirişteanu.

În ceea ce priveşte costurile stocării în banca publică, acestea sunt suportate de bugetul de stat, iar lipsa fondurilor din sistemul de sănătate afectează direct progresele în domeniu. Dr. Aurora Dragomirişteanu a subliniat însă că în România există bănci private care stochează pro bono sânge cordonal. „Mămica nu plăteşte nimic, iar accesul este larg", a spus preşedintele Registrul National al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice. În acest context, Mihaela Cracea, managing Associate, Pachiu& Asociaţii, a explicat care este diferenţa între o bancă privată şi una publică. "Bankingul privat asigura un drept exclusiv al pacientului şi membrilor de familie ai acestuia asupra celulelor stem donate si stocate. Copilul de la care se recolteaza va putea beneficia de acestea oricand, în orice conditii. În cazul donaţiei publice, dreptul de prioritate al donatorului nu există, aşa încât celulele stem recoltate de la un donator sunt accesibile tuturor pacienţilor compatibili, respectiv oricărei persoane care este în căutarea unui donator în cadrul unei bănci publice, interconectate cu registrul internaţional", a spus Mihaela Cracea.

Problemele juridice - referitoare la necesitatea unui sistem de "banking privat" în afară de banca publică - au fost tratate de către dr. Zacharias Kallis, care a conchis: "Într-o lume ideală n-ar trebui să existe bănci private. Ar trebui ca statul să se ocupe şi să plătească pentru tot".

Campanie de comunicare lansată de Registrul National al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice

Registrul National al Donatorilor Voluntari de celule stem Hematopoietice va lansa o campanie de comunicare despre donarea de celule stem şi un pachet informativ coerent pentru publicul larg, format dintr-un site şi un serviciu TelVerde, a anunţat dr. Aurora Dragomirişteanu, preşedintele Registrului. Potrivit acesteia, în ţări precum Croaţia şi Cipru, cu o buna campanie de comunicare, s-au înregistrat într-un timp foarte scurt peste 20.000 donatori, depăşind astfel capacitatea registrului naţional. În majoritatea ţărilor europene, chiar dacă există o promovare activă şi sistematică, rezultatul final este influenţat de factorul local. Germania are peste 4 milioane de donatori înregistraţi pentru celule stem şi cordonale, în Franta şi Spania numărul acestora este mult mai mic, a mai spus Dragomirişteanu.

Diferenţele de mentalitate dintre România şi alte state în ceea ce priveşte actul donaţiei au fost abordate din altă perspectivă de către dr. Ciprian Ulianov, Medical Manager Euromedics Stem Life SA. Dr. Ulianov a vorbit despre diferenţele dintre România şi alte ţări europene în ceea ce priveşte obişnuinţa prelevării de celule stem şi a precizat că "în România, nivelul de prelevări este situat astăzi undeva în jur de 7%, un nivel mult mai mic decât cel european sau internaţional". În viziunea sa, la creşterea nivelului de prelevări pot contribui decisiv o campanie de informare a publicului larg şi cultivarea unei bune relaţii medic-pacient (potenţial donator). În această privinţă s-a pronunţat şi dr. dr. Dorin Pîrciog, director general Biogenis, care a vorbit despre căile de comunicare dedicate mămicilor şi despre nevoia de informare suplimentară în cazul acestora.

Dr. Bogdan Ivănescu, preşedinte Stem Sure Solutions, a subliniat rolul important pe care Danemarca îl acordă susţinerii cercetării în domeniul celulelor stem. Asigurarea securităţii şI a viabilităţii materialului genetic recoltat este unul dintre aspectele esenţiale în activitatea noastră, a afirmat reprezentantul Stem Sure, banca daneză de celule stem. Aceasta a arătat că persoanele care recoltează beneficiază de garanţii cvadruple, chiar şi pentru cazul în care societatea ar întâmpina dificultăţi economice. Aceste garanţii se regăsesc în contract pe care fiecare persoană îl semnează la momentul recoltării.

Evenimentul „Recoltarea de celule stem la naştere - necesitate sau lux" a fost organizat de Finanţiştii cu sprijinul Biogenis - bancă de celule stem, Euromedics Stem Life, Lifeline - bancă de celule stem şi ţesut, Stem Sure - compania daneză de recoltare celule stem, Cord Blood Center şi casa de avocatură Pachiu şi Asociaţii.

Mai multe informaţii, prezentările şi intervenţiile invitaţilor, precum şi fotografii de la eveniment găsiţi pe http://businessevents.finantistii.ro/recoltarea-de-celule-stem/

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii