Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:28 20 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Viitorul tarii, la limita emigrarii

ro

25 May, 2010 18:48 933 Marime text
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România anunţă marţi, 25 mai, începând cu ora 10, grevă japoneză. 20.000 de studenţi din toată ţara vor purta banderole albe şi se vor mobiliza pentru a semnala că o reducere a subvenţiilor de cămine-cantine şi a burselor NU este o soluţie pentru scăparea ţării de criza economică. Studenţii din centrele universitare: Bucureşti, Constanţa, Galaţi, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Craiova, Petroşani, Baia-Mare, Alba-Iulia, Hunedoara,Timişoara vor protesta cu banderole albe pe parcursul întregii zile.

ANOSR consideră că un Guvern responsabil trebuie să întocmească o strategie capabilă să scoată ţara din impas şi nu să aducă mai multe probleme, sacrificând studenţii. Lezarea drepturilor studenţilor doar pentru a-i alinia cu celelalte categorii sociale, nu ar fi o decizie responsabilă şi nici etică. În contextul în care există un număr de 300.000 de studenţi pe locuri bugetate de la stat, o reducere a subvenţiei de masă şi cazare cu 15% şi a burselor cu 25% ar aduce o sumă infimă şi fără ajutor Guvernului, însă probleme mari studenţilor. Reamintim că pentru burse, statul cheltuie 69 RON per student, 25 % insemnând 17 RON economie.

Pentru că ANOSR a venit tot timpul cu o poziţie constructivă, milităm pentru o eficientizare a sistemului de acordare a burselor. Aceste forme de sprijin nu asigură în continuare un minim de masă şi cazare garantat de stat. Astfel, în contextul în care cazarea costă deja mai mult decât bursa, riscăm să ne batem joc de viitorul ţării. În situaţii de criză nu ar trebui să se reducă şi să nu se mai investească în educaţie, deoarece tocmai soluţiile pentru scoaterea României din criză vor veni din partea tinerei generaţii.

„Avem speranţa că Guvernul nu va lua decizia de reducere a subvenţiilor şi burselor, evitând astfel nemulţumirea unei alte categorii sociale, printr-o politică de imagine şi nu printr-o politică financiară, de care România are nevoie. Avem probleme majore cu emigrarea „creierelor" din România, iar o astfel de politică va determina ca acest fenomen să capete o amploare şi mai mare." Cezar Mihai HÂJ - Preşedinte ANOSR.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii