Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:19 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Guvernul Romaniei - Vineri, 03 August 2012

ro

03 Aug, 2012 20:56 913 Marime text

În legatura cu actualizarea listelor electorale permanente din Romania, precizam urmatoarele:

Art. 26, alin. 2 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului precizeaza ca listele electorale permanente din Romania, cele actualizate de primari, se intocmesc pe localitati si cuprind pe toti cetatenii cu drept de vot care domiciliaza in localitatea pentru care ele au fost intocmite.

o Aceste liste se refera la cetatenii romani, cu domiciliul in Romania.

Prin aceasta verificare a listelor electorale din Romania, nimeni nu a restrans si nu intentioneaza sa restranga dreptul de vot al vreunui cetatean roman, fie ca se afla in tara, fie in strainatate. Aceasta discutie nu este despre dreptul la vot.

o Cetatenii romani care au domiciliul in strainatate au in continuare drept de vot, doar ca nu pot fi trecuti pe listele electorale permanente din Romania.

Exista o alta zona legala care se refera la cetatenii romani, cu drept de vot, dar care au domiciliul in afara tarii. Reglementarile legate de listele electorale permanente si de cetatenii romani cu domiciliul in afara tarii se regasesc in Capitolul 4 al Legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului.

o Toti cetatenii romani cu drept de vot, indiferent ca sunt in tara sau in afara tarii sunt, sau ar trebui inscrisi in Registrul electoral.

o Art. 22, alin. 3 al legii spune ca Autoritatea Electorala Permanenta intocmeste, pastreaza si actualizeaza in permanenta, pana la data de 31 martie a fiecarui an, Registrul electoral.

o Acest Registru electoral nu a fost realizat de fosta guvernare, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a creat actuala confuzie.

Cine nu se afla pe listele electorale nu inseamna ca nu are drept de vot. Clarificarea acestei situatii este necesara pentru a raspunde solicitarilor primite din partea Curtii Constitutionale din Romania. Din punctul de vedere al Guvernului Romaniei, in conformitate cu legea, toti cetatenii romani au drept de vot si trebui inclusi in calculele privind cvorumul, alaturi de cei din listele electorale permanente, Curtea Constitutionala fiind cea cea care va decide cu privire la acest lucru.

Biroul de presă

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii