Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:51 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Măsuri pentru accelerarea implementării obiectivelor incluse în MCV

ro

20 Mar, 2012 22:12 376 Marime text
Executivul a aprobat astăzi o Hotărâre de Guvern privind accelerarea implementării obiectivelor de referinţă prevăzute în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, a anunţat ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu.

Noile reglementări au în vedere crearea unui mecanism flexibil şi eficient de luare a deciziilor pentru punerea în practică a măsurilor necesare în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Mai exact, vor fi aduse unele modificări în ceea ce priveşte organizarea comisiei MVC, prevăzută de HG79/2010, în sensul că va fi coordonată de ministrul Justiţiei şi va avea o manieră de funcţionare mai flexibilă.

"Din această comisie interinstituţională vor face parte reprezentanţi ai instituţiilor din sfera executivă şi reprezentanţi ai puterii judecătoreşti", a afirmat ministrul Justiţiei.

Comisia are ca atribuţii evaluarea modalităţii în care toate instituţiile implicate în realizarea obiectivelor MCV îşi îndeplinesc sarcinile, potrivit competenţelor acestora, armonizarea eforturilor în cadrul MCV şi asigurarea dialogului şi cooperării între instituţiile implicate. Comisia va reuni conducătorii instituţiilor cu atribuţii în îndeplinirea obiectivelor MCV (CSM, ICCJ, PICCJ, DNA, ANI, MAI, MAE, MAEur etc) şi va fi convocată de către ministrul Justiţiei, din oficiu sau la solicitarea unui reprezentant al instituţiilor menţionate.

De asemenea, potrivit Hotărârii de Guvern, ministrul Justiţiei va transmite preşedintelui României şi primului-ministru rapoarte cu privire la activitatea Comisie MCV, după fiecarea şedinţă a acesteia.

O altă prevedere inclusă în actul normativ vizează crearea unui grup de lucru interinstituţional, care va adopta măsurile logistice, financiare şi din punctul de vedere al resurselor umane, măsuri necesare pentru implementarea noilor coduri. Grupul vor face parte din ministrul Justiţiei, ministrul Finanţelor, ministrul Administraţiei şi Internelor şi câte un secretar de stat din ministerele respective. La lucrările Grupului vor fi invitaţi şi preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Procurorul General al României.

Ministrul Justiţiei va informa ori de câte ori este necesar, în scris, preşedintele României şi primul-ministru cu privire la recomandările adoptate de Comisia MCV şi de Grupul de lucru, precum şi la modalitatea de punere în aplicare a acestora. "Acest dialog a existat permanent, însă prin noile reglementări am dorit să-l formalizăm", a explicat ministrul Justiţiei.

Biroul de presă

Ti-a placut articolul?

Comentarii